Sari direct la conținut

Multiple reacții după eșecul candidaturii unice la București: momentul „care poate răsturna PSD + PNL”

HotNews.ro
Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea
Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

„Dacă alianța PSD+PNL nu scoate din joben un candidat real, va sta la dreapta lui Piedone, social-democrați și liberali purtând tricouri Și eu sunt interlop, iar decontul va fi nu doar la locale și europarlamentare, ci și la prezidențialele și parlamentarele”, scrie jurnalista Magda Grădinaru după evenimentele politice de azi noapte. Drulă, Nicușor Dan, Piedone și alte voci din politică și din spațiul public au reacționat de asemenea.

Eșecul candidaturii dr. Cătălin Cîrstoiu, care reprezintă potrivit comentatorilor eșecul Coaliției PSD-PNL de a-și fixa un candidat comun la cea mai importantă cursă a campaniei din primăvară, a stârnit mai multe reacții. Liderul USR Cătălin Drulă a scris chiar duminică noapte pe Facebook că ”Ziua de azi ne arată falimentul moral deplin al acestei coaliții comasate. Partidul comasat PSD-PNL, proiectul lui Iohannis, e din ce în ce mai disperat”.

Corupția din sistemul de sănătate

Jurnalista Magda Grădinaru numește momentul drept ”Golemul care poate răsturna PSD (+PNL)”. În articolul său din SpotMedia, ziarista scrie că PSD și PNL și-au făcut un ”Calcul simplist – profesia de medic ar fi trebuit să valideze nu doar un candidat, ci și un PSD care nu mai era, iată, ocolit de intelectuali, de elite”.

Numai că au neglijat ceva specific sistemului corupt din România: ”Cu toate că această practică a plicului dat medicului s-a diminuat consistent, mica corupție din sistemul de sănătate nu a dispărut și, mai mult, convingerea socială că fără mită nu poți fi sigur de atenția medicului întreține această cultură a disfuncționalității ca regulă generală”.

Este o observație pe care o face și recentul raport al Departamentului de Stat al SUA privind situația drepturilor omului în România pe 2023. Documentul, făcut public duminică noapte, vorbește despre ”Corupție guvernamentală gravă” și de faptul că „Mita a fost percepută ca fiind frecventă în sectorul public, în special în sistemul de sănătate”.

”Sistemul de sănătate și corupția” sunt două teme de care PSD fuge de regulă, mai scrie ziarista, dar în acest caz s-a izbit de suprapunerea lor.

Ioana Ene Dogioiu: ”Și împreună, și separat, nici călare, nici pe jos”.

”S-au învârtit bezmetic ore în șir”, observă și ziarista Ioana Ene Dogioiu, tot în SpotMedia. Autoarea scrie că PSD și PNL au ajuns într-o fundătură. Mergând separat pe variantele Firea și Burduja la Primărie, dar coalizat la sectoare, Coaliției este ”Și împreună, și separat, nici călare, nici pe jos”.

Nicușor Dan: ”Decizie grea pentru mafia imobiliară. Campania cui să o finanțeze?”

Nicușor Dan, primar în exerciție și candidatul dreptei unite, a reacționat și el la alegerile PSD pentru Gabriela Firea și a PNL pentru Sebastian Burduja: ”Decizie grea pentru mafia imobiliară. Campania cui să o finanțeze?”, după cum a remarcat G4Media.

În schimb, celălalt candidat bine plasat în sondaje, Popescu Piedone vede în decizia Coaliției un „Blat politic prin care PSD și PNL îl susțin pe Nicușor Dan!”, conform unei declarații consemnate de Hotnews.

Jurnalistul Ion Cristoiu a citat, în emisiunea de pe blogul său de duminică noapte, comunicări între dr. Cîrstoiu și cineva din afara Palatului Victoriei, în care candidatul spunea că sprijinul politic e slab și că ”nu e bine”. Era cu o oră și jumătate înainte ca dr. Cătălin Cîrstoiu să plece din ședința Coaliției, neacceptînd să renunțe singur și cerîndu-le liderilor PSD și PNL să-și asume partidele renunțarea la el. ”Eu sunt un învingător și nu am pierdut niciodată o luptă”, le-a motivat Cîrstoiu lui Ciolacu și lui Ciucă, potrivit relatărilor din interior pentru Hotnews. Le-a repetat că el nu se retrage și să decidă partidele. Ceea ce s-a întîmplat.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro