Sari direct la conținut

Modificarea Constitutiei, ziua 5. Atributiile Parlamentului au fost sporite, atributiile presedintelui au fost limitate: Initierea referendumului se aproba de Parlament / Referendumul validat cu 30% din cetatenii cu drept de vot / Presedintele obligat sa desemenze premierul din partea partidului cu cele mai multe mandate

HotNews.ro

Luni a avut loc a 5-a sedinta a Comisiei parlamentare speciale pentru modificarea Constitutiei, condusa de liderul liberal Crin Antonescu. Parlamentarii au aprobat pe banda rulanta amendamente care – in cazul validarii – transforma presedintele tarii intr-un personaj mai degraba decorativ si dau puteri majore Parlamentului. Mandatul presedintelui a fost redus la 4 ani si a fost scos explicit din cadrul puterii executive.

Cele mai importante evolutii de luni, 10 iunie:

ora 17:54 Sedinta s-a incheiat.

ora 17:49 Amendament adoptat.Art.1.- (4) Statul se organizeaza potrivit principiilor separatiei, echilibrului si cooperarii loiale a puterilor – legislativa, executiva si judecatoreasca – in cadrul democratiei constitutionale. Puterea legislativa este reprezentata de Parlament, puterea executiva este reprezentata de Guvern si de celelalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale, iar puterea judecatoreasca este reprezentata de Inalta Curte de Casatie si Justitie si de celelalte instante judecatoresti.(Tudor Chiuariu)

ora 16:40 Amendament adoptat art.114.- (1) Guvernul isi poate angaja raspunderea in fata Camerei Deputatilor si Senatului, in sedinta comuna, o singura data in cursul unei sesiuni. (PSD)

ora 16:11 Amendament adoptat Art.109.- (2) Parlamentul, in sedinta comuna a celor doua Camere, are dreptul exclusiv de a cere urmarirea penala a primului-ministru si a membrilor Guvernului, pentru faptele savarsite in exercitiul functiei lor. In cazul aprobarii cererii de urmarire penala a membrilor Guvernului, primul-ministru va inainta Presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, o cerere motivata de suspendare din functie a acestora. Suspendarea din functie, se va decide in sedinta comuna a celor doua Camere. Trimiterea in judecata a unui membru al Guvernului atrage suspendarea lui de drept din functie. Competenta de judecata apartine Inaltei Curti de Casatie si Justitie.(UDMR)

ora 15:40 Amendament adoptat .103.- (1) Presedintele desemneza drept candidat pentru functia de prim-ministru pe reprezentantul partidului sau aliantei care a obtinut cel mai mare numar de mandate la alegeri. Daca nu se reuseste investirea unui guvern dupa aceasta procedura, premierul trebuie desemnat din partea partidului clasat pe al doilea loc ca numar de mandate. Daca acest lucru nu e posibil, desemnarea premierului se face din partea unei coalitii care are majoritatea absoluta in parlament. Daca nu se investeste nici asa un guvern, parlamentul poate fi dizolvat. (Tudor Chiuariu)

ora 15:20 Articol amanat . Art 95. (4) Daca propunerea de suspendare din functie a fost invalidata prin referendum, Parlamentul va fi dizolvat, urmand ca in termen de 45 de zile calendaristice sa se organizeze alegeri parlamentare, perioada in care Guvernul nu va avea dreptul sa initieze nici o masura legislativa, respectiv, ordonante de urgenta, cu exceptia cazurilor de forta majora. (Forumul Constitutional)

  • Varujan Pambucian: Propunem situatii hazardate cu care ne vom intalni, sunt scenarii in care o persoana poate sa preia de tot puterea fara Parlament. Nu e bine sa introducem mecanisme de dizolvare parlamentara si asa cream o republica superprezidentiala.  
  • Tudor Chiuariu: Propun sa amanam acest articol.

ora 15:18 Sedinta s-a reluat

ora 13:32Sedinta a fost suspendata. Lucrarile se reiau la ora 15:00

ora 13:25Amendament respins Art. 95. – (1) In cazul savarsirii unor fapte grave prin care incalca prevederile Constitutiei, Presedintele Romaniei poate fi suspendat din functie de Parlament, cu votul majoritatii parlamentarilor, dupa obtinerea avizului conform al Curtii Constitutionale. (Alin Tise PDL)

ora 13:20 Amendament adoptat Art.921.- Presedintele propune Parlamentului candidatii pentru functia de director al Serviciului Roman de Informatii si director al Serviciului de Informatii Externe.

  • Amendament adoptat Art.922.- Presedintele numeste seful Statului Major General, la propunerea ministrului Apararii, cu avizul primului-ministru. 
  • Amendament adoptat Art.92 3.- In maxim 6 luni de la depunerea juramantului, presedintele inainteaza Parlamentului Strategia Nationala de Securitate.
  • Amendament adoptat Art.92 4.- Presedintele prezinta anual Parlamentului, reunit in sedinta comuna, un mesaj privind starea securitatii nationale.
  • Amendament adoptat Art.923.- In maxim 6 luni de la depunerea juramantului, presedintele inainteaza Parlamentului Strategia Nationala de Securitate.
  • Amendament adoptat Art.924.- Presedintele prezinta anual Parlamentului, reunit in sedinta comuna, un mesaj privind starea securitatii nationale.

ora 13:10 Amendament adoptat. Presedintele Romaniei reprezinta statul roman la reuniuniile UE avand ca teme relatiile externe al UE, politica de securitate comuna si modificari ale tratatelor constitutive al UE (PNL)

ora 12:55 Amendament adoptat Art.90 (3) Referendumul este valabil daca la acesta participa cel putin 30% din numarul persoanelor inscrise in listele electorale.(PSD)

ora 12:54 Amendament adoptatArt.90.- (1) Presedintele Romaniei sau un numar de cel putin 250.000 de cetateni cu drept de vot pot cere poporului sa-si exprime vointa, prin referendum, cu privire la probleme de interes national, cu exceptia celor referitoare la revizuirea Constitutiei. Initierea referendumului se aproba de Parlament, prin hotarare, cu votul majoritatii membrilor sai.(PSD)

ora 12:38 Amendament adoptat Art.89.- (11) Presedintele dizolva Parlamentul daca o hotarare in acest sens este adoptata cu votul a doua treimi dintre membrii fiecarei Camere. (PNL)

ora 12:35 Amendament adoptat. Art.89.- (1) Dupa consultarea presedintilor celor doua Camere si a presedintilor partidelor sau formatiunilor parlamentare, Presedintele Romaniei dizolva Parlamentul, daca acesta nu a acordat votul de incredere pentru investitura Guvernului, in termen de 30 de zile de la prima solicitare si numai dupa respingerea cel putin a unei solicitari de investitura.

ora 12:28 Amendament adoptat Art.85.- (31) Presedintele Romaniei nu poate refuza propunerile primului-ministru inaintate in conditiile alin.(2) si (3)(in caz de revocare si numirea a mininstrilor ). (PSD)

ora 12:19 Amendament adoptat. Art.85.- (2) In caz de remaniere guvernamentala sau de vacanta a postului, Presedintele revoca si numeste, la propunerea primului-ministru, dupa audierea comisiilor de specialitate ale Parlamentului, pe unii membri ai Guvernului.(PNL)

ora 12:06 Amendament respins. Art.85 .- (1) Presedintele Romaniei desemneaza Primul-ministru la propunerea majoritatii parlamentare si numeste Guvernul pe baza votului de incredere acordat de Parlament.(PPDD)

ora 11:58 Amendament adoptat. Art.83.- (1) Mandatul Presedintelui Romaniei este de 4 ani si se exercita de la data depunerii juramantului.(PSD)

ora 11:55 Amendament adoptat. Art.80.- (1) Presedintele Romaniei este seful statului, reprezinta statul roman si este garantul independentei nationale, al unitatii si al integritatii teritoriale a tarii.(PSD)

ora 11:50 Propunerea lui Alin Tise a fost respinsa.

Crin Antonescu: In momentul in care supleantul PDL se va prezenta la Comsie, domnul Andronache se va retrage.

ora 11:37 Democrat liberlalul Alin Tise a solicitat reluarea votului la toate articolele discutate de catre Comisie pe motiv ca deputatul Gabriel Andronache (demisionar PDL si membru PNL in prezent) a participat la sedinte ca reprezentant al PDL.

  • Alin Tise, PDL: Avand in vedere ca domnul Andronache a participat in continuare ca reprezentat al PDL, consideram ca absolut necesar ca toate hotararile sunt viciate motiv pentru care va solicitam sa luati act de demisia dansului si sa fie validat supleantul. Absolut toate voturile sunt viciate,  va solictam sa reluam discutiile pe acele articole pentru care domnul Andronache a votat . 
  • Tudor Chiuariu, PNL: Membrii Comisiei au fost validati de catre plen si pana cand plenul nu va lua la cunostinta acest lucru, domnul Andronache ramane membru in Comisiei 
    Ioan Chelaru, PSD: Nu putem noi decide in locul plenului. Suntem de acord sa va schimbati omul insa trebuie sesizate Birourile Permanente care vor convoca plenul si acolo se va lua act de inlocuirea domnului Andronache si numirea unui nou reprezentant PDL. Nu puteti sa veniti dupa o saptamana de munca si sa cereti anularea voturilor pe articole pentr ca nu v-ati  sesizat mai devreme.  
    Alin Tise: Daca plenul se reuneste in 2-3 saptamani, PDL nu are un reprezentant in aceasta comisie foarte importanta.
    Crin Antonescu: Pornind de la recunoasterea dreptului partidului dvs de a inlocui o persoana care nu va mai reprezinta, propun ca in momentul in care supleantul PDL se va prezenta in Comisie, domnul Andronache sa fie inlocuit. 

ora 11:36 Sedinta a inceput.

Context:

Comisia parlamentara pentru revizuirea Constitutiei a adoptat mai multe amendamente importante la legea fundamentala. Daca textul noii Constitutii va fi adoptat de Parlament si validat de populatie, statul roman este obligat sa recupereze prejudiciul de la magistratii care au dat decizii eronate, iar mass media trebuie sa declare public structura actionariatului. Totodata, parlamentarii au clarificat definitia casatoriei si au stipulat ca aceasta are la baza uniunea libera consimtita intre un barbat si o femeie. La capitolul amendamente respinse se inscriu votul prin corespondenta, dreptul la vot de la 16 ani si dizolvarea Parlamentului daca nu aplica rezultatul unui referendum.

Parlamentarii au introdus termenul de regiune in noua Constitutie. Miza acestui amendament este proiectul de reorganizare administrativ-teritoriala al lui Liviu Dragnea, sustinut de PSD. O alta modificare adusa este reintroducerea stemei pe drapelul Romaniei. Astfel, daca noua Constitutie va fi validata de popor, Romania va avea din nou, dupa 23 de ani, pe drapelul national si stema. Totodata, o modificare ce a starnit dezbateri in Comisie prevede intrezicerea discriminarii bazate pe orientare sexuala.

Dezbaterile pe revizuirea Constitutiei au creat divergente intre PSD si PNL pe trei teme. Definirea familiei – care duce implicit la interzicerea casatoriilor gay, regimul interceptarilor si obligativitatea platirii creantelor de catre stat au creat tensiuni in interiorul USL. Surse din USL au declarat pentru Hotnews.ro ca, in urma intalnirii de joi a celor doi lideri, liberalii ar fi acceptat solicitarile lui Victor Ponta si vor relua votul pe articolele aflate in disputa.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro