Sari direct la conținut

New York Times îl critică pe Joe Biden pentru refuzul de a acorda interviuri presei. Casa Albă se declară nemulțumită de cum relatează ziarul

HotNews.ro
Joe Biden, Foto: Evan Vucci / AP / Profimedia
Joe Biden, Foto: Evan Vucci / AP / Profimedia

Reputata publicație americană The New York Times a emis un comunicat în care cataloghează drept „problematic” faptul că Biden „a evitat atât de activ și eficient întrebările de la jurnaliști independenți în timpul mandatului său”, relatează Politico.

Refuzul președintelui american de a acorda interviuri stabilește „un precedent periculos”, mai transmite publicația într-un comunicat venit după ce Politico a relatat pe larg despre tensiunile puternice dintre New York Times și Casa Albă.

Pe lângă comunicatul oficial al ziarului, reporterii publicației au negat dezvăluirile Politico, care a detaliat relația tensionată dintre publicație și Casa Albă, negând că editorul A.G. Sulzberger stabilește cum să fie acoperite subiectele.

„În întâlnirile cu vicepreședintele Harris și alți oficiali ai administrației, editorul The Times s-a concentrat în schimb să sublinieze un principiu mai important: că evitarea sistematică a interviurilor și a întrebărilor de la marile organizații de presă nu doar subminează o normă importantă, ci stabilește și un precedent periculos pe care viitorii președinți îl pot folosi pentru a evita să fie întrebați despre acțiunile lor și trași la răspundere”, se arată în comunicatul NYT.

„De aceea, domnul Sulzberger a cerut în mod repetat Casei Albe să-l convingă pe președinte să se întâlnească cu The Washington Post, The Wall Street Journal, Reuters, CNN și alte organizații de știri independente importante pe care se bazează milioane de americani pentru a-și înțelege guvernul.”

Potrivit Politico, administrația Biden este nemulțumită de cum ziarul relatează despre vârsta președintelui și sondajele în care Biden este dat cu un nivel scăzut de susținere, în timp ce NYT afirmă că Casa Albă nu „este realistă” în modul în care vede jurnalismul, iar editorii săi sunt frustrați că nu pot obține un interviu cu Biden.

Câțiva dintre reporterii de top ai ziarului au respins o parte a relatării Politico în care două surse anonime au descris comentariile private ale editorului A.G. Sulzberger, potrivit cărora „numai un interviu cu un ziar precum Times poate verifica că Biden, în vârstă de 81 de ani, este încă apt să susțină președinția.”

„Nu l-am auzit niciodată pe AG spunând așa ceva și nici pe nimeni altcineva la New York Times” a scris Peter Baker, corespondent șef pentru Casa Albă al NYT, pe X. „Nu așa funcționează. AG vrea să acoperim acest președinte – și fiecare președinte – cât de complet, corect și agresiv putem, deoarece acesta este rolul nostru. Este valabil, indiferent dacă primim un interviu. AG își ia responsabilitatea foarte în serios și este un om complet drept.”

Astead Herndon, un reporter de politică națională la NYT, a contestat afirmația unei surse anonime care spunea că Sulzberger „încurajează prin tăcere toate reportajele dure despre vârsta lui Biden”.

„Acoperirea vârstei a fost determinată de faptul că este un subiect foarte mare în aceste alegeri. Și a spune afirmații ca aceasta «subminează și mai mult credibilitatea acoperirii politice din New York», această afirmație ar trebui să aibă dovezi mai bune decât un singur citat anonim”, a scris Herndon într-o postare pe X.

Secretarul de presă adjunct al Casei Albe, Andrew Bates, a spus într-o declarație pentru Politico că Casa Albă „nu comentează detaliile discuțiilor noastre private cu reporterii și editorii”.

„Casa Albă care crede profund în rolul presei libere în democrația americană, dar crede că o relație reciprocă bazată pe fapte și respect este o piatră de temelie a oricărei relații sănătoase între un mijloc de presă și o administrație”, a spus Bates. „Avem acest tip de dialog cu The New York Times și multe alte organizații media.”

Brian McKeon, fost secretar de stat adjunct pentru management în timpul administrației Biden, a scris într-o postare pe X că NYT „dorește răspundere” pentru Casa Albă „dar nu pentru sine”.

„Anunță-ne când ziarul publică mai multe articole despre Trump care se încurcă în cuvinte în discursuri și adoarme în instanță”, a scris McKeon într-o postare. „Sau când citează alegătorii și polițiștii care îl cer să renunțe la candidatură.”

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro