Modificarea Constitutiei, ziua 9. Parlamentarii scapa de judecata Curtii Supreme – sperietoarea coruptilor / Mandatul membrilor CSM redus de la 6 la 4 ani
Comisia speciala pentru revizuirea Constitutiei, condusa de liderul liberal Crin Antonescu, a avut luni, 17 iunie, cea de-a 9-a sedinta. Printre cele mai importante modificari aduse luni se numara scoaterea parlamentarilor de sub jurisdictia Inaltei Curti (care s-a remarcat in ultimii ani drept cea mai dura instanta de judecata), precum si reducerea mandatului membrilor CSM de la 6 la 4 ani. Parlamentarii au prevazut ca presedintele CSM sa fie ales din randul judecatorilor, iar mandatul sau nu poate fi reinnoit.
- Vezi mai jos cele mai importante modificari ale zilei
0ra 16:17 Sedinta a fost suspendata.
ora 16:01 Amendament adoptat art 134 (1) Sectiile Consiliului Superior al Magistraturii propun Presedintelui Romaniei numirea in functie a judecatorilor respectiv a procurorilor, cu exceptia celor stagiari, in conditiile legii. Sectia de judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii gestioneaza in mod exclusiv cariera profesionala a judecatorilor, iar Sectia de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii gestioneaza in mod exclusiv cariera profesionala a procurorilor. Hotararile sectiilor se ataca direct la Inalta Curte de Casatie si Justitie.(Tudor Chiuariu)
ora 15:32Amendament adoptat art.133.- (2) Consiliul Superior al Magistraturii este alcatuit din 21 membri, din care:b) 4 reprezentanti ai societatii civile, specialisti in domeniul dreptului, care se bucura de inalta reputatie profesionala si morala, alesi de Senat; acestia participa numai la lucrarile in plen;
Amendament adoptat Art.133.- (3) Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii este ales pentru un mandat de un an, ce nu poate fi reinnoit, dintre judecatorii prevazuti la alineatul (2) litera a).
Amendament adoptat Art.133.- (4) Durata mandatului membrilor Consiliului Superior al Magistraturii este de 4 ani.
ora 15:28 Amendament adoptatArt. 132 (3) Magistratii alesi membri ai Consiliului Superior al Magistraturii sunt revocati din functie de adunarile generale de la nivelul instantelor sau parchetelor pe care le reprezinta, potrivit legii proprii de organizare si functionare.
ora 15:17Numarul de semnaturi necesare pentru initierea unui referendum, a fost redus de la 20.000 la 10.000.
Amendament adoptat.Art. 90, alin.(2) Cetatenii care initiaza organizarea referendumului trebuie sa provina din cel putin jumatate din judetele tarii, iar in fiecare din aceste judete sau in municipiul Bucuresti trebuie sa fie inregistrate cel putin 10.000 de semnaturi in sprijinul acestei initiative.
ora15.07 Membrii Comisiei au revenit asupra articolului 64 care prevede ca cetatentii au obligatia de a se prezenta in fata unei comisii de specialitate a Parlamentului, daca sunt chemati.
Amendament adoptat. Art.64.- Orice persoana de drept public, orice persoana juridica privata si orice persoana fizica are obligatia de a se prezenta, direct sau prin reprezentant legal, dupa caz, in fata unei comisii parlamentare, in urma invitatiei scrise primite din partea acesteia, cu respectarea principiului separatiei puterilor in stat. Activitatea comisiei parlamentare nu se poate substitui organelor judiciare.
ora 15:05 Amendament adoptat. Art.72, alineatul (2): Deputatii si senatorii nu pot fi perchezitionati, retinuti sau arestati fara incuviintarea Camerei din care fac parte, dupa ascultarea lor (Grup UDMR).
Amendamentul, in forma in care a fost aprobat, elimina prevederea existenta potrivit careia „Urmarirea si trimiterea in judecata penala se pot face numai de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Competenta de judecata apartine Inaltei Curti de Casatie si Justitie”.
Amendamentul adoptat scoate din actuala Constitutie cercetarea penala si judecarea parlamentarilor la Inalta Curte de Casatie. Practic, prin eliminarea competentei Inaltei Curti de Casatie, urmarirea si trimiterea in judecata penala se pot face la instantele de judecata potrivit Codului Penal in functie de infractiunea comisa.
ora 12:49Parlamentarii au revenit pe articolul 4 alin 2 care face referire la discriminare si au completat cu sintagma „sau orice alta situatie”
Amendament adoptat Art.4.- (2) Romania este patria comuna si indivizibila a tuturor cetatenilor sai. Orice discriminare bazata pe sex, culoare, origine etnica sau sociala, trasatura genetica, limba, credinta sau religie, opinii politice sau de alta natura, apartenenta la o minoritate nationala, avere, nastere, dizabilitati, varsta sau orice alta situatie este interzisa
ora 14:42 Sedinta a inceput.
- Ioan Chelaru: Azi vom continua dezbaterile pe articolele care nu au fost discutate. Vom intra si pe Autoritatea Judecatoreasca. Maine vom avea o sedinta din nou, daca astazi reusim sa trecem peste un titlu, pentru a trece in revista toate articolele si eventual a da un vot final. Daca vom ajunge la aceasta situatie, iar miercuri, dupa ce vom face o analiza finala a textului, sa speram si in prezenta presedintelui Comisiei, care va semna sesizarea catre Birouri, ca putem sesiza si Birourile cu aceasta observatie
Totul depinde cat de repede primim observatiile de la Curtea Constitutionala. Vom incerca in aceasta saptamana sa finalizam proiectul, urmeaza sa-l depunem la Birourile reunite, insusit de grupurile parlamentare asa cum prevede legea. Modificarile vor merge la Consiliul Legislativ pentru o perioada de cinci zile si dupa aceea la CCR pentru primul aviz dat. Respectiva Curte va fixa un termen mai scurt de 10 zile. Termenul prevazut de lege este de maxim 10 zile. Este posibil ca sa putem face sesizarea unei Camere in aceasta sesiune. Daca nu va fi acest lucru posibil, probabil ca sesizarea o vom face pentru sesiunea din toamna, in prima saptamana. Sigur ca aceasta eventuala mutare are si avantaje. In principal doua luni de zile proiectul aprobat in prima forma de catre Comisia de revizuire va putea in continuare fi pus pentru discutii opiniei publice, tuturor, lumii academice, tuturor celor care sunt interesati si doresc sa faca observatii
Ora 10.40: Lucrarile Comisiei au fost amanate pentru ora 14.30. Conducerea USL a programat o sedinta de urgenta privind modificarea Constitutiei, dar si alte probleme interne, potrivit unor surse politice
Context
Comisia parlamentara pentru revizuirea Constitutiei a adoptat mai multe amendamente importante la legea fundamentala. Daca textul noii Constitutii va fi adoptat de Parlament si validat de populatie, statul roman este obligat sa recupereze prejudiciul de la magistratii care au dat decizii eronate, iar mass media trebuie sa declare public structura actionariatului. Totodata, parlamentarii au clarificat definitia casatoriei si au stipulat ca aceasta are la baza uniunea libera consimtita intre un barbat si o femeie. La capitolul amendamente respinse se inscriu votul prin corespondenta, dreptul la vot de la 16 ani si dizolvarea Parlamentului daca nu aplica rezultatul unui referendum.
Parlamentarii au aprobat pe banda rulanta amendamente care – in cazul validarii – transforma presedintele tarii intr-un personaj mai degraba decorativ si dau puteri majore Parlamentului. Mandatul presedintelui a fost redus la 4 ani si a fost scos explicit din cadrul puterii executive.
Parlamentarii au introdus termenul de regiune in noua Constitutie. Miza acestui amendament este proiectul de reorganizare administrativ-teritoriala al lui Liviu Dragnea, sustinut de PSD. O alta modificare adusa este reintroducerea stemei pe drapelul Romaniei. Astfel, daca noua Constitutie va fi validata de popor, Romania va avea din nou, dupa 23 de ani, pe drapelul national si stema. Totodata, o modificare ce a starnit dezbateri in Comisie prevede intrezicerea discriminarii bazate pe orientare sexuala.
Dezbaterile pe revizuirea Constitutiei au creat divergente intre PSD si PNL pe trei teme. Definirea familiei – care duce implicit la interzicerea casatoriilor gay, regimul interceptarilor si obligativitatea platirii creantelor de catre stat au creat tensiuni in interiorul USL. Surse din USL au declarat pentru Hotnews.ro ca, in urma intalnirii de joi a celor doi lideri, liberalii ar fi acceptat solicitarile lui Victor Ponta si vor relua votul pe articolele aflate in disputa.
- Vezi aici articolele care au creat tensiuni intre PSD si PNL
-
Vezi aici ce schimbari s-au votat in sedinta 1 a Comisiei pentru modificarea Constitutiei
-
Vezi aici ce schimbari s-au votat in sedinta a 2 a Comisiei pentru modificarea Constitutiei
-
Vezi aici ce schimbari s-au votat in sedinta a 3 a Comisiei pentru modificarea Constitutiei
-
Vezi aici ce schimbari s-au votat in sedinta a 4 a Comisiei pentru modificarea Constitutiei
-
Vezi aici ce schimbari s-au votat in sedinta a 5-a a Comisiei pentru modificarea Constitutiei
- Vezi aici ce schimbari s-au votat in sedinta a 6-a a Comisiei pentru modificarea Constitutiei
- Vezi aici ce schimbari s-au votat in sedinta a 7-a a Comisiei pentru modificarea Constitutiei
- Vezi aici ce schimbari s-au votat in sedinta a 8-a a Comisiei pentru modificarea Constitutiei