Sari direct la conținut

Ucrainenii înaintează în Kursk de cinci ori mai rapid decât o armata de 100.000 de oameni – experți

HotNews.ro
Ucrainenii înaintează în Kursk de cinci ori mai rapid decât o armata de 100.000 de oameni – experți
Militari ucraineni pe un tanc T-72 de fabricație sovietică în regiunea Sumî, în apropiere de granița cu Rusia, pe 12 august 2024, pe fondul incursiunii armate din provincia rusă Kursk. Sursa FOTO: Roman PILIPEY / AFP / Profimedia

Până la 6 august, singurul obiectiv al Ucrainei a fost respingerea completă a forțelor ruse la frontierele sale de dinainte de prima invazie a Rusiei în 2014. Dar forțele Moscovei, deși au suferit pierderi grele, s-au menținut în ofensiva. Apoi a venit ofensiva din Kursk care a surprins pe toată lumea.

Ucraina susţine că a cucerit peste 80 de aşezări pe o suprafaţă de 1.150 km pătraţi în Kursk începând cu 6 august, în cea mai mare invazie a Rusiei de la al Doilea Război Mondial.

„A fost un succes incontestabil și îndrăzneț”, constată Serhii Kuzan, președinte al Centrului ucrainean de securitate și cooperare, un grup de reflecție.

„Schimbă, de asemenea, narațiunea”, spune Alina Frolova, expert în securitate și fost ministru adjunct al apărării al Ucrainei. „Poziția strategică a Ucrainei s-a schimbat”, spunea ea pentru BBC.

În ciuda paralelelor cu invazia inițială a Rusiei, Kievul susține că obiectivul său nu este ocuparea.

Mai multe scopuri

„Acest atac a fost efectuat parțial pentru ca orașul Sumi să fie mai bine protejat”, explică Serhii Kuzan, care crede că se uită adesea că frontiera este încă o linie de front.

De la începutul acestei veri, președintele Volodimir Zelenski spune că au existat peste 2 000 de atacuri asupra regiunii Șumi numai din regiunea Kursk, inclusiv 250 de bombe lansate.

Un semn ruginit înconjurat de fum întunecat cu inscripția: Kursk. Imagine simbolică Războiul Ucraina-Rusia. Foto: IMAGO / imago stock&people / Profimedia
Un semn ruginit înconjurat de fum întunecat cu inscripția: Kursk. Imagine simbolică Războiul Ucraina-Rusia. Foto: IMAGO / imago stock&people / Profimedia

Schimbul de prizonieri este un alt scop al Ucrainei. Cu cât capturează mai mulți, cu atât Rusia e mai deschisă la negocieri.

Timp de luni de zile, s-a temut că trupele ruse se pregătesc pentru un atac transfrontalier propriu, iar prin respingerea lor, Serhii crede că apărarea Ucrainei în general va fi mai ușoară.

În cazul în care Ucraina nu intenționează să păstreze pe termen lung teritoriul rusesc capturat, dar poate rezista suficient de mult, speră să profite de acesta pentru a-și elibera propriul teritoriu.

Un mare „dacă”

Atunci când luptele încetinesc, acest lucru a convenit întotdeauna Rusiei, cu dimensiunea sa superioară. Inducerea în eroare și surpriza au funcționat adesea pentru Ucraina.

„Într-un război simetric, nu avem nicio șansă cu Rusia”, subliniază Alina Frovola. „Trebuie să facem acțiuni asimetrice”.

Încetinirea progreselor în regiunea Kursk ar putea lăsa Kievul cu decizii dificile.

Dar există beneficii atâta timp cât există înaintare, susține Serhii Kuzan.

„O rată de avans de 1-3 km pe zi este normală pentru schimbul unităților înaintate cu rezervele”, spune el. „În regiunea Donbas din Ucraina, rata medie de avans pentru ruși este de 400m. Ritmul nostru în regiunea Kursk este de cinci ori mai rapid decât al unei armate de 100.000 de oameni!”, spune expertul.

Dar problema pentru Kiev, este că rușii continuă să înainteze în Ucraina.

Totuși, nu vă așteptați ca Ucraina să se retragă din teritoriul rusesc prea curând, avertizează expertul.

Dar, deși reacția lui Putin pare una slabă acum , la fel ca în cazul dezastrului submarinului Kursk și al loviturii de stat eșuate de anul trecut, liderul de la Kremlin nu acționează întotdeauna rapid pentru a recâștiga inițiativa.

Ucraina speră că nu o va face de data aceasta, pentru că nu poate.

„Scopul principal al acestei ofensive în Kursk este de a distrage atenția Rusiei de la teritoriile sale ocupate în Ucraina”, spune Ivan Stupak, care a lucrat pentru serviciul de securitate al Ucrainei (SBU) între 2004-2015.

Comandamentul militar rus a transferat deja aproximativ cinci mii de militari din zona de luptă din Ucraina în regiunea Kursk, în care trupele ucrainene desfășoară o incursiune armată de aproape două săptămâni, a scris sâmbătă The Wall Street Journal (WSJ), citând o sursă familiarizată cu detaliile operațiunii, potrivit publicației ruse independente Meduza.

Vehicule militare rusești distruse, la periferia orașului Sudja, din regiunea Kursk, Rusia, 16 august 2024. Sursa foto: KIRILL CHUBOTIN / Sipa Press / Profimedia

Conform acestei sursei, printre forțele transferate în regiunea Kursk se află o brigadă din regiunea Donețk, acolo unde armata rusă se află în ofensivă.

Restul trupelor trimise în regiunea Kursk au fost retrase din alte zone ale frontului din Ucraina, care sunt mai puțin importante pentru Federația Rusă în acest moment.

Cu toate acestea, sursa WSJ consideră că această consolidare nu este suficientă pentru a forța trupele ucrainene să se retragă din regiunea Kursk. Potrivit sursei publicației americane, Rusia va trebui să trimită mai mult de 20.000 de militari bine pregătiți pentru a respinge incursiunea forțelor Kievului.

Aceasta este vestea bună pentru Ucraina. Vestea proastă este că avansul Rusiei, în special spre orașul Pokrovsk, nu încetinește, notează BBC.

Citește și:

INTERVIURILE HotNews.ro