Sari direct la conținut

Nervi la audierile din Parlamentul European ale viitorilor comisari. Asaltat de întrebări pe tema dreptului la avort, comisarul maghiar nu a convins și intră în prelungiri: „Sunteți sau nu de partea femeilor?”

HotNews.ro
Nervi la audierile din Parlamentul European ale viitorilor comisari. Asaltat de întrebări pe tema dreptului la avort, comisarul maghiar nu a convins și intră în prelungiri: „Sunteți sau nu de partea femeilor?”
Olivér Várhelyi.Profimedia

Olivér Várhelyi, comisarul maghiar desemnat pentru sănătate și bunăstarea animalelor, nu a reușit să obțină o aprobare imediată din partea membrilor Parlamentului European miercuri seara, scrie Politico.

Coordonatorii comisiilor responsabile au decis, în schimb, să îi adreseze o a doua rundă de întrebări scrise, în urma audierii de trei ore și jumătate de miercuri, în timpul căruia Várhelyi a respins întrebări privind drepturile femeilor, competitivitatea, bunăstarea animalelor și legăturile sale cu prim-ministrul ungar Viktor Orbán.

„Constatăm că răspunsurile date de dl Várhelyi nu au corespuns așteptărilor Renew Europe și, prin urmare, concluzionăm că nu putem sprijini nominalizarea sa în acest stadiu”, a declarat Renew într-un comunicat de presă după reuniune.

Coordonatorul în cadrul Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară (ENVI), eurodeputatul Verzilor Sara Matthieu, a adăugat într-un comunicat: „Comisarul desemnat Olivér Várhelyi nu ne-a convins”.

Dintre cei 16 comisari desemnați care au fost supuși audierilor până acum în această săptămână, Várhelyi este singurul care nu a trecut.

Susținut doar de extremiști, conservatori și reformiștii europeni

Doar grupurile de extremă dreapta și Conservatorii și Reformiștii Europeni (ECR) au votat în favoarea candidatului maghiar, au declarat doi oficiali parlamentari. Verzii, Renew și Socialiștii și Democrații (S&D) au dorit ca Várhelyi să treacă printr-o a doua audiere, în timp ce Partidul Popular European (PPE) a insistat pentru o a doua rundă de întrebări scrise – opțiunea pe care grupurile au ales-o în cele din urmă, au declarat trei oficiali parlamentari pentru POLITICO.

Várhelyi, care a fost șeful extinderii în primul colegiu de comisari al Ursulei von der Leyen, are timp până luni să răspundă la întrebările deputaților europeni. După aceea, coordonatorii vor organiza o a doua reuniune de evaluare, după care vor trebui să ajungă la o majoritate de două treimi. În cazul în care nu reușesc nici să îl respingă, nici să îl aprobe, votul se va duce la toate comisiile, unde Várhelyi va avea nevoie de o majoritate simplă pentru undă verde.

Critici pe tema poziției legate de dreptul femeilor la avort

În timpul audierii sale de miercuri, Várhelyi s-a confruntat cu mai multe întrebări critice cu privire la poziția sa privind drepturile femeilor și avortul. Acesta a declarat în repetate rânduri că este un „aliat” al femeilor, dar că avortul se află în afara competențelor UE și că ele țin de fiecare stat în parte. Inclusiv unul dintre europarlamentarii români, Nicu Ștefănuță l-a întrebat pe Várhelyi pe această temă.

„Sunteți sau nu de partea femeilor?”, a întrebat Ștefănuță. Várhelyi i-a replicat că a răspuns deja la asta. De altfel, confruntat cu mai multe întrebări pe această temă, propunerea de comisar a răspuns că el este de partea femeilor și a invocat faptul că are acasă o soție și trei fiice.

Nu a fost un argument care să-i fi convins pe contestatarii săi, care au replicat virulent. 

„Sunt profund îngrijorat să aud un potențial comisar pentru sănătate spunând că avortul nu este o problemă medicală”, a declarat Matthieu, eurodeputat al Verzilor. „El pare să nu știe sau să nu fie preocupat de faptul că nenumărate femei mor pentru că nu au acces la servicii de sănătate reproductivă și sexuală”.

O altă temă a fost legată de vaccinuri. Europarlamentarul USR Vlad Voiculescu l-a întrebat cât de credibil poate fi în rolul de comisar câtă vreme țara din care provine, Ungaria, a aprobat folosirea vaccinurilor rusești și chinezești în timpul pandemiei de COVID, încălcând solidaritatea europeană.

Várhelyi s-a rezumat să răspundă că are încredere în vaccinurile aprobate de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA).

Mînzatu, audiată săptămâna viitoare

Roxana Mînzatu (PSD), propunerea României pentru funcția de Comisar European pe Competențe și Educație, Locuri de muncă și drepturi sociale, demografie va fi audiată marți în Parlamentul European. Mînzatu urmează să fie și vicepreședinte al Comisiei.

Săptămâna aceasta, site-ul de investigații Snoop a dezvăluit că Mînzatu a cumpărat o casă monument istoric naționalizată în Brașov pe care a extins-o fără autorizație din partea Ministerului Culturii, deși acest lucru era obligatoriu.

INTERVIURILE HotNews.ro