Sari direct la conținut

În plin haos privind livrarea gazelor în Europa, PSD cere din nou ca statul să reglementeze piața energiei

HotNews.ro
Livrari gaze rusesti, Foto: Peter Kovalev / TASS / Profimedia
Livrari gaze rusesti, Foto: Peter Kovalev / TASS / Profimedia

În contextul în care Europa se confruntă cu o situație incertă în ceea ce privește aprovizionarea cu gaze, PSD cere din nou să se reglementeze piața energiei. Social democrații cer să se rediscute această temă în Coaliție însă România nu poate ieși din piața liberă de gaze fără a se consulta cel puțin cu partenerii europeni.

PSD susține că se impune reluarea, la nivelul coaliției de guvernare, a discuțiilor privind aplicarea reglementării prețurilor la energie și gaze în România, pe o perioadă limitată. Social-democrații revin cu această solicitare, prezentată încă de la începutul anului și susțin că realitatea economico-socială o impune.

„Piața este profund distorsionată și nu oferă variante financiar-suportabile pentru economie, ceea ce înseamnă costuri suplimentare transferate în prețurile produselor pentru populație. Specialiștii PSD urmăresc cu atenție evoluțiile din Europa, unde tot mai multe voci importante din economie susțin că, după 30 de ani de liberalizare, în actualul context critic, securitatea energetică nu poate fi lăsată la mâna pieţelor!”, susține PSD într-un comunicat de presă.

PSD invocă faptul că Franța naționalizează EDF, cea mai mare companie franceză de utilități iar Germania a adoptat legislația necesară preluării de către stat a companiilor în dificultate.

„Credem că este momentul ca partenerii de coaliție să constate că liberalizarea pieței energetice, operațiune derulată în timpul guvernării de dreapta 2020-2021, a fost un eșec de proporții care le-a adus românilor doar scumpiri în serie. (…) Este o soluție care poate oferi mai mult spațiu Guvernului să se asigure că, la iarnă, oamenii și economia vor avea și își vor permite să plătească căldura, electricitatea și carburanții”, se arată în comunicatul de presă.

În actualul context, liderii europeni încearcă să găsească soluții pentru asigurarea necesarului de gaze pe perioada iernii. Orice decizie în ceea ce privește modificări ale unei țări europene pe piața energiei trebuie anunțate și discutate atât la nivel intern cât și la nivel european.

Reamintim că Guvernul a plafonat prețurile la energie până în martie 2023. PSD a fost în conflict direct cu PNL și ministrul Energiei pe tema prețurilor la energie, social-democrații cerând în mod repetat revenirea la o piața reglementată de stat.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro