Sari direct la conținut

Motivul pentru care Xi Jinping se teme de o întâlnire cu Donald Trump, în plin conflict comercial China-SUA

HotNews.ro
Motivul pentru care Xi Jinping se teme de o întâlnire cu Donald Trump, în plin conflict comercial China-SUA
Xi Jinping și Donald Trump în 2017. FOTO: Andy Wong / AP / Profimedia

Surprinși de mișcările rapide ale lui Trump privind taxele vamale, Groenlanda sau Ucraina, inclusiv de tratamentul aplicat la Casa Albă președintelui Volodimir Zelenski, oficialii de la Beijing nu se grăbesc să aranjeze o întâlnire la nivel înalt între liderii SUA și China, scrie New York Times.

În plin conflict comercial cu China, Donald Trump a declarat că este dispus să se întâlnească cu președintele Xi Jinping. La Beijing, oficialii și experții chinezi au semnalat la rândul lor că sunt de acord că o întâlnire între șefii de stat trebuie să preceadă orice resetare a relațiilor cu SUA. Dar organizarea unui astfel de summit se dovedește lentă și dificilă.

Oficialii SUA au început deja tentativele de a organiza o astfel de întâlnire.

Senatorul Steve Daines, un republican din Montana care a ajuns la Beijing în martie în calitate de reprezentant informal al lui Trump, a declarat că unul dintre principalele obiective ale călătoriei sale a fost să pregătească terenul pentru un summit prezidențial.

După întâlnirea cu vicepremierul chinez pentru politică economică, He Lifeng, Daines a declarat că un summit ar putea avea loc până la sfârșitul anului – mai târziu decât se așteptau mulți la Washington.

De la Beijing, oficiali ai Partidului Comunist și consilieri guvernamentali au declarat în ultima săptămână că au fost luați prin surprindere de mișcările rapide ale lui Trump privind taxele vamale, Groenlanda, Ucraina și alte probleme.

Ei au fost, de asemenea, surprinși de tratamentul ostil pe care Trump l-a aplicat în public unor lideri străini, precum președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Prin urmare, ei sunt acum precauți în legătură cu programarea summitului.

Beijingul crede că administrația Trump nu a stabilit deocamdată cum să trateze cu China

Oficialii chinezi sunt reticenți în a programa un summit până când cele două părți nu negociază în avans detaliile unei înțelegeri, inclusiv un acord între cele două țări care ar dura pentru restul mandatului lui Trump. Administrația Trump nu a specificat încă ce ar putea însemna un acord acceptabil.

„Partea chineză consideră că administrația Trump nu și-a dat seama cu adevărat care este modalitatea de a trata cu China și de a încheia un acord. Partea chineză ar dori să aștepte un semnal mai constructiv și mai sensibil din partea administrației”, a declarat pentru New York Times Wu Xinbo, decanul Institutului de Studii Internaționale de la Universitatea Fudan din Shanghai. El a făcut parte dintr-o delegație neoficială de înalți oficiali chinezi pensionați și consilieri universitari care s-au întâlnit cu oficiali și experți americani luna trecută în Statele Unite.

Alți doi experți chinezi familiarizați cu discuțiile dintre Statele Unite și China au menționat posibilitatea ca cei doi lideri să se întâlnească la New York în marja Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite din septembrie.

Dar rămâne neclar dacă guvernele lor pot face suficiente progrese până atunci, au spus experții, care nu au fost autorizați să comenteze.

China a răspuns rapid în războiul comercial cu SUA

Vicepremierul chinez pentru politică economică, He Lifeng, a avut săptămâna trecută o convorbire video cu Jamieson Greer, reprezentantul comercial al Statelor Unite. He și-a exprimat îngrijorarea cu privire la noile taxe vamale impuse de Trump.

China a ripostat deja rapid – deși modest – la cele două tranșe de taxe suplimentare de 10% pe care Trump le-a impus până acum asupra importurilor chineze în SUA, prin impunerea de taxe vamale suplimentare asupra importurilor de combustibili fosili și produse agricole americane.

Călătoria senatorului Daines a fost doar a doua vizită a unui membru al Congresului în China în mai mult de cinci ani. În timp ce membrii Congresului călătoresc de obicei în grupuri în țări străine, niciun alt senator sau reprezentant nu a ales să îl însoțească pe Daines la Beijing.

În orice caz, Beijingul nu s-a arătat dornic că recompenseze eforturile lui Daines de a demonstra deschiderea SUA către negociere.

Într-o mișcare neanunțată, în 16 martie, China, cel mai mare importator de carne de vită din lume, a oprit practic toate importurile de carne de vită americană. China cumpăra anterior carne de vită americană în valoare de 1 miliard de dolari pe an, mare parte din aceasta provenind din statul lui Daines.

Decizia Beijingului de a nu reînnoi licențele pentru abatoare a pus presiune pe Daines. „Efectele acestei decizii asupra crescătorilor de animale din SUA nu pot fi supraestimate, motiv pentru care am abordat această problemă direct cu vicepremierul He Lifeng”, a declarat Daines, adăugând că „solicită Chinei să revină asupra acestei decizii”.

Posibilă escaladare a războiului comercial

Tensiunile dintre Beijing și Washington s-ar putea înrăutăți în această săptămână, în condițiile în care un nou set de taxe vamale anunțate de Trump ar urma să intre în vigoare în 2 aprilie.

Trump a proclamat în repetate rânduri data de 2 aprilie drept „Ziua eliberării”, când va dezvălui taxe reciproce masive pentru țările cu care SUA au cel mai mare deficit comercial. Mai multe state se află în această situație, dar China este pe primul loc.

Beijingul nu poate decât să ghicească dacă ziua de miercuri va fi momentul în care războiul comercial cu SUA se va intensifica cu adevărat. Mesajele contradictorii i-au ținut pe oficialii chinezi în suspans, scrie CNN.

Trump a criticat frecvent deficitul comercial uriaș dintre cele mai mari două economii ale lumii și, în timpul campaniei electorale, a amenințat cu taxe de peste 60% asupra tuturor produselor chinezești care intră în SUA.

Acest lucru ar putea plasa Beijingul într-o poziție proeminentă pentru măsurile așteptate miercuri.

Cu toate acestea, în ultimele zile, Trump a sugerat că ar putea reduce tarifele la importurile chinezești ca parte a unei înțelegeri mai largi privind vânzarea platformei sociale chineze TikTok.

Trump a vorbit, de asemenea, despre „relația excelentă” cu liderul chinez Xi Jinping.

China, principalul inamic

Problemele din relația SUA-China nu se rezumă la chestiuni comerciale.

Secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, a trimis în cadrul Pentagonului un document ce stabilește prioritățile departamentului militar, care arată că China ar trebui să fie considerată principala amenințare, în timp ce izolarea Rusiei ar trebui lăsată în principal pe seama aliaților europeni.

În document, Hegseth spune că China este „singura amenințare pe care departamentul se concentrează” și descurajarea preluării Taiwanului de către Beijing „în timp ce se apără teritoriul SUA – singurul scenariu-cheie”.

Conceptul de planificare a forțelor Pentagonului în pregătirea pentru un eventual război cu o mare putere ar lua în considerare doar un conflict cu Beijingul.

Reorientarea către China include o prezență sporită a trupelor americane în regiune, precum și un accent mai mare pe bombele care distrug ținte fortificate și subterane.

Ghidul solicită, de asemenea, o mai bună apărare a locațiilor trupelor americane din Indo-Pacific, stocuri strategice și o logistică îmbunătățită.

INTERVIURILE HotNews.ro