Mircea Miclea, despre tentativa de desfiintare a institutiei care distribuie banii in cercetare: Unitatea de Finantare a Cercetarii este cel mai profesionist segment din Ministerul Educatiei
“UEFISCDI este cel mai profesionist segment din Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice. Este singurul loc unde, din fericire, s-au adunat tehnocrati de nivel international. Daca si aceasta componenta este distrusa, atunci Ministerul Educatiei isi distruge partea cea mai profesionalizata”, avertizeaza fostul ministru al Educatiei Mircea Miclea. Contactat de HotNews.ro in legatura cu intentia Senatului de a desfiinta Unitatea de Finantare a Cercetarii si de a reveni la modelul din 2010 cu 3 organisme care sa distribuie banii din cercetare, Miclea a declarat ca daca si oameni ca Adrian Curaj, directorul UEFISCDI, “sunt inlaturati, atunci institutia o sa aiba de suferit”.
- Pe ordinea de zi a plenului Senatului este un proiect de lege care prevede desfiintarea Unitatii Executive pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI) si spargerea institutiei – care se ocupa de impartirea banilor pe care guvernul ii aloca cercetarii – in 3 organisme care in 2010 fusesera comasate pentru a da nastere UEFISCDI.
- Unul dintre cele 3 organisme care au impartit pana in 2010 banii cercetarii (si care vor imparti banii si de aici inainte, daca parlamentarii desfiinteaza UEFISCDI) functiona pe langa Politehnica Bucuresti, universitate al carei rector a fost din 2004 pana in 2012 Ecaterina Andronescu
- In prezent presedinte al Senatului Universitatii Politehnica, Ecaterina Andronescu este si presedintele Comisiei pentru invatamant din Senat si a propus desfiintarea UEFISCDI
Mircea Miclea – psiholog, profesor la Departamentul de Psihologie din Universitatea Babes-Bolyai si fost ministru al Educatiei – a declarat pentru HotNews.ro ca “UEFISCDI este cel mai profesionist segment din Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice. Este singurul loc unde, din fericire, s-au adunat tehnocrati de nivel international. Daca si aceasta componenta este distrusa, atunci Ministerul Educatiei isi distruge partea cea mai profesionalizata“.
“Uitati-va la atitudinea cercetatorilor de nivel inalt si o sa vedeti ca ei sunt nemultumiti ca nu sunt bani acordati de guvern, dar UEFISCDI se incadreaza in banii de la buget. Acesti cercetatori nu au avut nicio reactie ca UEFISCDI nu a fost corect sau transparent. Unitatea Executiva a gestionat banii pe care i-a avut. Adrian Curaj [Directorul general al UEFISCDI – n.red.] este un tehnocrat excelent. Este o sansa pentru Ministerul Educatiei ca are un om ca el. Dar daca si oameni de acest gen sunt inlaturati, atunci institutia o sa aiba de suferit. Este cel mai profesionist segment din Ministerul Educatiei, repet“, a explicat pentru HotNews.ro fostul ministru Mircea Miclea.
Intrebat care ar fi efectul desfiintarii UEFISCDI si al revenirii la gestionarea banilor de catre 3 organisme, Mircea Miclea a declarat: “Cred ca vor aparea diferente de criterii dupa care va opera fiecare dintre aceste organisme si, dintr-o data, procesul de selectie si de desemnare a granturilor in cercetare nu va mai fi la fel de corect ca inainte. Consecinta ar fi ca s-ar reduce corectitudinea cu care sunt gestionate acum granturile, precum si transparenta“.
“Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI) este unitate tehnocrata din Ministerul Educatiei, care are ca functie principala initierea de proiecte de cercetare, dezvoltare si inovare si finantarea acestor proiecte; se ocupa de initierea call-urilor, de evaluarea proiectelor de cercetare, de implementarea si monitorizarea lor. Este unitatea prin care se lanseaza prorgamele de cercetare din Romania. De aceea iti trebuie un nucleu de tehnocrati neangajati politic, iar Adrian Curaj a reusit sa mentina un grup de tehnocrati“, a explicat Miclea.
Citeste si: