New York Times: Țările UE trăiesc cu mult mai bine decât le permit resursele Terrei – raport
Cele 28 de state ale UE consumă resursele Pământului mult mai rapid decât pot fi ele reînnoite, și nici una dintre ele nu are politici sustenabile de consum, arată un raport publicat joi, când liderii UE se întâlnesc pentru a discuta prioritățile pe următorii cinci ani. „Toate țările UE trăiesc mai bine decât le permit resursele planetei noastre.”, potrivit New York Times, citat de Rador.
„UE și cetățenii ei consumă în prezent dublu față de cât pot regenera ecosistemele din UE”, afirmă raportul întocmit de World Wide Fund (WWF) și Global Footprint Network.
Raportul a fost publicat în momentul în care liderii UE se întâlnesc în orașul românesc Sibiu pentru a stabili cursul blocului după Brexit-ul ce va urma în acest an.
Protecția climei se numără printre priorități. Însă viziunile cu privire la acțiuni concrete diferă de la țară la țară, influențate enorm de industriile lor dominante.
„UE folosește până la 20% din bio-capacitatea Terrei, deși reprezintă numai 7% din populația mondială”, arată raportul.
„Cu alte cuvinte, ar fi necesare 2,8 planete albastre dacă toată lumea ar consuma în ritmul în care o face un cetățean obișnuit al UE. Este mult peste media globală, care este de aproximativ 1,7 planete”, afirmă raportul.
Protecția climei și dezvoltarea sustenabilă reprezintă totodată și una dintre principalele teme de campanie la alegerile europene din 23-26 mai, care vor influența conducerea și programele unor instituții importante ale UE.
Comisia Europeană pledează de o vreme ca UE să devină neutră climatic până în 2050 prin reducerea emisiilor de carbon, care, în caz contrar, vor majora temperaturile medii ale Terrei, cu consecințe devastatoare pentru economia globală și modul nostru de viață.
Raportul WWF arată că țara cea mai mică și mai bogată din UE, Luxembourg, a fost și cea care și-a epuizat cel mai rapid resursele regenerabile. În numai 46 de zile, în acest an, ea și-a consumat întreaga porție ce-i revine din resursele planetei.
Cea mai săracă țară din UE, România, are nevoie și de cel mai mult timp pentru a începe să consume bio-resurse pe datorie – se va întâmpla începând cu 12 iunie. Dar tot este mai devreme decât media globală, 1 august, denumită și „ziua depășirii Pământului”.
„Dacă toți oamenii de pe planetă ar avea aceeași amprentă ecologică precum un locuitor oarecare din UE – generând la fel de mult carbon, consumând la fel de multă mâncare, cherestea și fibre și ocupând la fel de mult spațiu construit – 10 mai ar fi ziua în care umanitatea va fi folosit din natură atât cât poate regenera planeta noastră într-un an întreg”, explică raportul.
„Pentru tot restul anului, umanitatea ar trebui să trăiască de pe urma epuizării capitalului natural al Terrei”, conform raportului.