Sari direct la conținut

Ministrul Sănătății, de acord cu instalarea de camere video în secțiile ATI, dar împotriva butoanelor de panică

HotNews.ro
La spital, Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea
La spital, Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, este de părere că propunerea USR privind instalarea unor butoane de panică în saloanele de spital nu este una care să poată funcționa în secţiile de Anestezie-Terapie Intensivă, în condiţiile în care în aceste secţii sunt şi pacienţi care nu pot reacţiona. Rafila afirmă că montarea camerelor de supraveghere în spitale este un element „normal” în contextul digitalizării secţiilor.

„Chestiunea cu butonul de panică, având în vedere că sunt pacienţi care mulţi sunt intubaţi şi aşa mai departe, nu ştiu dacă butonul de panică este soluţia, că am văzut o iniţiativă legislativă în acest sens”, a afirmat marți Alexandru Rafila, citat de News.ro.

El spune însă că instalarea de camere de supraveghere în spitale ar fi un lucru benefic: „Camerele video, într-o secţie digitalizată, reprezintă un element normal, pentru că există şi un panou de comandă de unde sunt urmăriţi toţi pacienţii care sunt internaţi în Terapie Intensivă.”

Întrebat dacă va fi nevoie de un acord din partea pacienţilor pentru ca aceste camere să fie puse în funcţiune, ministrul Sănătății a răspuns: „Te supraveghează, nu sunt filmaţi ca să fie difuzate imaginile în altă parte, există o confidenţialitate, sunt monitorizaţi pentru a vedea starea lor în permanenţă”.

Un proiect de lege depus în august de USR la Parlament prevede obligația spitalelor de a instala butoane de panică la toate paturile din saloane „într-un loc accesibil pacientului” și camere de luat vederi în secțiile de terapie intensivă (ATI) și de primiri urgențe (UPU și CPU).

„O cameră de supraveghere video în spital în zona ATI la Spitalul Sf. Pantelimon ar fi putut lămuri imediat orice instituție a statului român ce s-a întâmplat într-un interval de 30 de zile pe secția ATI”, declara, pentru HotNews.ro, Emanuel Ungureanu, unul dintre inițiatorii proiectului de lege.

INTERVIURILE HotNews.ro