Sari direct la conținut

Misterioase "acte de sabotaj" împotriva a patru petroliere în largul Fujairah, lângă strâmtoarea Ormuz, strategică pentru comerțul mondial cu petrol

HotNews.ro
Stramtoarea Ormuz, Foto: Google Maps
Stramtoarea Ormuz, Foto: Google Maps

Patru nave au fost afectate de misterioase „acte de sabotaj”, duminică, în largul Emiratelor Arabe Unite, într-un context de tensiuni în creștere în Golf, scrie AFP.

Anunțul acestor incidente de către doi aliați apropiați ai Washingtonului intervine în contextul în care tensiunile dintre Statele Unite și Iran au crescut puternic, după înăsprirea sancțiunilor americane împotriva Teheranului, care și-a suspendat la rândul său angajamentele nucleare.

Iranul, care a amenințat în mai multe rânduri cu închiderea strâmtorii Ormuz în cazul unui conflict cu SUA, a reclamat și el acte „alarmante” de „sabotaj”.

Strâmtoarea Ormuz, punct strategic de tranzit pentru comerțul mondial cu petrol, se află de decenii în centrul tensiunilor regionale.

Ce se știe despre aceste incidente:

  • Ce s-a întâmplat?

Două petroliere saudite Al-Marzoqah și Amjad, unul norvegian, Andrea Victory, și unul al Emiratelor, A. Michel, au fost atacate duminică în largul Fujairah, potrivit guvernului de la Abu Dhabi.

Petrolierul norvegian a fost „atins de un obiect nedeterminat” care a făcut o gaură în coca sa, a precizat compania Thome, care a închiriat Andrea Victory. Nu au existat victime și nava nu s-a scufundat.

Ministrul saudit al Energiei, Khaled al-Falih, a precizat că două petroliere ale Regatului au suferit „daune importante”, dar nu a existat nicio maree neagră.

Nici Arabia Saudită și nici Emiratele, doi aliați ai Washingtonului, nu au oferit detalii legate de aceste atacuri.

Marți, Falih a anunțat că două stații de pompare au fost vizate de un atac cu drone în apropiere de capitala Riad. Rebelii yemeniți Houthis, susținuți de Iran, au revendicat atacul asupra unor „instalații vitale” saudite.

  • Cine este în spatele atacurilor?

Nu există nicio revendicare legată de atacurile din largul Fujairah iar Riad și Abu Dhabi nu au formulat nicio acuzație.

Întrebat despre o eventuală implicare a Iranului, emisarul SUA pentru Iran, Brian Hook, nu a dorit să comenteze, mărginindu-se să afirme că autoritățile americane oferă asistență anchetatorilor, la cererea Emiratelor.

Deși atacul cu drone din Arabia Saudită a fost revendicat de rebelii Houthis, nicio legătură între cele două evenimente nu a fost dovedită încă.

  • Care sunt reacțiile?

Principalul rival al Iranului șiit în Orientul Mijlociu, Arabia Saudită a condamnat un „act criminal” care constituie o „amenințare serioasă” pentru navigația maritimă „și un incident nefast pentru pace”.

Fără a acuza explicit Iranul, președintele Donald Trump a lansat un avertisment la adresa Teheranului: „Dacă face ceva, vor suferi enorm”.

Plasată în defensivă, Republica islamică a caracterizat actele drept „preocupante și regretabile” și a cerut o anchetă.

Germania și Marea Britanie și-au exprimat îngrijorarea legată de riscul unui conflict „accidental”, în cadrul unei vizite a secretarului american de stat Mike Pompeo la Bruxelles.

  • Care este importanța acestui loc?

Portul Fujairah este singurul terminal al Emiratelor Arabe Unite situat la țărmul Mării Arabiei.

În mai multe rânduri, Iranul a amenințat că închide strâmtoarea Ormuz, crucială pentru navigația mondială și comerțul petrolier, în cazul unei confruntări cu SUA.

Potrivit Agenției de Informații pentru Energie a guvernului american (AIE), 35% din petrolul care tranzitează pe cale maritimă trece prin strâmtoarea Ormuz.

Una dintre perturbările majore ale transportului petrolier în această regiune datează din 1984 în timpul conflictului Iran-Irak (1980-1988), în așa numita fază a „războiului petrolierelor”. Peste 500 de nave au fost distruse sau afectate.

În iulie 1988, un Airbus A-300 al companiei naționale Iran Air, care făcea legătura între Bandar-Abbas și Dubai (Emiratele Arabe Unite), a fost doborât de două rachete ale unei fregate care patrula în strâmtoare. 290 de persoane au fost ucise.

Echipajul USS Vincennes au spus că au confundat aeronava Airbus cu un avion de vânătoare iranian cu intenții ostile.

  • Care sunt mizele?

Recenta trimitere a unei nave americane de război care transportă vehicule, în special amfibii, și o baterie de rachete Patriot, alături de un portavion și de bombardiere B-52 a stârnit temeri legate de un conflict.

Consilierul american pentru securitate națională John Bolton a precizat că această desfășurare este „un mesaj clar și fără echivoc pentru regimul iranian: vom răspunde de manieră implacabilă la orice atac împotriva intereselor Statelor Unite sau ale aliaților noștri”.

Teheranul a renunțat săptămâna trecută la două angajamente asumate în cadrul acordului nuclear încheiat în 2015 cu marile puteri și din care Washingtonul s-a retras unilateral.

Președintele Hassan Rohani a afirmat luni seara că Iranul este „prea mare pentru a fi intimidat”.

„Dacă vom reuși să supraviețuim în următoarele nouă luni, dușmanul își va pierde speranța și va înceta presiunea”, a adăugat Mohammad Nahavandian, un consilier al lui Rohani.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro