Negocierile pentru noul guvern, blocate acum, vor fi reluate luni. UDMR, dispusă să se așeze din nou la masă / Bode: "Orice este posibil"
Negocierile pentru noul guvern, din care liderul UDMR, Kelemen Hunor, a ieșit joi trântind ușa, rămân deocamdată blocate și ar urma să fie reluate luni. Surse politice au declarat pentru HotNews.ro că UDMR ar putea decide ieșirea de la guvernare dacă PNL nu renunță la ideea de a-i lua Ministerul Dezvoltării. „Orice este posibil”, spune ministrul Lucian Bode, care dă de înțeles că liberalii nu vor ceda în decizia de a lua Dezvoltarea de la UDMR.
17:47UDMR își dorește să rămână la guvernare și va participa la negocierile pentru noul guvern dacă acest lucru se dorește. „Problema de fond este cum este posibil ca în secolul XXI ca un acord semnat de liderii politici să nu mai aibă nicio valoare. Noi mai avem această naivitate să credem că mai poate fi respectat. Acordul politic (privind rotativa -n.r.) a fost semnat între PSD și PNL, UDMR nu este parte”, a declarat pentru HotNews.ro, Antal Arpad, unul dintre liderii UDMR. El a precizat că UDMR nu se opune ideii de a se reduce numărul de ministere, chiar dacă acest lucru va face să piardă și Uniunea din portofolii. „Cu aceste gânduri vom merge”, a precizat Antal Arpad.
13:30 Prezidiul Uniunii se reuneşte în şedinţă online pentru a lua o decizie referitoare la participarea UDMR la guvernare.
Cele trei variante de lucru care vor fi analizate se referă la posturile pe care UDMR le doreşte în viitorul Guvern Ciolacu, fiind luată în calcul şi opţiunea ieşirii de la guverare.
Surse din UDMR au declarat pentru News.ro că, în cazul în care liderii UDMR optează pentru rămânerea în Guvern, soluţiile luate în calcul sunt: funcţia de vicepremier pentru preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor, şi ministerele Mediului, deţinut şi în prezent, şi cel al Proiectelor Europene, obţinut după cedarea Ministerului Dezvoltării la PNL; rămânerea la guvernare, însă doar cu şefii de deconcentrate şi de instituţii, fără miniştri şi secretari de stat, şi susţinerea Guvernului în Parlament.
O altă variantă analizată este cea a în care UDMR să iasă de la guvernare şi să se concentreze pe anul electoral 2024.
Bode: ”PNL are suficiente resurse umane să conducă orice minister, inclusiv Ministerul Dezvoltării”
11:10 Ministrul de Interne, Lucian Bode, spune că formula noului guvern ar putea fi gata la începutul săptămânii viitoare.
- „Poziția PNL exprimată ieri a fost de a respecta protocolul semnat în 2021 de cei patru partnerei de guvernare: PNL, PSD, UDMR și minoritățle naționale. Am spus foarte clar: dacă există dorința din partea unuia din parteneri, în cazul de față PSD, să schimbăm acest protocol, noi cerem reducerea numărului de ministere și rediscutarea de la zero a tuturor portofoliilor.
- În varianta în care PSD a propus ieri schimbarea protocolului prin menținerea Ministerului Transporturilor, atunci propunerea noastră a fost să reducem numărul ministerelor la maximum 18 și să rediscutăm toate portofoliile.
- Nu am ajuns la o înțelegere ieri pe structura guvernului, dar sperăm ca la începutul săptămânii viitoare aceste lucruri să fie definitivate”, a spus secretarul general al PNL.
Întrebat de jurnaliști dacă liberalii ar putea prelua Ministerul Mediului de la UDMR, Bode a răspuns că „orice este posibil”: „În condiţiile în care rediscutăm toate ministerele, orice e posibil. PNL are suficiente resurse umane să conducă orice minister, inclusiv Ministerul Dezvoltării”.
De asemenea, întrebat despre varianta ieșirii UDMR de la guvernare, Bode a spus că „este decizia dumnealor”:
- „Este foarte simplu. Dacă rămânem pe formula de 18 ministere, UDMR va avea două ministere și vicepremier, PNL va avea opt ministere, vicepremier și secretar general al Guvernului, iar PSD va avea opt ministere, premier, vicepremier.
- Dacă pe cele două ministere care revin UDMR se agreează o formulă unanim acceptată, atunci stau la masă. Dacă nu, e decizia dumnealor”.
Liderii coaliției de guvernare nu se vor mai întâlni până luni, premierul Nicolae Ciucă având un deces în familie. În aceste condiții, negocierile pentru formarea noului guvern rămân deocamdată blocate.
Până luni, conducerea UDMR ar urma să se întrunească și să decidă ce va face în continuare. Ieșirea de la guvernare ar putea fi o decizie dacă PNL nu renunță la ideea de a-i lua Ministerul Dezvoltării, condus acum de Cseke Attila, au declarat pentru HotNews.ro surse politice.
O variantă este ca noul guvern ar urma să aibă 18 portofolii, iar ministerele Antreprenoriat şi Turism şi Sportul să fie comasate în Ministerul Economiei şi Ministerul Familiei.
Ultima întâlnire a liderilor coaliției pentru rocada premierilor şi formula noului guvern condus de Marcel Ciolacu a avut loc joi. După mai bine de trei ore de discuţii între PNL şi PSD, negocierile au rămas blocate – partidul condus de Ciolacu nu vrea să renunțe nici la Ministerul Transporturilor și nici la Sorin Grindeanu, deşi potrivit protocolului acest minister ar fi urmat să revină PNL după rocada guvernamentală. În schimbul Transporturilor, liberalii ar fi trebuit să primească Ministerul Mediului pe care UDMR l-ar fi cedat fără probleme, ca să rămână cu Dezvoltarea.
În fața refuzului clar al lui Marcel Ciolacu, liderul PNL a evaluat că Ministerul Mediului de la UDMR nu este suficient și vrea mai mult. Mai exact, Ministerul Dezvoltării. Surse politice susțin că această mutare ar avea și girul președintelui Klaus Iohannis. La schimb, PNL a oferit UDMR Ministerul Fondurilor Europene, însă Uniunea a refuzat. În momentul în care PNL a formulat aceste pretenții, Kelemen Hunor s-a ridicat de la masă și a părăsit discuțiile.
Depunerea mandatului de către premierul Nicolae Ciucă înseamnă demisia întregului guvern, astfel că se declanşează procedura pentru învestirea unui nou cabinet, care presupune negocieri la Cotroceni, desemnarea noului premier de către preşedintele Klaus Iohannis, trecerea prin parlament a noului guvern și a noului program de guvernare şi apoi votul de învestire.