Sari direct la conținut

Națiunile membre ale Consiliului Arctic se vor întâlni luni în Finlanda

HotNews.ro
Națiunile membre ale Consiliului Arctic se vor întâlni luni în Finlanda

Diplomații statelor din Consiliul Arctic se vor întâlni în Finlanda luni, pentru a discta despre politicile de guvernare din regiunea arctică, în timp ce tensiunile provocate de schimbarea climatică și de exploatarea resurselor din zonă sunt în creștere, scrie Reuters.

Teritoriul din zonă reprezintă un motiv de conflict între state, acestea urmărind creșterea influenței în regiune.Topirea gheții crește posibilitatea de exploatare a rezervelor de gaze naturale și ale celor petroliere, precum și a zăcămintelor de zinc sau fier.

Din cauza deschiderii rutelor arctice de transport, Pentagonul ia în considerare posibilitatea apariției submarinelor chinezești în Oceanul Arctic, potrivit avertismentelor pe care le-a transmis pe 2 mai. Avertismentul a fost urmat de declarația secretarului de stat al SUA, Mike Pompeo, care a negat rolul Chinei în formularea politicilor legate de Oceanul Arctic. Mike Pompeo va fi prezent la întâlnirea Consiliului arctic din Rovaniemi, Finlanda, pe data de 6 mai.

Niklas Granholm, director adjunct în cadrul Agenţiei suedeze pentru Cercetare în Apărare, susține că Statele Unite „au realizat că nu pot să lase rușii și chinezii să cioplească Arcticul așa cum vor ei”.

Din Consiliul Arctic fac parte SUA, Canada, Rusia, Finlanda, Norvegia, Danemarca, Islanda și reprezentanți ai comunităților din zonă. Din 2013 China are statut de observator în consiliu, devenind din ce în ce mai activă în regiune.

Rusia a redeschis baze militare din perioada Războiului Rece și depunde eforturi pentru modernizarea flotei militare de nord. Ca răspuns, SUA a reactivat Flota a II-a, în a cărei zonă de acțiune de află și Polul Nord.

Atribuțiile consiliului nu se extind până la chestiuni militare, însă membrii au avut deja conflicte. Conform agenției Washington Post, SUA a refuzat să semneze o declarație finală, exprimându-și dezacordul față de formularea textului referitor la schimbarea climatică. ​

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro