Monica Macovei si-a prezentat miercuri programul politic: Voi fi un presedinte arbitru, nu jucator
Monica Macovei, candidat la functia de presedinte al Romaniei, si-a prezentat miercuri programul politic si site-ul de campanie. Daca va ajunge presedinte, Monica Macovei a declarat ca va fi un presedinte arbitru, nu jucator, va face tot ce ii sta in putinta pentru ca Parlamentul sa devina unicameral, cu 300 de parlamentari, sa elimine imunitatea demnitarilor, iar averea acestora sa fie confiscata in cazul in care instanta a constatat ca au furat. In ceea ce priveste politica externa, aceasta sustine orientarea pro-occidentala a tarii si va sprijini integrarea europeana a Republicii Moldova. Educatia trebuie sa aiba un procent 6% din PIB, universitatiile trebuie reclasificate in functie de valoarea acestora, a mai spus Macovei. La eveniment a participat si scriitorul Gabriel Liiceanu care a declarat ca programul prezentat de Monica Macovei „este frumos ca un basm”, iar daca va fi aplicat vom trai ca in paradis. Atat Macovei cat si Liiceanu i-au indemnat pe toti alegatorii care cred in ea, dar spun ca nu are nicio sansa in cursa electorala, sa o voteze.
Macovei si-a prezentat programul politic sub forma a zece porunci:
- Sa nu ai alti stapani decat cetateanul
- Sa nu tradezi interesul national
- Sa nu ataci institutiile statului
- Sa nu furi si sa nu risipesti banul public
- Sa nu minti, sa nu plagiezi, sa nu calomniezi, sa nu mituiesti
- Sa-ti inmultesti banii si creatia
- Sa-ti educi copiii
- Sa-ti respecti parintii si sa-ti ajuti semenii
- Sa cultivi solul si sa protejezi natura
- Sa-ti respecti identitatea, valorile si trecutul ca sa ai un viitor
Cele 10 porunci au fost dezvoltate in 100 de proiecte si idei pentru Romania. Aceste proiecte vizeaza in principal reforma clasei politice, independenta justitiei, reforma in sanatate si invatamant, protectia mediului si protectia patrimoniului.
Ce propune Monica Macovei prin programul politic prezentat:
- Politica interna
– dizolvarea Parlamentului in cazul in care institutia a cerut referendum pentru demiterea presedintelui iar populatia a fost impotriva;
– Parlament unicameral cu 300 de parlamentari. ” Voi face toate eforturile ca acest lucru sa se intample inca din 2016, odata cu alegerile pentru noul Parlament. Voi insista pentru reducerea cheltuielilor Parlamentului actual cu 50% fata de nivelul de astazi. Un stat indatorat, unde multi oameni isi duc viata de azi pe maine, nu poate sustine un Parlament bogat”, a declarat Macovei;
– eliminarea prevederilor restrictive pentru infiintarea unui partid politic (n.r. in prezent este nevoie de 200.000 de semnaturi pentru partide si 100.000 pentru independenti) astfel incat si trei persoane daca doresc, sa poata infiinta un partid politic;
– reguli stricte de finantare a partidelor si candidatilor independenti. „Banii negri de campanie creeaza obligatii la guvernare. Autoritatea Electorala Permanenta trebuie depolitizata, intarita si dinamizata, deoarece este in prezent o institutie slaba. In special, AEP trebuie sa demareze controale serioase privind finantarea si cheltuielile partidelor, conform mandatului sau. Controalele se fac in campanie, pe teren, comparand cheltuielile cu sumele declarate”, a declarat Macovei;
– alegerea primarilor in doua tururi si alegerea parlamentarilor pe sistem mixt (jumatate din Parlament pe lista, jumatate in circumscriptii uninominal)”
– eliminarea imunitatii demnitarilor, cu exceptia celei pentru opiniile politice. „Parlamentarii, ministrii si Presedintele nu pot fi mai presus de lege. Furtul din banii publici, spalarea de bani, crima organizata si coruptia comise inclusiv de demnitari nu trebuie sa se prescrie niciodata. Am solicitat organizarea unui referendum pe aceasta tema in 16 noiembrie, odata cu turul doi al alegerilor prezidentiale”, a explicat Macovei;
– introducerea incompatibilitatii pentru parlamentari de a exercita in timpul mandatului profesia de avocat, astfel incat sa se elimine posibilitatea acestora de a incheia contracte cu institutii publice pe baza de clientelism sau de a influenta procesul legislativ in favoarea unui client.
– vot electronic sau prin corespondenta pentru romanii din tara si din diaspora;
– va fi un presedinte arbitru, nu jucator;
– va promova reforma constitutionala abandonata de partide, in sensul unei separatii clare a puterilor in stat si a responsabilitatii demnitarilor in fata legii
– in cazul unei ordonante de urgenta, Parlamentul sa aiba un termen maxim de 5 zile lucratoare pentru aprobarea sau respingerea ei, iar OUG va intra in vigoare numai dupa adoptarea ei de catre Parlament.
– introducerea unei proceduri de incetare a mandatului premierului in oglinda cu procedura de numire.
– continuarea procesului de regionalizare pentru eficientizarea institutionala, nu pe interese politice. „75% dintre comune nu sunt sustenabile: nu pot plati nici macar o secretara sau benzina microbuzelor scolare. Multe trebuie comasate ca sa devina eficiente”, a explicat Macovei.
– confiscarea extinsa a averilor obtinute ilegal. „Voi veghea ca banul furat sa se intoarca la cetateni. Trebuie verificate toate privatizarile din ultimii 25 de ani, contractele frauduloase cu statul, spalarea de bani, alte fapte economice grave, urmand sa se faca si posibilele recuperari, pentru ca acestia sunt banii cetatenilor”, a explicat Macovei.
– o noua Constitutie care sa prevada ca deficitul nu poate depasi 3% din PIB.
- Politica externa
– mentinerea interesului Romaniei catre Vest, orientarea pro-occidentala a tarii. „Ca sef al politicii externe, voi definitiva integrarea Romaniei in UE, prin aderarea la spatiul Schengen si adoptarea monedei euro in decursul mandatului meu”, a declarat Macovei.
– ca Romania sa isi mentina angajamentul militar in zonele de conflict, alaturi de partenerii sai din NATO.
– intarirea parteneriatului strategic cu SUA si cooperarea in Marea Neagra.
– integrarea europeana a Republicii Moldova. „Vreau sa ne regasim cu fratii nostri de peste Prut in interiorul granitelor UE. Voi lupta pentru ca, cel tarziu in 1 decembrie 2018, la 100 de ani de la Marea Unire, si in anul premergator presedintiei romane a UE, Republica Moldova sa primeasca un calendar ferm de aderare la UE”, a explicat Macovei.
– reducerea dependentei de gazul rusesc. „Resursa nucleara este importanta in acest sens si trebuie sa lucram cu parteneri de incredere, dintre aliatii nostri din Vest. Romania trebuie sa-si dezvolte in paralel atat explorarea si extractia rezervelor de petrol si gaze din Marea Neagra, cat si capacitatile de energie nepoluanta (eoliana, hidrocentrale etc.)”, a declarat Macovei.
- Justitie
– independenta justitiei impotriva imixtiunii politice si independenta DNA si a Agentiei Nationale de Integritate. „Voi veghea ca activitatea acesteia sa nu fie blocata sau amenintata de politicieni. Am scris Legea declaratiilor de avere si de interese, si nu voi permite amputarea ei Romanii au dreptul sa stie daca demnitarii se imbogatesc pe spatele lor sau acapareaza functii pentru familiile si prietenii lor”, a explicat Macovei.
– Avocatul Poporului sa fie ales de popor, si nu numit politic.
- Mass media si libertatea de exprimare
– Insulta si calomnia sa fie sanctionate in procese civile, dar sa nu fie introduse in Codul penal.
– CNA sa fie regandit si reformat astfel incat in mod egal sa sanctioneze derapajele presei atunci cand incalca demnitatea umana prin neadevaruri intentionate, dar sa apere libertatea de exprimare a presei in fata manipularii si santajului.
– Oamenii politici si rudele lor pana la gradul III care sunt actionari la trusturi sau companii media sa le asume public, iar sursele de finantare ale trusturilor de presa sa fie facute publice.
– depolitizarea si rentabilizarea Televiziunii Romane si a Radioul public.
- Economie
– Ministerul de Finante si ANAF sa se concentreze in special zonele unde se face evaziune pe scara mare: sectoarele accizate; averile afisate, dar nejustificabile ale persoanelor fizice; operatiunile de import-export (cum ar fi cele din portul Constanta); compensarile si rambursarile de TVA (care in alte state UE se fac automat si transparent).
– Blocarea conturilor IMM-urilor sa se poata face numai prin decizie judecatoreasca.
– Cota unica trebuie pastrata la 16%.
– O firma sa poata fi infiintata pe internet intr-o zi, sa beneficieze de un ghiseu unic si sa aiba contact cu autoritatea fiscala o singura data pe an.
– IT-ul, industriile creative, agricultura si turismul sunt domeniile economice in care Romania are potentialul cel mai mare de a crea avantaj competitiv. „Turismul este privat si nu cred ca el are nevoie de un minister. Cultivarea spiritului si gandirii antreprenoriale va fi o prioritate a mandatului meu”, spune Macovei.
– privatizareaintreprinderilor si regiilor de stat, iar Statul sa ramana proprietar numai asupra companiilor de care depinde siguranta nationala si sa le gestioneze eficient
- Invatamant
– Eliminarea tuturor discriminarilor la care sunt supusi tinerii cu studii in strainatate, incepand cu recunoasterea automata a diplomelor obtinute la universitati aflate in clasamentele internationale peste cea mai bine clasata universitate romaneasca.
– sustinerea educatiei mai ales in zonele defavorizate.
– 6% din PIB pentru Educatie.
– predictibilitate in legislatia care vizeaza acest segment. „Elevii si parintii trebuie sa stie, la inceputul unui ciclu scolar, cum vor arata examenele pana la sfarsitul acelui ciclu. De asemenea, structura anului scolar si a ciclurilor scolare trebuie sa fie stabila. In acelasi timp, pe langa stabilitate structurala, trebuie sa existe flexibilitate in substanta si metoda”, a explict Macovei.
– Sistemul diplomelor recunoscute de stat genereaza non-valoare. Trebuie lasata piata sa decida care diplome sunt valoroase si care nu. Fabricile de diplome vor disparea de la sine daca statul va inceta sa distorsioneze piata prin recunoasterea lor. Fiecare diploma va valora atat cat valoreaza in clasamentele nationale si internationale si pe piata muncii institutia care o emite.
– reclasificarea Universitatilor.
– admiterea la facultate sa fie posibila doar pentru elevii care au luat BAC-ul.
– dezvoltarea scolilor de meserii.
– 1% din PIB pentru cercetare.
- Sanatate
– infiintarea de case private de asigurari de sanatate.
– 6% din PIB pentru sanatate.
– standarde de cost in sanatatea publica.
– marirea salariilor medicilor. „Medicii si asistentii medicali trebuie incurajati sa se specializeze si sa performeze in Romania. Exodul cadrelor medicale devine pe zi ce trece un risc pentru natiune. Medicii si asistentele emigreaza in masa, cate 4.000 pe an. Conform calculelor expertilor, salariile la nivel mediu european in sector ar costa in jur de 250 milioane euro anual. Tinand cont ca plecarea medicilor ne-a costat pana acum 1 miliard de euro numai in pregatirea efectuata, per total vom face o economie”, a explicat Macovei.
- Energie
– liberalizarea pietelor de gaz si energie electrica.
In plus, Macovei propune infiintarea la Bucuresti, sub patronajul Presedintiei Romaniei, a unui Muzeu National al Crimelor comise de Regimurile Totalitare.
Citeste programul politic integral pe site-ul : http://macoveipresedinte.ro/