Sari direct la conținut

„Momentan indisponibile”. Cât de greu este să-ți cumperi aparat de aer condiționat în plină caniculă

HotNews.ro
„Momentan indisponibile”. Cât de greu este să-ți cumperi aparat de aer condiționat în plină caniculă
Unitate de aer conditionat (foto Shutterstock)

Cumpărarea unui aparat de aer condiționat în vara lui 2024 în România, unde săptămânal sunt emise coduri mateo de caniculă, este complicată. Sunt aparate care s-au scumpit și cu 20% față de acum un an, uneori trebuie să aștepți și peste două săptămâni pentru montaj, dar marea problemă este că modelele cele mai căutate nu sunt pe stoc.

  • Dacă îți comanzi un aparat de aer condiționat ar trebui să te aștepți ca el să îți fie livrat în câteva zile de la achiziție, iar echipa de montaj va veni probabil în 10-15 zile lucrătoare, dat fiind că este cerere uriașă. Nu uitați să aveți în bugetul total și banii pentru instalare: 750-800 de lei.
  • În 2024, românii au început să cumpere aparate de aer condiționat mai repede decât în alți ani. Vânzările au pornit creșterea din aprilie, iar în iunie deja era mult peste cifrele din anii trecuți. Datele eMAG arată că s-a dublat numărul de aparate cumpărate în prima parte a anului.
  • Dacă ai răbdare să „vânezi” oferte poți găsi și aparate la sub 1.700 de lei, dar prețul mediu este în jurul a 2.500 de lei. Cumpără în număr mare aparate de aer condiționat și oameni din zone unde nu prea era în trecut nevoie de ele, cum ar fi Brașovul. Sunt creșteri mari ale vânzărilor în Giurgiu, unul dintre cele mai calde orașe din țară.

Prea greu de trăit fără aer condiționat, dar și să-l cumperi este complicat

Iunie a fost una dintre cele mai calde luni de vară din istoria meteo a României, iar iulie a adus un val lung de căldură, cu cinci zile în care temperaturile au trecut de 40 C în sudul țării.

După atât de multe zile toride și nopți în care s-a răcit prea puțin, mulți oameni care stau la bloc au ajuns la concluzia că nu mai pot sta pe timp de vară fără aer condiționat, mai ales că în iulie temperaturile au ajuns la 35-36 de grade.

Oameni care acum zece ani ar fi respins total ideea de a-și monta aparate de aer condiționat au ajuns acum la concluzia că este neapărată nevoie, mai ales că nu poți dormi dacă ai în casă temperatură de 28-31 C și după miezul nopții.

Într-o lume ideală, după ce ai plătit online cu cardul aparatul de aer condiționat și ai achiziționat și serviciul de montaj, ar trebui ca aparatul să fie adus de curier în două-trei zile, iar echipa de montaj să vină în cel mult 6-10 zile. Cum cererea este foarte mare, nici firmele de montaj nu fac față și sunt și cazuri în care și curierii întârzie. Dacă dați o căutare pe eMAG pentru servicii de instalare aer condiționat, veți observa că într-o bună parte din județele țări ele sunt „momentan indisponibile”.

Pe rețelele sociale și pe forumuri unii clienți scriu că nici după 10 zile nu le-au fost aduse aparatele, ce să mai vorbim despre montaj. Pot trece peste 20 de zile de la cumpărarea aparatului, până când îl vezi fix pe perete și funcțional.

Am fost în aceste zile în mai multe magazine Altex și Flanco, iar „la raft” sunt foarte puține modele, pentru că stocurile s-au epuizat. Cele mai ieftine modele expuse costă între 2.000 și 2.400 de lei, iar dacă întrebi despre cât va dura până când vine firma de instalare, promisiunea este că se va întâmpla undeva între 10 și 15 zile de la momentul achiziției.

Mult mai scurte sunt termenele promise pentru livrarea „aerului condiționat”, maximum 3-4 zile, dar întârzierea cu montajul rămâne marea problemă, fiindcă degeaba ai aparatul în casă dacă nu poate funcționa.

Cererea este foarte mare și firmele care instalează aceste unități nu fac față numărului de solicitări, mai ales că se anunță și în august temperaturi de peste 35 de grade C și estimările ANM indică temperaturi medii mai ridicate decât normalul perioadei. Vara nu s-a terminat, iar anul 2023 ne-a arătat că ea poate ține și pe parcursul lui septembrie și că temperaturi de peste 30 C pot apărea în sudul țării și în octombrie.

Cât costă aparatele de aer condiționat și câți bani trebuie să ai pentru instalarea lor

Cele mai ieftine aparate de capacitate mică sunt și sub 1.800 de lei, dar au fost și aparate la sub 1.500 lei, care însă în prezent sunt foarte greu de găsit, pentru că nu mai sunt pe stoc. Pe eMAG aproape toate aparatele care au câteva sute de review-uri NU mai erau pe stoc. Erau disponibile mai multe aparate la peste 3.000 de lei.

Aparatele de 12.000 BTU de la mărci cunoscute costă și peste 3.500 de lei, sisteme mai complexe de răcire pentru apartamente mari pot fi cumpărate și cu mai mult de 10.000 de lei.

Cele mai multe aparate aflate la vânzare au capacitate generală de 9.000, respectiv 12.000 BTU. În general un aparat de 9.000 BTU este potrivit pentru a răci o suprafață de până la 18 mp, iar unul de 12.000 BTU, pentru o cameră de până la 25 mp. Mărcile cel mai des întâlnite sunt Daikin, Mitsubishi Electric, Bosch, HiSense, Midea, LG, Hitachi, Vortex și Heinner.

Cât costă instalarea? Incluzând și kit-ul de instalare, costurile acestui serviciu sunt în jurul a 750-800 de lei. Pot fi necesare în timpul instalării și lucrări ce nu sunt incluse în „pachetul standard” plătit deja. Spre exemplu, o trecere suplimentare prin beton costă peste 100 de lei, iar una printr-un perete de zidărie cam 60 de lei.

Pe eMAG, serviciul de instalare aer condiționat costă 669 lei fără kitul de instalare și 848 lei cu kit inclus ,dar din cauza cererii mari, acest serviciu nu este disponibil în aproape jumătate dintre județele țării. Pentru unitățile de aer condiționat mai puternice, 18000-24000 BTU, costul instalării este în jurul a 1.000 de lei.

Termenul de instalare promis este 6-9 zile lucrătoare și se calculează începând cu ziua lucrătoare următoare confirmării recepționării produsului.

Primăvara cu temperaturi de „cuptor” i-a făcut pe oameni să înceapă din aprilie cumpărarea de aparate

Datele companiei Evomag arată că s-au triplat în ultimele luni vânzările de aparate de aer condiționat (față de perioada similară din 2023), iar tendința de creștere a cererii a fost observată foarte devreme în an, încă din luna aprilie, primele vânzări semnificativ mai mari fiind înregistrate la finalul lunii mai.

Temperaturile crescute din acest an au influențat semnificativ comportamentul de cumpărare, iar clienții își cumpără mai din timp decât în alți ani aparate de aer condiționat și ventilatoare.

Nu trebuie să uităm că a fost un val intens de căldură la final de martie și început de aprilie, iar un alt val de căldură a adus temperaturi foarte ridicate la mijloc de aprilie (când au fost 33 C în sudul țării).

Termenul mediu de montaj pentru aparatele de aer condiționat a pornit de la aproximativ trei zile în aprilie și a ajuns la aproximativ 15 zile, în prezent, din cauza suprasolicitării echipelor, spuneau cei de la Evomag, într-un comunicat de presă. În contextul creșterii cererii și a costurilor cu forța de muncă, prețurile pentru serviciile de montaj au crescut cu aproximativ 25% în ultimul an.

Evomag susține că pentru 90% din gama de produse prețurile au fost menținute la același nivel ca anul trecut, cu creșteri de 10-15% doar pentru unele modele.

S-a triplat și numărul comenzilor de ventilatoare față de anul trecut

eMAG, cel mai mare retailer online din țară, spune că, în medie, românii au plătit pe site aproximativ 2.400 de lei pentru un aparat de aer condiționat. Majoritatea au ales unități de perete, dotate cu WiFi, cu 12.000 BTU, din clasa energetică A++. Cele mai căutate modele sunt cele pentru spații de apartament.

În prima jumătate a acestui an, comenzile de aparate de aer condiționat au crescut de peste două ori față de aceeași perioadă din 2023, iar numărul comenzilor de ventilatoare s-a triplat raportat la același interval.

Mai bine de o treime dintre comenzile de aparate aer condiționat plasate pe eMAG în prima jumătate a anului sunt din București și Ilfov, urmate de Timiș, Constanța, Iași și Dolj.

Clienții din Giurgiu au comandat de trei ori mai mult față de anul trecut, iar cei din județele Olt, Brașov sau Teleorman au comandat și ei de două ori mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut. Totodată, din județele Brașov și din Alba au fost plasate de cinci ori mai multe comenzi pentru ventilatoare, conform datelor eMAG.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro