Sari direct la conținut

Ministrul ungar de Externe, în vizită în Rusia la o zi după ce a lansat o serie de critici la Bruxelles: „UE este atât de slabă”

HotNews.ro
Ministrul ungar de Externe, în vizită în Rusia la o zi după ce a lansat o serie de critici la Bruxelles: „UE este atât de slabă”
Peter Szijjarto. Foto: Beata Zawrzel/ZUMA Press Wire/ Shutterstock Editorial/ Profimedia

„Securitatea energetică a Ungariei nu poate fi garantată fără gazul rusesc”, a transmis Péter Szijjártó de la St. Petersburg unde s-a întânit cu directorul Gazprom, Alexei Miller. Cu o zi înainte, prezent la Bruxelles la reuniunea miniștrilor de externe din UE, el a spus că „Uniunea Europeană este atât de slabă, încât nu poate proteja securitatea energetică a două state membre în faţa unei ţări care nu este membră a UE”.

Liderul diplomației maghiare a făcut vineri trei postări pe Facebook în care vorbește despre vizita sa în Rusia. „Securitatea aprovizionării cu energie este o chestiune de securitate națională! Deci, hai să mergem”, a transmis el la plecarea de pe aeroportul din Budapesta, iar ulterior a publicat fotografii în care anunță că a ajuns la St. Petersburg.

Aici, el s-a întâlnit cu directorului gigantului energetic Gazprom, Alexei Miller. „Securitatea energetică a Ungariei nu poate fi garantată fără gazul rusesc. Nu este o chestiune de ideologie, este o chestiune de fizică și matematică. Este nevoie de ceva curaj în Europa pentru a spune acest lucru astăzi, dar Ungaria este mulțumită de cooperarea energetică a Rusiei, una dintre garanțiile securității alimentare a țării”, a postat el pe Facebook.

„În doar o lună, pe 1 octombrie, începe noul an gazos și începe și sezonul de încălzire. Responsabilitatea noastră este clară acum: să asigurăm încălzirea locuințelor maghiare”, a continuat el în postarea însoțită de fotografii de la reuniune.

Critici dure la adresa UE și Ucrainei

„Ucraina pune în pericol securitatea naţională a Ungariei şi Slovaciei prin blocarea tranzitului de ţiţei al companiei ruseşti Lukoil, iar Comisia Europeană nu a luat nicio măsură în această privinţă”. „Evaluarea realistă a situaţiei lipseşte cu desăvârşire în Uniunea Europeană, unde psihoza războiului e în toi şi va continua, după toate probabilităţile, şi în lunile următoare”, sunt câteva dintre declarații făcute cu o zi înainte de Szijjártó, potrivit agenției maghiare MTI, citată de news.ro.

Potrivit unui comunicat al MAE ungar, Peter Szijjarto a informat, în cadrul unei conferinţe de presă ce a urmat reuniunii informale a miniştrilor de externe ai Uniunii Europene, că la discuţii a participat şi omologul său ucrainean, care a scos în evidenţă atacurile ruseşti asupra sistemului energetic al ţării sale.

„Poziţia Ungariei este clară. Aprovizionarea cu energie a unei ţări este o problemă de securitate naţională. De aceea, dacă securitatea aprovizionării energetice a unei ţări este pusă în pericol de o altă ţară, aceasta reprezintă şi o ameninţare la adresa intereselor naţionale ale ţării respective”, se arată în comunicat. „Şi exact aşa stau lucrurile acum în relaţia dintre Ucraina şi Ungaria. Ucraina, prin blocarea importului de ţiţei rusesc, care reprezintă aproximativ o treime din importurile de ţiţei ale Ungariei, subminează securitatea aprovizionării energetice a Ungariei sau, cel puţin, o pune în faţa unor provocări semnificative”, a acuzat şeful diplomaţiei maghiare.

„Trebuie precizat că Comisia Europeană a fost deconspirată, pentru că, fie Uniunea Europeană este atât de slabă, încât nu poate proteja securitatea energetică a două state membre în faţa unei ţări care nu este membră a UE, fie chiar ea a pus la cale toată această situaţie şi a ordonat, de la Bruxelles, Kievului, să ia această măsură care restricţionează securitatea energetică a Ungariei şi Slovaciei”, a spus Szijjarto reluând acuzaţii făcute anterior.

Potrivit lui Péter Szijjártó, oricare ar fi adevărul, „este destul de dezamăgitor că Uniunea Europeană este fie atât de slabă, fie încearcă, într-un mod atât de obraznic, să schimbe poziţia pro-pace a Ungariei şi Slovaciei, ascunzându-se în spatele Kievului”.

Nemulțumirile Budapestei

În urmă cu o săptămână, Comisia Europeană a respins cererea Ungariei şi Slovaciei de mediere de urgenţă cu Ucraina privind sancţiunile împotriva Lukoil.

Slovacia şi Ungaria – două ţări care s-au opus ajutorului militar occidental pentru Ucraina – s-au plâns Bruxellesului de decizia Kievului de a plasa Lukoil pe lista sa de sancţiuni, afirmând că le împiedică să cumpere petrol rusesc pentru rafinăriile lor, ameninţând securitatea aprovizionării.

Oleoductul Drujba, prin care Rusia transportă gaz spre Europa, a rămas funcţional după invazia Rusiei din Ucraina din 2022, deşi UE a renunţat la majoritatea surselor de energie din Rusia.

Ramura sudică a oleductului ajunge, prin Ucraina, în Cehia, Slovacia şi Ungaria, şi a fost timp de mulți ani principala sursă de aprovizionare pentru rafinăriile lor.


INTERVIURILE HotNews.ro