Sari direct la conținut

Misterul apendicelui este pe cale sa fie descoperit. Care este rolul sau in organism

HotNews.ro

Apendicele este considerat un organ al corpului mai putin folositor, un bloc de tesut intestinal, care de multe ori se inflameaza si, ocazional, poate chiar sa duca la moarte. Departe de a fi un organ nefolositor, apendicele serveste o functie foarte utila – actionand ca o casa sigura pentru bacteriile benefice din corpurile noastre.

Intr-adevar, organul „mult batjocorit” este de fapt un sanctuar pentru microbii utili, explica Parker, un profesor asistent de chirurgie experimentala de la Duke University Medical Center din Carolina de Nord. Apendicele nu este unic pentru Homo sapiens. Maimutele mari, alte primate, oposum, Wombat si iepurii: toate au anexe. Si in fiecare caz, Parker sustine ca anexa se comporta intr-un mod similar: ca un centru de aprovizionare pentru microbii benigni.

O parte esentiala a teoriei lui Parker se bazeaza pe importanta bacteriilor gasite in intestinele noastre. Relatia lor cu oamenii este simbiotica. Bacteriile iau o parte din sursele noastre de energie, si in schimb ele ajuta la prevenirea cresterii bacteriilor patogene, daunatoare, si produc, de asemenea, vitamine si hormoni. Ele sunt esentiale pentru sanatatea noastra.

„Periodic, bacteriile tranziteaza din apendice, ajutand organismul sa inmulteasca bacteriile folositoare tranzitului intestinal ” sustine Parker.

Parker a subliniat primul ideile sale despre apendice in 2007 iar studiile ulterioare au adus dovezi care sugereaza ca studiile lui Parker ar putea fi corecte. O echipa condusa de James Grendell, de la Winthrop-Spitalul Universitar din Long Island, a studiat 254 de pacienti care au avut un istoric de infectii intestinale cauzate de Clostridium difficile.Bacteria – C -diff , asa cum este, de obicei, cunoscuta de catre medici – este un agent patogen mortal , care este des intalnit , in spitale, in randul pacientilor care au urmat cure prelungite de antibiotice.

Aceste doze puternice de antibiotice pot reduce numarul bacteriilor benigne din intestinele pacientilor. Cand se intampla acest lucru, pacientii vor suferi apoi crize severe de diaree.

Dar daca ideea lui Parker este corecta, persoanele fara un apendice ar trebui sa fie mult mai susceptibile de a avea recidive de infectii C-diff decat persoanele cu apendice . Studiile ulterioare au demonstrat ca recidiva a avut loc in 18% din cazurile in care pacientii mai aveau apendice iar la cei fara apendicele a avut loc in 45% din cazuri.

Darwin a sugerat ca apendicele avea rolul de a ajuta oamenii sa digere frunze, dar ca dieta oamenilor schimbandu-se , a dus la reducerea apendicelui ajungand la dimensiunile de astazi. Dar munca lui Parker este un pas importantat pentru a demonstra ideea ca apendicele are un rol important in interiorul corpurilor noastre. Cu toate acestea, Parker subliniaza ca oamenii nu ar trebui sa ezite sa se opereze in cazul in care apendicele se infecteaza.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro