Sari direct la conținut

MOL a găsit o soluție să poată importa în continuare țiței de la cel mai mare exportator rusesc, anunță guvernul Ungariei

HotNews.ro
MOL a găsit o soluție să poată importa în continuare țiței de la cel mai mare exportator rusesc, anunță guvernul Ungariei
Benzinărie MOL, FOTO: Šálek Václav / ČTK / Profimedia

MOL este în ultimele stadii ale negocierilor de înființare a unei scheme care să asigure fluxurile de țiței din Rusia după ce Ucraina a interzis Lukoil, principalul partener al companiei petroliere ungare, să transporte prin conductele care îi traversează teritoriul, a anunțat joi un oficial guvernamental de la Budapesta, citat de Reuters.

Gergely Gulyas, șeful de cabinet al premierului Viktor Orban, a declarat că oficialii se așteaptă ca transportarea țițeiului prin noua schemă să fie mai costisitoare și că MOL va suporta riscurile financiare ale transportării țițeiului prin teritoriul Ucrainei.

Gulyas a adăugat că Ungaria speră ca soluția să fie una care să dureze până la sfârșitul războiului.

„Deși acest transfer (de țiței) va fi mai scump și MOL va purta riscurile transportării sale de la granița ruso-ucraineană, este o soluție juridică care poate fi o soluție pe termen lung”, a declarat oficialul ungar.

El a explicat că, potrivit noii scheme, MOL va deveni proprietarul legal al țițeiului la granița ruso-ucraineană și că va suporta orice riscuri financiare legate de tranzitarea sa a teritoriului ucrainean.

Guvernul ungar estimează că această măsură va duce la creșterea costurilor cu asigurarea țițeiului cu 1,5 dolari per baril.

Gulyas a spus că este așteptat ca discuțiile să se încheie până la începutul toamnei.

Ungaria a acuzat Ucraina de „șantaj” din cauza măsurii luate împotriva Lukoil

La sfârșitul lunii iunie Ucraina a interzis Lukoil, cel mai mare exportator de țiței și petrol din Rusia, să folosească conducta „Drujba” care îi traversează teritoriul. Lukoil folosea această conductă petrolieră pentru a alimenta rafinăriile ungare și slovace.

La sfârșitul lunii trecute Gergely Gulyas a acuzat Ucraina că „șantajează” Ungaria, dar și Slovacia, prin această măsură.

„Dacă situația nu este rezolvată, va exista o penurie de carburanți (…) o soluție trebuie găsită până în luna septembrie”, a avertizat el cu privire la situația din Ungaria.

Uniunea Europeană a interzis în decembrie 2022 importurile de petrol rusesc prin conducte, dar a scutit de la aceste sancţiuni livrările prin conducta Drujba.

Ministerul slovac al Economiei a informat joia trecută că livrările de petrol de la Lukoil, al doilea mare producător de petrol din Rusia, au încetat să mai ajungă în Slovacia via Ucraina, după includerea companiei Lukoil pe lista firmelor sancţionate de Ucraina.

Atât Ungaria, cât și Slovacia, continuă să primească livrări de petrol de la alte companii rusești prin conducta Drujba. Însă Lukoil este cel mai mare furnizor al lor.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro