NASA va relua zborurile comune cu rușii către Stația Spațială Internațională
Nasa a anunțat vineri că va relua zborurile comune cu rușii către Stația Spațială Internațională (ISS) pentru a asigura „operarea în siguranță” a stației, în pofida eforturilor SUA de a izola Moscova în urma invaziei acesteia în Ucraina, scrie AFP.
Doi astronauți americani vor zbura la bordul unei rachete rusești Soyuz în două misiuni separate, prima dintre ele fiind programată pentru luna septembrie. De asemenea, doi cosmonauți ruși vor zbura la bordul rachetelor SpaceX, o premieră.
Un astfel de schimb a fost planificat de mult timp, dar încă mai aștepta aprobarea finală din partea Rusiei. Acesta părea să fie în pericol după izbucnirea războiului din Ucraina, dar oficialii NASA au repetat în ultimele săptămâni că speră că va avea loc.
Anunțul a fost făcut la câteva ore după ce președintele rus Vladimir Putin l-a demis pe șeful agenției spațiale ruse Roscosmos, Dmitri Rogozin. De la ofensiva rusă împotriva Ucrainei, Rogozin este cunoscut pentru declarațiile sale belicoase împotriva Occidentului.
„Pentru a asigura siguranța continuă a operațiunilor Stației Spațiale Internaționale, pentru a proteja viețile astronauților și pentru a asigura prezența continuă a americanilor în spațiu, NASA va relua zborurile integrate pe nave spațiale americane și rusești Soyuz”, a precizat agenția într-un comunicat.
Astronautul american Frank Rubio va zbura la bordul unei rachete Soyuz care va decola din Kazahstan pe 21 septembrie, alături de doi cosmonauți ruși. Astronautul american Loral O’Hara va zbura, de asemenea, la bordul unei nave spațiale rusești într-o misiune ulterioară, în primăvara anului 2023.
În plus, Anna Kikina, singura femeie cosmonaut în activitate, va face parte din echipajul Crew-5 programat să fie lansat în septembrie cu o rachetă SpaceX. Iar cosmonautul Andrei Fedyaev va zbura pe Crew-6, tot în primăvara anului 2023.
Interdependență
După oprirea navetelor spațiale americane în 2011, SUA a fost nevoită să își trimită astronauții pe ISS cumpărând locuri la bordul rachetelor Soyuz de la agenția spațială rusă Roscomos.
De la sfârșitul acestui monopol, odată cu primul zbor al SpaceX către ISS în 2020, echipajele au zburat aproape exclusiv cu rachetele țărilor lor respective.
Ultimul astronaut care a călătorit cu o Soyuz a fost americanul Mark Vande Hei, care a decolat în aprilie 2021. S-a întors aproape un an mai târziu, adus tot de Moscova, când războiul din Ucraina începuse deja.
După întoarcerea sa pe Pământ, el a dat asigurări că cosmonauții ruși au rămas „prieteni foarte dragi”, în ciuda tensiunilor diplomatice foarte puternice dintre cele două țări.
Schimburile anunțate vineri sunt fără nicio altă compensație financiară.
Statele Unite au impus sancțiuni drastice împotriva Moscovei, afectând parțial industria aerospațială rusă.
Dmitri Rogozin a protestat în mod repetat împotriva acestor sancțiuni, inclusiv a celor europene.
Săptămâna aceasta, Agenția Spațială Europeană a anunțat că va pune capăt definitiv cooperării cu Rusia în cadrul misiunii comune ExoMars, care fusese deja suspendată de câteva luni.
Dar Stația Spațială Internațională este unică.
Acesta a fost „conceput pentru a fi interdependent și se bazează pe contribuțiile fiecăreia dintre agențiile spațiale pentru a funcționa”, a precizat vineri NASA. „Nicio agenție nu are capacitatea de a funcționa independent de celelalte.”