Sari direct la conținut

Moscova retrage trupe din Ucraina și le trimite în Kursk, dar are nevoie de patru ori mai multe pentru a ține piept ofensivei Kievului – WSJ

HotNews.ro
Moscova retrage trupe din Ucraina și le trimite în Kursk, dar are nevoie de patru ori mai multe pentru a ține piept ofensivei Kievului – WSJ
În această fotografie preluată dintr-o înregistrare video publicată de Ministerul rus al Apărării duminică, 18 august 2024, soldați ruși trag cu tunul autopropulsat Giatsint-S spre poziții ucrainene, într-o locație nedezvăluită în zona de frontieră ruso-ucraineană din regiunea Kursk, Rusia. FOTO: Rusian Defense Ministry Press Service / AP / Profimedia

Comandamentul militar rus a transferat deja aproximativ cinci mii de militari din zona de luptă din Ucraina în regiunea Kursk, în care trupele ucrainene desfășoară o incursiune armată de aproape două săptămâni, a scris sâmbătă The Wall Street Journal (WSJ), citând o sursă familiarizată cu detaliile operațiunii, potrivit publicației ruse independente Meduza.

Conform acestei sursei, printre forțele transferate în regiunea Kursk se află o brigadă din regiunea Donețk, acolo unde armata rusă se află în ofensivă.

Restul trupelor trimise în regiunea Kursk au fost retrase din alte zone ale frontului din Ucraina, care sunt mai puțin importante pentru Federația Rusă în acest moment.

Cu toate acestea, sursa WSJ consideră că această consolidare nu este suficientă pentru a forța trupele ucrainene să se retragă din regiunea Kursk. Potrivit sursei publicației americane, Rusia va trebui să trimită mai mult de 20.000 de militari bine pregătiți pentru a respinge incursiunea forțelor Kievului.

Ucraina, la rândul său, a trimis până la șase mii de soldați în regiunea Kursk, indică o serie de date ale experților occidentali pe care le citează WSJ.

Alte patru mii de trupe ale forțelor armate ucrainene au fost mutate în regiunea Sumî, situată la granița cu Rusia, pentru a sprijini operațiunea militară ofensivă.

Pentru a evita slăbirea forțelor de pe linia frontului, notează WSJ, comandamentul ucrainean a desfășurat, în operațiunea din regiunea Kursk, un număr semnificativ de trupe de rezervă, pe care le-a format în ultimele luni, inclusiv cu sprijinul aliaților occidentali.

Pe 14 august, citând surse americane și ucrainene, WSJ scria deja că Rusia transferă trupe din zona de luptă din Ucraina în regiunea Kursk. Cu toate acestea, numărul de trupe nu a fost specificat la acel moment, publicația americană menționând doar că Moscova a transferat unele forțe din direcția Harkov și, semnificativ mai puține, din regiunea Donețk.

Surse ucrainene au declarat pentru WSJ că Rusia își retrage trupele de pe fronturile din Ucraina „nu atât de repede pe cât ne-am dori”.

Ofensiva forțelor armate ucrainene în regiunea Kursk a început pe data de 6 august. Este cea mai mare incursiune pe teritoriul rus de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial încoace.

Sâmbătă, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că armata sa îşi întăreşte poziţiile în Kursk, Kievul susţinând că a cucerit până acum 82 de localităţi şi 1.150 de kilometri pătraţi din teritoriul acestei regiuni.

Între timp, forțele ucrainene au anunțat și că au distrus două poduri-cheie de pe râul Seim, din regiune, pentru a încetini și întrerupe operațiunile de luptă și rutele de aprovizionare ale trupelor Moscovei.

  • CITIȚI ȘI:

Urmăriți cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro