Sari direct la conținut

Multe societati de leasing isi vor inchide portile

Gandul

Proiectul noii legi a leasingului ii nemultumeste pe majoritatea jucatorilor din piata. Potrivit presedintelui Asociatiei Nationale a Societatilor de Leasing din Romania (ANSLR), Cornel Coca Constantinescu, o mare parte din actualele companii de leasing vor fi obligate sa-si inchida portile.

„Vor disparea foarte multi din actualii jucatori din piata. Modul in care banca centrala intelege sa supravegheze activitatea firmelor de leasing este foarte apropiat de cel in care supravegheaza sistemul bancar. Numai ca, in ceea ce ne priveste, lasa cateva lucruri neclare.

De pilda, daca discutam de expunerea pe client, un procent de 25 la suta este in cazul firmelor de leasing, extrem de scazut. Firmele cu fonduri de, sa zicem, 4 milioane euro vor putea avea o expunere maxima de un milion euro. Ceea ce inseamna foarte putin. Practic, vom finanta consumul, nu investitiile”, ne-a declarat Constantinescu.

Vestile rele, in ceea ce-i priveste pe actionarii companiilor de leasing, sunt ca noul proiect prevede transformarea firmelor de leasing in companii pe actiuni, cresterea capitalului social la 25.000 euro si constituirea de provizioane care sa acopere riscurile de neplata, la fel ca in cazul bancilor.

Totodata, companiile de credit sau leasing nonbancare vor trebui sa prezinte BNR o situatie financiara din care sa rezulte provenienta fondurilor destinate participatiei la capitalul social.

Amenzile prevazute in proiectul de lege sunt cuprinse intre 0,05%-1% din capitalul social, fiind mentionata si posibilitatea sanctionarii administratorilor cu unul pana la sase salarii medii nete. „Cred insa ca va mai dura pana cand normele de aplicare a noii legi vor fi adoptate”, a mai spus Constantinescu.

El ne-a declarat ca, pentru a lua o pozitie comuna fata de normele propuse de BNR, va convoca o adunare a membrilor Asociatiei. Ulterior, reprezentantii ANSLR vor incerca sa negocieze cu BNR continutul unora dintre articolele legii.

„Cel tarziu luni, vom merge la Banca Nationala si vom incerca sa discutam cu guvernatorul Isarescu lucrurile care ne nemultumesc pe noi si care credem ca nu duc la o imbunatatire a mediului de afaceri in sectorul leasingului”, a mai precizat el.

Potrivit prim-viceguvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Florin Georgescu, continutul legii si principalele reglementari vor fi afisate in cateva zile pe site-ul Ministerului Finantelor Publice in timp ce societatile cu un volum mai redus vor fi doar monitorizate.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro