Sari direct la conținut

Modificare importanta: romanii care nu sunt pensionari pot plati contributia de asigurari sociale pe perioada in care nu au fost asigurati atat in sistemul public cat si intr-un sistem de asigurari sociale neintegrat acestuia

HotNews.ro
Modificare importanta: romanii care nu sunt pensionari pot plati contributia de asigurari 
sociale pe perioada in care nu au fost asigurati atat in sistemul public cat si intr-un sistem de asigurari 
sociale neintegrat acestuia

In Monitorul Oficial de luni, 24 octombrie 2016, a fost publicat un act normativ ce introduce o derogare de la prevederile Legii pensiilor publice. In acest sens, in urmatoarele 6 luni, persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contributiei de asigurari sociale pentru perioadele de timp in care nu au avut calitatea de asigurat in sistemul public de pensii sau intr-un sistem de asigurari sociale neintegrat acestuia.

Ce spune in esenta documentul aparut ieri:

  •  Legea nr. 186/2016 introduce o derogare de la prevederile Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, in sensul ca persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contributiei de asigurari sociale pentru perioadele de timp in care nu au avut calitatea de asigurat in sistemul public de pensii sau intr-un sistem de asigurari sociale neintegrat acestuia.
  • In acest sens, in termen de 6 luni de la intrarea in vigoare a legii analizate astazi, persoanele interesate pot incheia un contract de asigurare sociala, contract tipizat prevazut in anexa la lege.
  •  Plata contributiei de asigurari sociale se poate face pentru perioada cuprinsa intre data incheierii contractului de asigurare sociala in conditiile Legii nr. 186/2016 si ultimii 5 ani anteriori acestei date. In acest sens, perioada pentru care se achita contributia de asigurari sociale se considera stagiu de cotizare in sistemul public de pensii.
  •  Contributia de asigurari sociale datorata se calculeaza prin aplicarea asupra bazei lunare de calcul a cotei contributiei de asigurari sociale pentru conditii normale de munca, reglementata de legislatia in vigoare pentru fiecare luna/ dintre lunile din perioadele pentru care se solicita efectuarea platii in vederea considerarii stagiului de cotizare in sistemul public de pensii. Nota: prevederile acestei legi nu se aplica persoanelor pentru care exista obligatia asigurarii in sistemul public de pensii, explica Adrian Benta, consultant fiscal, autorul acestei analize.
  • Din perspectiva bazei lunare de calcul, aceasta se constituie cel putin la valoarea unui salariu de baza minim brut pe tara reglementat pe fiecare luna dintre cele din perioada pentru care se solicita efectuarea platii contributiei de asigurari sociale.
  • Documentul mentine plafonul maxim pentru baza lunara de calcul asupra careia se poate calcula contributia la nivelul de cinci ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat.
  • In ceea ce priveste plata contributiei de asigurari sociale, aceasta se poate efectua intr-o singura transa sau esalonat, in transe lunare, in termen de 6 luni de la intrarea in vigoare a legii, prin mandat postal sau prin orice alt mijloc de plata prevazut de lege, inclusiv in numerar, la casieria casei teritoriale de pensii in raza careia se afla domiciliul persoanei interesate.
  • In concluzie, derogarea introdusa de aceasta lege stabileste ca in urmatoarele 6 luni (incepand cu data de 27 octombrie 2016), persoanele care se incadreaza in criteriile stabilite prin actul normativ analizat astazi, pot sa isi achite contributia la asigurarile sociale – pensii pentru perioada 2011-2017.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro