Sari direct la conținut

„Mireasa lui Vladimir Putin” a primit un rol diplomatic. Fost ministru austriac, ea s-a mutat în Rusia după începerea războiului

HotNews.ro
Fosta sefa a diplomatiei austriece Karin Kneissl a declansat un val de critici in 2018 dupa ce l-a invitat pe Vladimir Putin la nunta sa, Foto: Roland Schlager / AFP / Profimedia Images
Karin Kneissl a dansat cu Vladimir Putin la nunta sa Foto: Roland Schlager / AFP / Profimedia Images

Karin Kneissl, fostă ministră de Externe al Austriei care a devenit cunoscută la nivel global după ce a dansat cu Vladimir Putin la nunta sa, a primit funcția de ambasadoare pentru conservarea tigrilor siberieni din Rusia, scrie Politico, citând agenţia rusă de presă RIA Novosti. 

În acest rol, ea va asista în afacerile sale internaţionale Centrul Tigrului de Amur, o organizaţie rusă de conservare înfiinţată la iniţiativa lui Vladimir Putin.

Noul său rol în cadrul Centrului îi va oferi lui Kneissl „opţiuni posibile pentru a ajuta atât populaţia (de tigri) în ansamblu, cât şi la nivel de individ”, a declarat directorul Centrului pentru RIA Novosti.

„Ea are multă experienţă – şi anume experienţa europeană de a trata natura, de a restabili ceea ce s-a pierdut, şi înţelege ca nimeni altul cât de dificil este şi ce eforturi mari face Federaţia Rusă”, a spus directorul.

Karin Kneissl a condus Ministerul de Externe de la Viena din 2017 până în 2019, ca reprezentantă a Partidului Libertăţii, de extremă dreapta. Nunta ei din vara anului 2018 a atras atenţia internaţională atunci când preşedintele rus nu numai că a participat la eveniment, dar a şi dansat un vals cu mireasa. Kneissl, pe atunci şeful diplomaţiei austriece, a făcut chiar o reverenţă în faţa lui Putin.

În anul următor, partidul său de extremă dreapta a fost zguduit de scandalul de complicitate cu Rusia al liderului său, iar miniştrii săi, inclusiv Kneissl, au fost daţi afară din guvern.

Dar ruşii i-au oferit o şansă la o viaţă nouă: a devenit o prezenţă obişnuită la RT, canalul internaţional de ştiri susţinut de Kremlin, iar în 2021 a intrat în consiliul de administraţie al Rosneft, o companie petrolieră de stat.

Anul trecut, Kneissl s-a mutat în Rusia pentru a conduce un think-tank în oraşul natal al lui Putin, Sankt Petersburg. Ea se implică activ în diplomaţie pentru Moscova, având, de exemplu, un discurs susţinut în luna iulie a acestui an la o reuniune a Organizaţiei Naţiunilor Unite, în care a cerut încetarea livrărilor de arme către Ucraina.

Ministerul austriac de Externe a fost uimit de discursul fostului său lider la ONU: „Se pare că sezonul prostiilor a sosit şi în Rusia”, a declarat la acea vreme un purtător de cuvânt.

INTERVIURILE HotNews.ro