Muncitorii imigranti echilibreaza piata muncii si au un efect minim asupra reducerii salariilor – studiu
Impactul muncitorilor imigranti din Marea Britanie asupra reducerii salariilor din insula este minim, potrivit unui raport al Institutului de Cercetare in Politici Publice din Marea Britanie privind imigratia din tarile A2 (Romania si Bulgaria) si A8 (Polonia, Republica Ceha, Estonia, Ungaria, Latvia, Lituania, Slovacia, Slovenia) asupra salariilor si a ratei somajului in Regatul Unit.
In schimb, o populatie in crestere, fie din motive demografice, fie pe fondul imigratiei, contribuie la cresterea cererii si, implicit, a numarului de locuri de munca pe piata locala.
Studiul s-a concentrat doar asupra fortei de munca din Europa Centrala si Estica, deoarece impactul venirii lor in UK a facut obiectul unei mediatizari negative.
42% dintre britanici considera imigratia o problema
Potrivit raportului Impactul economic al migratiei asupra pietii muncii britanice, publicatii de orientare dreapta, precum Daily Mail si Daily Express, grupul de presiune Migration Watch si un numar de persoane din mediul academic au acuzat numarul mare de muncitori din statele A10 (A8 + A2) si efectele acestei imigratii asupra pietei muncii britanice.
Sloganul ‘Locuri de munca britanice pentru cetateni britanici’ a fost preluat de localnicii care protestau impotriva cresterii ratei somajului, pe fondul recesiunii pe care o traverseaza Marea Britanie.
La celalalt pol se situeaza anumiti politicieni, grupuri de presiune pro-migratie si cadre universitare. Mesajul lor incearca sa aduca publicului britanic dovezi ca imigrantii ajuta piata muncii prin completarea posturilor vacante, complementand angajatii britanici. Mesajul, insa, pare sa nu ajunga usor la public.
In prezent, procentul persoanelor care includ imigratia in primele patru probleme majore cu care se confrunta UK este 48%, de la 6% in 1998. Imigratia a devenit un subiect pe cat de sensibil, pe atat de mediatizat. Studiul efectuat de Howard Reed, director al firmei de consultanta economica Landman Economics, si Maria Latorre, cercetator la Institutul de Cercetare in Politici Publice, vine sa contrazica perceptiile populare asupra imigratiei.
„Un sondaj de opinie derulat in mai multe tari europene, realizat de organizatia germana Fondul Marshall si publicat in noiembrie 2008, arata ca 52% dintre britanicii intervievati sunt de parere ca imigrantii iau slujbele localnicilor. Media europenilor este de doar 34%”.
Munci grele pe bani mai putini
In ceea ce priveste acuzele conform carora salariul minim si mediu ar scadea din cauza imigratiei, cercetarile au aratat ca impactul muncitorilor straini este aproape minim. „Modelul nostru de regresiune sugereaza ca marirea numarului de muncitori imigranti cu un procent (de exemplu de la 10 procente la 11) ar reduce salariile cu aproximativ 0,3%. Prin comparatie, efectul populatiei nascute in UK care paraseste studiile intre 17 si 19 ani (…) asupra diminuarii salariilor este de aproximativ 10% – de circa 35 de ori mai puternic. (…) Dovezile pe care le-am analizat si cercetarea empirica sugereaza ca migratia are foarte putina importanta din perspectiva pietei muncii. Pur si simplu, nu exista nicio dovada care sa acuze migratia de un impact negativ substantial asupra salariilor sau a slujbelor”.
Ideea ca muncitorii din Noua Europa vor genera scaderea salariilor britanicilor provine din faptul ca primii sunt dispusi sa faca munci mai grele, la un salariu mai mic, lucrand si ore suplimentare. Imigrantii sunt dispusi sa traiasca in conditii sub medie, deoarece sunt obisnuiti cu mai putin si pot economisi. Rapotul precizeaza insa ca multi dintre acesti muncitori si-au adus familiile in Marea Britanie si sunt nevoiti sa suporte aceleasi costuri ca orice britanic.
Contributia la reglarea pietei
„O crestere a numarului muncitorilor presupune o majorare a cererii de bunuri si servicii. Ceea ce, la randul ei, creeaza alte locuri de munca. Angajatii unui sector pot castiga substantial daca exista o cerere mai mare decat oferta, ceea ce face ca salariul sa creasca peste nivelul de ‘echilibru’. De fapt, imigratia grabeste un proces: re-echilibrarea salariilor”, sustin autorii raportului.
In raport se mai arata ca, in ciuda faptului ca dupa 2004 au migrat catre UK mai multi cetateni din tarile A8 decat piata britanica era pregatita sa primeasca, rata somajului a ramas scazuta mult timp. A crescut in ultima perioada – aproximativ doua milioane de someri la nivel national – din motive care nu pot fi atribuite noilor europeni.
„Afirmatia ca imigratia sporita genereaza reducerea locurilor de munca pentru localnici nu poate fi sustinuta de nicio teorie economica sofisticata. Daca ar exista un numar fix de locuri de munca pe piata din UK, indiferent de numarul celor care concureaza pentru ele, atunci am putea spune ca imigratia creste competitia si ar putea conduce la stramutarea unei parti a fortei de munca deja existente. Cu toate acestea, nu exista niciun motiv pentru care numarul de slujbe sa fie fix. Ca si orice alta economie de piata, numarul de slujbe disponibile in UK este o rezultanta a cererii care, la randul ei, este o consecinta a numarului de locuitori din Marea Britanie. (…) O populatie in crestere, fie datorita imigratiei, fie altor schimbari demografice (de exemplu, o rata mare a natalitatii), ar trebui sa conduca la un numar crescut de angajari”, concluzioneaza studiul.