Sari direct la conținut

Nabucco, inghetat?

HotNews.ro

Gazoductul Nabucco, proiect sustinut de Uniunea Europeana, ce se presupunea ca va conecta campurile gazeifere caspice cu Europa, e in pericol din cauza rezervelor insuficiente, din cauza unei politici agresive a Rusiei si esecului Turciei de a interveni la timp, spun expertii in domeniul energiei, citati de cotidianul Turkish Daily News, preluat de Rador.

Mai rau, recentele acorduri incheiate de Rusia in privinta gazelor cu Turkmenistanul constituie un semnal pentru multi, ca visul Turciei de a conecta Estul cu Vestul prin gazoducte e aproape de o coliziune cu realitatea.

„De ani de zile atrag atentia ca Nabucco se pierde si ca Turcia e in urma evolutiilor de zi cu zi in sectorul energiei”, a spus expertul in domeniul energiei Necdet Pamir.

Proiectul Nabucco prevede ca gazoductul sa traverseze Turcia, Bulgaria, Romania si Ungaria pentru a ajunge in Austria. A fost aprobat de cinci tari in iunie 2006 si fiecare dintre acestea are cota egala in proiect. Finalizarea cu succes a proiectului nu doar va ajuta aspiratiilor Turciei de a se manifesta ca partener major al UE in domeniul energiei, dar va reduce si dependenta de resursele rusesti in intreaga Europa, inclusiv in Turcia.

Totusi, Nabucco e din ce in ce mai mult sub presiunea mai multor acorduri energetice conduse de Rusia.

Ultimul dintre acestea a survenit la 20 decembrie, cand presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a finalizat un document in domeniul energiei, dand o lovitura grava ambitiilor Turciei de a deveni coridor energetic intre Est si Vest. El a semnat un acord cu natiunile din Asia Centrala, Turkmenistan si Kazahstan, pentru construirea unei mari conducte de-a lungul Marii Caspice, ce ar urma sa se finalizeze inainte de 2010, demers ce ar putea epuiza potentiale surse de aprovizionare pentru Nabucco.

„Avertismentele s-au facut de ani de zile, insa guvernele Turciei nu au actionat eficient pentru a asigura o portiune din sursele de energie din Asia Centrala”, a spus Pamir. „in 2003, Turkmenistanul s-a angajat sa furnizeze 80 de miliarde metri cubi de gaze naturale Rusiei”, a mai spus Pamir.

Mai mult, Putin a ajuns la un acord preliminar, in luna mai, cu turkmenii si Kazahstanul pentru construirea conductei caspice, capabile sa creasca importurile ruse de gaze din Asia Centrala la 40 la suta.

Turkmenistanul va pompa 20 miliarde metri cubi de gaze naturale, via conducta caspica, reducand atractivitatea proiectului Nabucco, planificatorii caruia initial au cochetat cu includerea Turkmenistanului, posesor al unor resurse vaste de gaze naturale, printre potentialii furnizori ai gazoductului Nabucco.

„Turkmenistanul pompeaza aproximativ 60 miliarde metri cubi din productia sa anuala de gaze in Rusia, iar 30 miliarde metri cubi in China. in pofida vastelor rezerve ale tarii, nu are capacitatea adecvata de productie pentru aprovizionarea gazoductului Nabucco”, a spus Hasan Selim Ozertem, expert in domeniul energiei la Organizatia internationala de studii strategice.

„Turcia ar trebui sa convinga UE sa investeasca in Turkmenistan”, a spus Ozertem, desi a adaugat ca chiar daca s-ar finaliza, proiectele ar presupune multi ani pana la realizarea deplina si ar fi problematic pentru Turcia: „Statele Asiei Centrale nu vor sa piarda oportunitatea de a-si umple trezoreriile, in timp ce preturile la gaze si petrol cresc”.

Acesta este unul din motivele pentru care ei favorizeaza proiectele concrete si promisiunile Rusiei si nu ale UE si Turciei, a mai spus Ozertem. Pamir a subliniat ca trei sunt problemele care stau la baza ineficientei Turciei in urmarirea cu consecventa a proiectului Nabucco: lipsa coordonarii in cadrul birocratiei din Turcia in domeniul energiei; acuzatiile de coruptie la nivelul functionarilor de rang inalt formulate in octombrie, unii dintre acestia lucrand inainte la compania de stat turca a oleoductelor, Botas (care reprezinta Turcia in proiectul Nabucco); si mentalitatea optimismului iluzoriu care nu reuseste sa ia in considerare si posibilitatea „stagnarii” proiectului Nabucco, sau chiar ceva mai rau.

Perspective sumbre pentru Nabucco

Cei cinci parteneri ai Nabucco au pus ochii initial pe Azerbaidjan, Iran, Irak si Egipt pentru a fi viitori furnizori de gaze naturale pentru UE, care in acest moment importa o patrime din gaze din Rusia, spune Pamir. „Toate cele patru optiuni sunt problematice”, a spus Pamir, adaugand: „Conditiile de securitate din Irak sunt cunoscute tuturor, iar Egiptul pare improbabil sa furnizeze suficiente gaze in viitorul previzibil”.

Azerbaidjanul si Iranul au cantitati enorme de gaze naturale, dar sunt coplesite de propriile probleme. „Estimarile privind rezerva de gaze Shah Sea din Azerbaidjan variaza intre 650 miliarde metri cubi de gaze naturale si 3,5 miliarde metri cubi de gaze naturale. Azerbaidjanul consuma 11 miliarde metri cubi anual si importa 4 miliarde metri cubi de gaze din Rusia. Cand Rusia a crescut preturile gazelor naturale de la 110 dolari la 230 dolari, la inceputul anului 2007, Azerbaidjanul a trebuit sa amane livrarile sale de gaze catre Turcia pentru un an”, a spus Pamir.

Desi ministrul energiei din Turcia, Hilmi Guler, a spus la sfarsitul lunii noiembrie ca gazele naturale azere nu sunt suficiente pentru aprovizionarea UE, care in aceeasi luna a declarat ca nu vrea sa ramana dependenta de gazele rusesti sau iraniene, Pamir spune ca exploatarile necesita formarea de companii mixte, care si acestea, la randul lor, presupun ani de zile, chiar decenii pentru a se forma. in ceea ce priveste Iranul, Ozertem a evidentiat actualele dificultati politice in realizarea de afaceri energetice cu Republica Islamica, data fiind disputa sa pe teme de energie nucleara cu SUA.

Ca si cum latura aprovizionarilor nu ar fi fost suficient de blocata, au aparut probleme si in partea europeana a echilibrului. Gigantul rus al gazelor, Gazprom, a incheiat un acord, luna trecuta, cu compania italiana Eni in privinta planului lor de a construi o noua conducta de aprovizionare cu gaze rusesti a Europei.

Conducta „South Stream” va incepe in Rusia, va trece pe sub nivelul Marii Negre, apoi de-a lungul malului Bulgariei, se va indrepta spre Austria, Slovenia, Italia si, posibil, Grecia. Planul pentru conducta cu capacitate de 30 miliarde metri cubi de gaze este considerat o tentativa a Rusiei de a submina proiectul Nabucco, ce ameninta pozitia dominanta a Rusiei in acest sector.

Manevrele Rusiei de a contracara proiectele de acest fel sunt manifeste si in politica sa fata de orice proiect care indrazneste sa traverseze Marea Caspica pentru a furniza gaze naturale din Turkmenistan, fara interventia Moscovei.

In cursul summitului tarilor caspice de la Teheran, de luna trecuta, Putin a spus ca toate proiectele de gazoducte privind Marea Caspica trebuie sa solicite aprobarea tuturor celor cinci tari riverane si nu a omis sa avertizeze puterile straine sa stea departe de aceasta regiune. Data fiind situatia actuala, expertii au spus ca nu prea e posibil ca proiectul Nabucco sa-si depaseasca problemele, in scurt timp. „In acest moment, Nabucco e un vis inghetat”, a spus Ozertem.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro