Sari direct la conținut

Moscova susține că ofensiva Ucrainei în Kursk a fost planificată împreună cu serviciile secrete din trei state NATO

HotNews.ro
Moscova susține că ofensiva Ucrainei în Kursk a fost planificată împreună cu serviciile secrete din trei state NATO
Soldații ucraineni din Brigada 141 Infanterie Separată, în timpul unor antrenamente militare, Zaporojie, Ucraina, 17 august 2024. FOTO: Andriy Andriyenko / Zuma Press / Profimedia

Incursiunea ofensivă armată a Ucrainei în regiunea rusă Kursk a fost pregătită cu participarea serviciilor de informaţii din SUA, Regatul Unit şi Polonia, scrie miercuri presa rusă, citând serviciul rus de informaţii externe, potrivit Reuters.

Ucraina a lansat atacul său surpriză asupra regiunii ruse pe data de 6 august, cea mai mare invazie pe teritoriul Rusiei de după Al Doilea Război Mondial, într-o operaţiune despre care Kievul susţine că este menită să ducă la crearea unei „zone tampon” şi să erodeze maşinăria de război rusă, notează Agerpres.

„Operaţiunea forţelor armate ucrainene în regiunea Kursk a fost pregătită cu participarea serviciilor de informaţii din SUA, Regatul Unit şi Polonia”, a scris ziarul Izvestia, citând Serviciul de Informaţii Externe.

„Unităţile implicate în ea au trecut printr-o perioadă de coordonare de luptă în centre de instruire din Regatul Unit şi Germania”, a adăugat agenția de informații.

Serviciul rus a mai precizat pentru Izvestia că are „informaţii demne de încredere” pentru a-şi susţine acuzaţiile, dar nu a furnizat nicio dovadă în acest sens.

În timp ce Rusia continuă să avanseze în estul Ucrainei, Kievul a anunţat marţi că forţele ucrainene au ocupat 1.263 de kilometri pătrați din regiunea Kursk şi 93 de aşezări, informații care nu pot fi confirmate din surse independente.

Casa Albă a transmis anterior că SUA nu a fost notificată în prealabil de Kiev că pregătește o incursiune militară pe teritoriul rus.

Pentagon: Armata rusă are dificultăţi în a răspunde incursiunii ucrainene

Marți, Departamentul american al Apărării (Pentagonul) a afirmat că Moscova are dificultăţi în a răspunde la ofensiva Kievului în regiunea Kursk din vestul Rusiei.

Deşi există semne că Rusia mută „un număr mic de forţe” în acea regiune, Pentagonul crede că „Rusia are reale dificultăţi în a răspunde, şi continuaţi să vedeţi unele progrese ucrainene în această privinţă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Pat Ryder, la Washington.

Ryder a mai spus că Ucraina „a demonstrat cu siguranţă creativitate şi curaj pe câmpul de luptă”.

Odată cu acest atac fără precedent lansat în urmă cu aproximativ două săptămâni, Ucraina a mutat războiul pe teritoriul adversarului său pentru prima dată.

Urmăriți cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro