„Niciun indiciu privind activități neobișnuite ale forțelor nucleare rusești" – oficial occidental / Ce spune Kremlinul despre „retorica nucleară"
- Redactia Hotnews
Nu există indicii privind o activitate neobișnuită în jurul arsenalului nuclear al Moscovei în urma ultimelor amenințări nucleare ale președintelui rus Vladimir Putin, a declarat marți un oficial occidental, citat de Reuters.
„Nu am văzut niciun indiciu sau activitate care să ne facă să credem că este în afara normalului. Nu am văzut o activitate care să iasă din sfera obișnuită pentru genul de activități desfășurate de aceste elemente ale forțelor strategice ale rușilor”, a declarat reporterilor oficialul, care a vorbit sub protecția anonimatului.
Marți, Kremlinul a declarat că nu dorește să ia parte la retorica nucleară răspândită de puterile occidentale și de organizațiile media, fiind întrebat despre informațiile din presă potrivit cărora Rusia se pregătește să își demonstreze disponibilitatea de a folosi arme nucleare în conflictul cu Ucraina.
Reacția Kremlinului, prin vocea lui Dmitri Peskov, vine după ce The Times a scris luni că NATO a avertizat membrii Alianței că președintele Vladimir Putin este decis să organizeze un test nuclear la granițele Ucrainei.
Moscova pretinde că nu folosește retorica nucleară
Mesajul Rusiei privitor la retorica nucleară este o minciună evidentă. Putin a avertizat recent Occidentul că nu blufează atunci când a spus că ar fi pregătit să folosească arme nucleare pentru a apăra Rusia.
Alți aliați de top ai lui Putin, inclusiv fostul președinte Dmitri Medvedev, au sugerat că Rusia ar putea fi nevoită să recurgă la arme nucleare. Cel mai drastic mesaj în acest sens a fost al liderului cecen Ramzan Kadîrov, și el un om de bază al lui Vladimir Putin
După ce Rusia a confirmat pierderea poziției sale din Lîman, Kadîrov i-a criticat pe comandanții militari pentru eșecurile lor și a scris pe Telegram: „După părerea mea personală, ar trebui luate măsuri mai drastice, până la declararea legii marțiale în zonele de frontieră și utilizarea armelor nucleare cu randament scăzut”.
SUA: „Trebuie să luăm foarte în serios aceste amenințări”
Doctrina nucleară a Rusiei permite un atac nuclear după „o agresiune împotriva Federației Ruse cu arme convenționale, atunci când însăși existența statului este amenințată”.
Mulți ruși trăiesc pe teritoriul ucrainean pe care Putin l-a proclamat drept rusesc, iar încălcarea tabuului nuclear de după cel de-al Doilea Război Mondial nu ar schimba neapărat situația tactică din Ucraina.
„El joacă la cacealma în acest moment”, a declarat Iuri Fiodorov, analist militar stabilit la Praga. „Dar ce se va întâmpla peste o săptămână sau peste o lună este greu de spus – când va înțelege că războiul este pierdut”, a adăugat el.
Întrebat dacă Putin se îndreaptă spre un atac nuclear, directorul CIA, William Burns, a declarat: „Trebuie să luăm foarte în serios aceste amenințări, având în vedere tot ce este în joc”.
Totuși, Burns a declarat că serviciile de informații americane nu au „dovezi practice” că Putin se îndreaptă spre utilizarea iminentă a armelor nucleare tactice.
Câte arme nucleare au Rusia și China?
Rusia este cea mai mare putere nucleară din lume în funcție de numărul de focoase nucleare: are 5.977 de focoase nucleare, în timp ce Statele Unite au 5.428, potrivit Federației Oamenilor de Știință Americani (Federation of American Scientists).
Aceste cifre includ focoasele depozitate și cele casate, dar atât Moscova, cât și Washingtonul au suficientă putere de foc pentru a distruge lumea de mai multe ori.
Rusia are 1.458 de focoase nucleare strategice desfășurate – sau pregătite să tragă -, iar Statele Unite au 1.389 de focoase desfășurate, potrivit celor mai recente date declarate public. Aceste focoase se află pe rachete balistice intercontinentale, rachete balistice pe submarine și bombardiere strategice.
În ceea ce privește armele nucleare tactice, Rusia are un număr de aproximativ 10 ori mai mare decât cel al Statelor Unite. Aproximativ jumătate din cele 200 de arme nucleare tactice americane sunt desfășurate în baze din Europa.
Armele nucleare tactice americane au randamente reglabile de la 0,3 la 170 de kilotone (bomba atomică lansată asupra Hiroshimei a fost echivalentă cu aproximativ 15 kilotone de dinamită).