Sari direct la conținut

Mișcări importante în industria de tutun: PMI anunță acordul pentru cumpărarea Fertin Pharma și oferta fermă pentru Vectura Group. Tranzacții în valoare de aproape 2 miliarde de dolari

Smile Media
Dispozitiv de încălzit tutunul, Foto: istock.com
Dispozitiv de încălzit tutunul, Foto: istock.com

Philip Morris International a anunțat că a ajuns la un acord cu consiliul de administrație al Vectura Group pentru achiziția pachetului majoritar: valoarea trazacției fiind de aproximativ 1.2 miliarde de dolari. În același timp, compania americană a mai anunțat că a încheiat un acord de achiziționare a Fertin Pharma A/S (Fertin Pharma) la o valoare a companiei de aproximativ 820 milioane USD. Aceaste tranzacții reprezintă un pas important în atingerea obiectivului PMI de a deveni o companie axată majoritar pe produse fără fum până în 2025 și extinde capacitățile de dezvoltare a unei linii de produse pentru terapie prin inhalare.

Context

Piața de țigarete din România este evaluată la 21 miliarde de lei, reprezentând aproape 2% din PIB. Ca să punem lucrurile și mai mult în context, 80% din prețul de vânzare a unui pachet de țigări este reprezentat de accize și taxe.

La începutul acestui an, PMI își anunța obiectivul de a genera peste 50% din veniturile sale totale nete din produse fără fum până în 2025. În afara angajamentului său continuu de a construi un viitor fără fum, PMI își propune să valorifice capabilitățile sale în științele vieții, inovație și expertiză clinică pentru a-și extinde portofoliul dincolo de tutun și de nicotină.

Cum arată piața de tutun din România

În continuare, produsele de tutun, să le spunem tradiționale, domină preferințele fumătorilor români: 97% din consumul total. Produsele de tutun încălzit au o pondere de doar 2.5%, iar tutunul vărsat, trabucurile și țigările de foi acoperă mai puțin de 0,5% din piață.

Revenind la piața de tutun încălzit, aceasta generează venituri de 1 miliard de lei pe an, dintr-o piață totală a țigaretelor estimată la 21 de miliarde de lei. Există, așadar, o oportunitate pe piața tutunului, iar jucătorii importanți trebuie să se adapteze viitorului.

Interzicerea fumatului – un efect de bumerang

Tutunul, așa cum îl știm noi, industrializat, are o istorie de cam 100 de ani. Încă de acum aproape 60 de ani au apărut și primele studii care demonstrau o legătură directă între consumul de tigări și apariția cancerelor pulmonare.

Interzicerea sau limitarea fumatului nu a avut efectul scontat. Mai mult, campaniile împotriva fumatului și alte măsuri luate la nivel global de reducere a fumătorilor nu au avut rezultatele urmărite, numărul persoanelor care fumează rămânând constant. Așdar, problema trebuia abordată dintr-un alt unghi: alternativa la fumatul clasic. Așa au apărut dispozitivele de încălzit tutun. Pentru că nicotina nu este principala cauză a îmbolnăvirilor, ci substanțele toxice care sunt eliberate prin procesul de ardere.

Sunt din ce în ce mai multe state care au inclus în strategiile lor anti-fumat soluții alternative (dispozitive de încălzire, tigări electronice, plasturi sau gume cu nicotină etc).

Așadar, principalii jucători din industria producătoare de tutun sunt nevoite să inoveze și să investească din ce în ce mai mult în cercetare și dezvoltare, pentru a ține pasul cu lumea în care trăim în prezent.

Cine sunt cele două companii implicate în trazacția cu PMI

Vectura Group

Vectura este un furnizor de soluții inovatoare de administrare a medicamentelor prin inhalare, care permit partenerilor săi să ofere medicamentele pacienților.

Compania are 13 produse cheie care se administrează prin inhalare și 11 produse care nu se inhalează, comercializate de unii dintre cei mai importanți parteneri din industria farmaceutică la nivel mondial, precum și un portofoliu divers de parteneriate pentru medicamente aflate în dezvoltare clinică. În 2020, Vectura a generat venituri nete de 191 milioane GBP (aproximativ 245 milioane USD). Valoarea tranzacției reprezintă un multiplu de aproximativ 14 ori valoarea EBITDA înregistrată de Vectura în 2020.

„Strategia PMI de a construi un portofoliu de produse „dincolo de nicotină” („beyond nicotine”), anunțată în februarie, exprimă o ambiție clară de a valorifica expertiza noastră în dezvoltarea de produse administrate prin inhalare și aerosolizare în domenii adiacente – inclusiv în administrarea medicamentelor pentru afecțiuni respiratorii și în îngrijirea personală – cu scopul de a ajunge la venituri nete de cel puțin 1 miliard USD până în 2025”, a declarat Jacek Olczak, CEO PMI.

Fertin Pharma

Fertin Pharma este o companie cu capital privat cu peste 850 de angajați și operațiuni în Danemarca, Canada și India. Compania este lider în dezvoltarea și producția prin contract (CDMO), specializată în cercetarea, dezvoltarea și producția de gume, pliculețe, tablete solubile și alte sisteme orale solide pentru administrarea de ingrediente active, inclusiv nicotina, segment în care este producător major de soluții pentru terapia de substituție a nicotinei (NRT).

“Achiziția Fertin Pharma va fi un pas important pe drumul nostru către un viitor fără fum – această achiziție vine în completarea portofoliului nostru de produse fără fum, în special prin produse moderne cu administrare orală, și accelerează progresul nostru în dezvoltarea produselor ‘dincolo de nicotină’”, a declarat Jacek Olczak, Chief Executive Officer, Philip Morris International.

Articol Smile Media

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro