Nabucco a primit certificare ISO pentru standarde inalte de management al calitatii
Consortiul Nabucco Gas Pipeline International GmbH a primit certificatul de conformitate a sistemului sau de management al calitatii cu cerintele standardului international ISO 9001:2008, informeaza AzerNews.
Certificarea este acordata companiilor care au un sistem de management al calitatii eficient, in conformitate cu cele mai inalte standarde internationale. Astfel, aceasta atesta ca Nabucco Gas Pipeline International GmbH opereaza conform unor principii structurale si organizationale ce permit performanta optima, scrie sursa citata.
Standardul ISO 9001:2008 este cel mai cuprinzator nivel de certificare, acceptat de 90 de tari din intreaga lume. Peste un milion de organizatii internationale detin aceasta certificare independenta, ceea ce o face una dintre cele mai utilizate instrumente de management din lume.
Certificatul de conformitate a fost acordat de catre grupul TUV SUD Austria GmbH.
Nabucco Gas Pipeline International GmbH (NIC) a fost infiintata in 24 iunie 2004 pentru a dezvolta, a construi si a opera conducta Nabucco. Actionarii Nabucco sunt: OMV (Austria), FGSZ (Ungaria), Transgaz (Romania), Bulgarian Energy Holding (Bulgaria) si Botas (Turcia).
Reamintim ca la finalul aceste luni va fi anuntata decizia consortiului care controleaza zacamantul de gaz Shah Deniz II din Azerbaidjan privind alegerea intre Nabucco si proiectul rival TAP (Trans Adriatic Pipeline).
TAP concureaza cu Nabucco Vest, care isi propune sa transporte gaz caspic in Europa pe un traseu intre frontiera bulgaro-turca si Austria.
Nabucco Vest este o conducta de gaze cu diametrul de 122 cm si o lungime de 1.300 km care traverseaza Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria, avand o capacitate tehnica de pana la 23 mmc. Circa 470 kilometri vor fi pe teritoriul Romaniei. Nabucco Vest reprezinta un concept revizuit al proiectului Nabucco. Proiectul original al conductei Nabucco era prevazut cu o capacitate de transport a 31 de miliarde de metri cubi pe an si se intindea din Georgia pana in Austria, traversand Turcia, Bulgaria, Romania si Ungaria. Costul total al gazoductului era estimat la 8 miliarde de euro. Potrivit noului proiect, conducta va traversa doar Bulgaria, Romania si Ungaria, ajungand in Austria.