Sari direct la conținut

Mobilizare în Rusia: Pe cine trimite Vladimir Putin la război și cine va fi scutit / Parlamentarii ruși, printre fericiții care vor rămâne acasă

HotNews.ro
Presedintele Vladimir Putin alaturi de veterani rusi, Foto: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia Images
Presedintele Vladimir Putin alaturi de veterani rusi, Foto: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

​Mobilizarea parțială ordonată miercuri dimineața de președintele rus Vladimir Putin îi va viza în principal pe rușii care au servit deja în armată, în timp ce alți ruși vor fi scutiți de participarea la războiul din Ucraina, explică TASS.

În discursul susținut miercuri pentru a anunța decretarea mobilizării parțiale, Putin a justificat măsura prin faptul că Rusia se confruntă cu „practic întregul aparat militar colectiv al Occidentului” și că lungimea frontului depășește o mie de kilometri.

Putin a mai precizat că obiectivele „operațiunii militare speciale” pe care a declanșat-o pe 24 februarie rămân neschimbate, vizând „eliberarea întregului teritoriu al Donbasului” (n.r. Putin a vorbit în declarația sa de război din februarie despre „demilitarizarea” întregii Ucraine).

Într-o intervenție avută imediat după discursul liderului de la Kremlin, ministrul Apărării Serghei Șoigu a afirmat la rândul său că mobilizarea parțială este necesară „pentru a asigura un control adecvat al teritoriilor deja eliberate ale republicilor populare Donețk și Lugansk, precum și al unor părți din regiunile Zaporojie și Herson”.

Cine va fi mobilizat în Rusia

  • În discursul său televizat adresat națiunii, Putin a spus că „doar cetățenii care se află în prezent în rezervă – mai presus de toate, cei care au servit în forțele armate și au anumite specialități militare – sunt supuși conscripției prin mobilizare parțială”.
  • Șoigu a afirmat la rândul său că mobilizarea îi va viza în primul rând pe cei cu experiență de luptă și că recrutarea studenților este exclusă „în orice circumstanțe”.
  • Potrivit acestuia, mobilizarea nu se va aplica recruților care vor fi înrolați începând cu 1 octombrie.
  • Șoigu a mai precizat că nu există planuri de trimitere a recruților în zona operațiunii din Ucraina și că „ei vor continua să servească pe teritoriul Rusiei”.

N.r.: Amintim însă că marți autoritățile de ocupație instalate de ruși în toate teritoriile ucrainene cucerite au anunțat coordonat că vor organiza referendumuri de unire cu Rusia între 23 și 27 septembrie. De facto, acest lucru înseamnă că, odată anexate teritoriile, rezerviștii mobilizați vor fi trimiși să lupte în Ucraina.

  • Angajaților complexului militar-industrial li se va acorda o amânare de la mobilizare, după cum reiese din decretul lui Putin.
  • Alte categorii specifice de cetățeni care au dreptul la o amânare și procedura de acordare a acesteia vor fi stabilite de guvern.

Cum va decurge mobilizarea ordonată de Vladimir Putin

  • În conformitate cu decretul semnat de liderul de la Kremlin azi-dimineață, mobilizarea parțială începe de astăzi.
  • Decretul nu stabilește o dată de încetare a mobilizării.
  • Numărul de recruți și termenii de recrutare din fiecare regiune a Rusiei vor fi stabilite de Ministerul Apărării, oficialii din diferitele regiuni federale ale Rusiei urmând a fi responsabili de stabilirea detaliilor.
  • Din cauza mobilizării parțiale, cursurile intensive pentru rezerviști vor fi anulate dar toți cei mobilizați vor urma pregătire suplimentară înainte de a fi trimiși în zona operațiunii militare.
  • Contractele deja existente vor fi valabile până la sfârșitul perioadei de mobilizare parțială.
  • Atât militarii contractuali, cât și cei mobilizați pot fi concediați la împlinirea vârstei de serviciu, din motive de sănătate, sau dacă au fost condamnați la închisoare.
  • Voluntarii care participă la operațiune și luptătorii milițiilor din republicile populare Donețk și Lugansk vor avea statut identic cu cel al personalului militar rus.

Ce spune legea rusă privind mobilizarea

  • Legislația stabilește că scutirea de la mobilizare se va acorda cetățenilor identificați conform regulilor stabilite de guvern, temporar inapți pentru serviciu din motive de sănătate, taților singuri și taților cu mulți copii, tutorele sau curatorii fraților și surorilor minori, precum și unui număr de alte categorii de persoane.
  • Amânarea se acordă și senatorilor ruși și membrilor Dumei de Stat (n.r.: numeroși parlamentari ruși ar putea fi mobilizați fără această scutire, mulți militari de carieră de la Moscova alegând să intre în politică după retragerea din forțele armate).
  • Alți ruși pot primi, de asemenea, o amânare în conformitate cu un decret prezidențial (de data aceasta a fost stabilit pentru lucrătorii din industria de apărare).
  • Mobilizarea nu se poate aplica și celor care au o condamnare neștersă sau nesoluționată pentru săvârșirea unei infracțiuni grave.
  • Cei care sunt în rezervă, dar nu au fost chemați, pot fi trimiși să lucreze pentru forțele armate și alte trupe ca personal civil. Ministerul Apărării nu a anunțat încă astfel de planuri.
  • Cetăţenii înscrişi în registrul militar de la începutul mobilizării nu au dreptul să-şi părăsească localitatea de reşedinţă fără permisiunea comisariatelor militare. Autoritățile nu au precizat încă dacă această prevedere se va aplica celor care nu fac obiectul mobilizării parțiale.

Parlamentul rus a modificat marți legea privind mobilizarea militară, adoptând mai multe amendamente și înăsprind pedepsele pentru dezertori.

În intervenția avută după discursul lui Putin, ministrul Apărării Serghei Șoigu a declarat că autoritățile militare intenționează să mobilizeze inițial 300.000 de persoane.

Urmărește ultimele evoluții din a 210-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro