Sari direct la conținut

Moscova transmite Chişinăului că va răspunde expulzării unui angajat al ambasadei ruse în Republica Moldova

HotNews.ro
Sediul Ministerului rus de Externe, din Piața Smolenskaia, Moscova, Foto: Russian Look Ltd. / Alamy / Alamy / Profimedia
Sediul Ministerului rus de Externe, din Piața Smolenskaia, Moscova, Foto: Russian Look Ltd. / Alamy / Alamy / Profimedia

Rusia va răspunde la declararea unui diplomat al Ambasadei Rusiei drept persona non grata de către Chişinău din cauza deschiderii unor secţii de votare pentru alegerile prezidenţiale din Rusia, a declarat Ministerul rus de Externe pentru agenţia de stat RIA Novosti.

„Partea rusă va da un răspuns adecvat”, a avertizat MAE rus, conform paginii de internet a agenţiei de presă citate, scrie Agerpres.

Ministerul de Externe de la Chişinău a anunţat anterior că l-a convocat marţi pe ambasadorul Rusiei în Republica Moldova, Oleg Vasneţov, căruia i-a fost înmânată o notă de protest faţă de deschiderea de secţii de votare în Transnistria, în pofida opoziţiei părţii moldovene, comunicându-i-se totodată că un angajat al misiunii diplomatice ruse a fost declarat persona non grata şi trebuie să părăsească teritoriul Republicii Moldova, informează media de peste Prut.

„Ambasadorului i-a fost exprimat protestul în legătură cu organizarea alegerilor prezidenţiale din Federaţia Rusă pe teritoriul regiunii transnistrene a Republicii Moldova contrar poziţiei autorităţilor moldovene. În acest context, ambasadorului Federaţiei Ruse i-a fost înmânată nota prin care un angajat al ambasadei a fost declarat persoană indezirabilă (non grata) pe teritoriul Republicii Moldova şi urmează să părăsească ţara”, se menţionează într-un comunicat al MAE moldovean.

Rusia a deschis şase secţii de votare în stânga Nistrului la alegerile prezidenţiale din weekend: în oraşele Tighina, Tiraspol, Rîbniţa şi Grigoriopol.

Ultima dată când Republica Moldova a expulzat diplomaţi ruşi a fost la sfârşitul lunii iulie 2023. Atunci, guvernul de la Chişinău a anunţat că numărul diplomaţilor acreditaţi şi al angajaţilor „tehnico-administrativi” care activează în cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse la Chişinău a fost redus de la peste 80 de persoane la 25. Decizia Chişinăului a venit atunci ca urmare a numeroaselor acţiuni neprietenoase faţă de Republica Moldova, care nu au legătură cu mandatul diplomatic, precum şi a tentativelor de destabilizare a situaţiei interne, comentează Deschide.md.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro