Sari direct la conținut

N. Pop: „Inasprirea politicii monetare a BNR este insuficienta, e nevoie de sustinere fiscala”

HotNews.ro

Napoleon Pop, membru in consiliul de administratie al bancii centrale, a declarat, vineri, pentru Reuters ca BNR a inasprit cat a putut de mult politica monetara pentru protejarea economiei. El a mai declarat ca aceasta inasprire este insuficienta, fiind nevoie de sustinerea din partea politicilor guvernamentale, transmite NewsIn.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a stabilit recent rata dobanzii de politica monetara la 7,5%. Pop considera ca aceasta majorare este ingrijoratoare, singurele instrumente de care banca se poate folosi fiind ratele dobanzilor si operatiunile pe piata. El a mai precizat ca exista posibilitatea ca leul sa se aprecieze, efectul fiind cresterea imprumuturilor in monede tari.

In ceea ce priveste votul in CA al BNR pentru majorarea dobanzilor, Pop a mentionat ca toata lumea era de acord cu aceasta majorare, unii analisti fiind de parere ca saltul putea fi chiar mai mare. “O urcare cu 1% ar fi franat prea tare economia”, a mai spus Napoleon Pop.

Oficialul BNR a declarat ca banca are nevoie de sustinerea Guvernului pentru a atinge tinta de inflatie pentru 2008, de 2,8-4,8%, banca centrala asteptandu-se sa iasa din culoarul-tinta in acest an, datorita exploziei preturilor alimentare cauzate de seceta.

In primele zece luni ale acestui an, bugetul a inregistrat un surplus de 0,3%. Se pare ca expertii de piata se tem de cheltuielile masive din ultima parte a anului curent, lucru care ar putea mari inflatia.

Napoleon Pop a precizat ca este nevoie de o restructurare din partea Guvernului a sectorului agricol fragmentat, pentru a domoli impactul pe care vremea rea il va avea in viitor asupra preturilor alimentare.

Oficialul bancii centrale a mai spus ca este de acord cu declaratia Fondului Monetar International, facuta joi (referitoare la posibila revenire a inflatiei la 5% in a doua jumatate din 2008), dar a refuzat sa precizeze daca va fi nevoie din nou de o crestere a dobanzilor la inceputul anului. El a mentionat ca inflatia puternica nu va afecta tinta de adoptare a euro in 2014.

In prezent, una dintre cele mai mari probleme economice ale Romaniei este deficitul extern. Napoleon Pop a declarat ca, in acest an, deficitul extern va fi sub 14% din PIB, dar se va mentine ridicat in urmatorii 2-3 ani.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro