Sari direct la conținut

Ministrul pentru Ape si Paduri: Peste 900 de hectare de padure taiata ilegal in Arges, intr-o zona protejata

HotNews.ro

Peste 900 de hectare de padure dintr-o zona de protectie din judetul Arges a fost taiata ilegal la ras, fiind sustras lemn in valoare de 63 de milioane de lei, a declarat pentru Mediafax ministrul delegat pentru Ape si Paduri Lucia Varga, in urma unei actiuni de control.

Varga a efectuat, joi, in nordul judetului Arges, o actiune de control a rapoartelor vizand defrisarile ilegale, constatand ca au fost afectate 2.000 de hectare de padure, din care pe 915 hectare padurea a fost taiata la ras.

„Am fost in tara in multe locuri unde au fost taieri necontrolate, dar ce-am vazut astazi in Arges este de neacceptat. (…) Solutia in acest moment la acest flagel este noul cod silvic care acum este in Parlament si care este contestat de toti cei care au profitat de pe urma jafului din paduri”, a declarat ea.

Ea a mai apreciat ca se poate vorbi, in acest caz, „de o anumita protectie din partea politicului”. „Imposibil sa tai 915 hectare la ras, sa transporti 206.000 de metri cubi, am facut o socoteala, aproximativ 6.000 de camioane incarcate cu lemn fara sa le vada nimeni”, a mai spus Varga.

Executarea exploatarilor a urmarit doar extragerea arborilor care prezinta valoare economica, suprafetele exploatate fiind in majoritate necuratate de resturi de exploatare, ceea ce este un real obstacol pentru viitoarele lucrari de impadurire, informeaza Departamentul pentru Ape si Paduri.

S-a constatat de asemnea si existenta unui „real pericol si pentru siguranta barajelor din zona si a tuturor lucrarilor de corectare a torentilor, prin colmatare si prin acumulari necontrolate formate din baraje de resturi de exploatare si arbori”.

Varga: Peste jumatate din angajatii silvici sa plece. Sunt fie de rea credinta, fie incompetenti

Ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura, Lucia Varga, a mai declarat vineri ca mai mult de jumatate din angajatii silvici trebuie sa plece din sistem, pentru ca incalca legea, acestia dand dovada fie de rea credinta, fie de incompetenta.

Intrebata, vineri, intr-o conferinta de presa, la Cluj-Napoca, daca mai are incredere in padurari, in conditiile in care se constatata numeroase cazuri in care acestia inchid ochii la furtul de lemne din paduri, Lucia Varga a spus ca cei care incalca legea nu mai au ce cauta in sistem, si trebuie sa fie create parghii legale astfel incat acestia sa plece.

„Sunt multi angajati silvici care trebuie sa plece din sistem pentru ca incalca legea, dar sunt si altii care respecta legea si isi vad de treaba. Cei care incalca legea nu mai au ce cauta in sistem si trebuie sa ne cream parghii legale asftel incat acestia sa plece. Realitatea este ca nu pot sa plece peste noapte. De la inspectoratele silvice, mai mult de jumatate din personalul silvic ar trebui sa plece. Este, in acest moment, ori de rea credinta, ori incompetent. Daca este incompetent, trebuie sa plece oricum, daca este de rea credinta vom identifica si acele cazuri. Lucram la o Hotarare de Guvern de reorganizare a inspectoratelor silvice, iar in cadrul lor trebuie aduse persoane care cunosc domeniul silvic si care doresc sa puna ordine in sistem”, a spus Varga, potrivit Mediafax.

Potrivit acesteia, angajatii silvici care isi vad de treaba si apara padurea trebuie protejati din punct de vedere legal, iar autorizatia de practica va fi o buna protectie pentru ei, „pentru a nu se indupleca la eventuale presiuni politice”.

„Pentru cei cinstiti si corecti, care se lupta pentru apararea padurii, ma voi bate si eu astfel incat sa fie si ei respectati si aparati. Pentru cei certati cu legea, care sunt in cardasie cu hotii, voi continua lupta si voi crea toate mecanismele legale pentru a-i scoate afara din sistem”, a mai spus Lucia Varga.

Lucia Varga a participat, vineri, la Cluj-Napoca, la o intalnire de lucru cu inspectorii tuturor Inspectoratelor Teritoriale de Regim Silvic si de Vanatoare din Romania.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro