Motiunea de la Bucuresti in presa internationala
Motiunea de cenzura de la Bucuresti a starnit si interesul marilor agentii de presa, care au difuzat materiale ample despre votul din Parlamentul roman, preluate de publicatiile din intreaga lume.
Parlamentul roman a respins miercuri o motiune de cenzura depusa de Partidul Social-Democrat contra guvernului liberal minoritar al lui Calin Popescu Tariceanu, anunta AFP, citat de Rador.
Agentia franceza preia declaratiile primului ministru, care si-a exprimat satisfactia fata de rezultatul votului, si i-a chemat pe romani sa se „uneasca in jurul intereselor nationale”, promtand ca guvernul sau se va concentra asupra „viitorului european” al tarii.
Inaintea alegerilor pentru Parlamentul European prevazute pentru 25 noiembrie in Romania, Tariceanu a atras atentia ca „trebuie sa aratam Europei ca noi putem mentine stabilitatea politica si sa continuam cresterea economica”.
Guvernul minoritar al Romaniei a supravietuit miercuri unei motiuni de cenzura in Parlament, prelungind impasul politic care a blocat reformele in noul stat membru al Uniunii Europene, noteaza Reuters, citat de Rador.
Agentia de presa atrage atentia ca va fi nevoie de eforturi uriase din partea cabinetului de la Bucuresti pentru a aduna majoritatea parlamentara necesara adoptarii documentelor importante, inclusiv bugetul din 2008.
Votul inseamna ca Tariceanu ramane dependent de sustinerea partidelor de opozitie pentru a-si implementa politica, situatie despre care analistii spun ca ar putea ameninta prudenta fiscala a Romaniei inainte de alegerile nationale de anul viitor, mai scrie Reuters.
Guvernul minoritar de centru-dreapta al Romaniei a supravietuit miercuri unei motiuni de cenzura initiate de opozitia de stanga, titreaza si USA Today, citat de Rador, si adauga ca principalul partid de opozitie, Partidul Social Democrat, a depus saptamana trecuta motiunea afirmand ca guvernul nu ar fi reusit sa implementeze reformele in justitie.
USA Today noteaza ca social democratii au sustinut in ultimele luni in mod tacit guvernul, afirmand ca tara are nevoie de stabilitate dupa aderarea la Uniunea Europeana pe 1 ianuarie.
De la aderarea la UE, Romania a experimentat dispute de multe ori confuze, pe trei directii: intre presedintele Traian Basescu, social-democrati si guvernul condus de Partidul Liberal de centru dreapta al lui Tariceanu si de un partid mic de etnici maghiari, mai scrie USA Today.
Germanii de la Der Standart, citati de Rador, preiau declaratiile liderului PSD, Mircea Geoana, care a acuzat caracterul slab si „incompetenta” guvernului minoritar format din PNL si UDMR: „Caracterul slab al Cabinetului impiedica in mod special Romania in obtinerea fondurilor UE”.
Coalitia guvernamentala existenta intre PNL si PD, partid apropiat de presedintele Traian Basescu, s-a destramat la inceputul lui aprilie, de atunci, Tariceanu conducand un cabinet minoritar, mai scrie Der Standart.