Nicușor Dan: Primăria Capitalei a depus pentru PNRR proiecte de 7 miliarde de euro
Primăria Capitalei a depus la Ministerul Fondurilor Europene pentru a obține finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență o listă de proiecte de 7 miliarde de euro, a anunțat vineri primarul general, Nicușor Dan. Acestea vizează mobilitatea urbană – în special achiziția de tramvaie, extinderea liniilor de tramvai, modernizarea sistemului de termoficare – proiecte de 1 miliard de euro, amenajarea mai multor spații verzi – 900 milioane de euro, extinderea spitalelor, proiecte sociale.
”O să vorbim azi despre proiectele pe care Primăria Municipiului București le-a propus către PNRR – Planul Național de Redresare și Reziliență. Este vorba despre investiții majore care nu au fost făcute în București în ultimii 30 de ani, în domenii cheie, mobilitate- adică trafic, protecția mediului, sănătate, termoficare, educație și protecție socială. Este o oportunitate extraordinară pentru București să se dezvolte prin PNRR, sper ca Guvernul să înțeleagă necesitatea unei alocări mari pentru București pentru că Bucureștiul concentrează o bună parte din dezvoltarea economică a României și este nevoie să o stimulăm. Primăria Capitalei a depus la Ministerul Fondurilor Europene proiecte care însumează 7 miliarde de euro. Mi-aș dori cât mai multe dintre ele să fie finanțate prin PNRR”, a declarat Nicușor Dan într-o conferință de presă susținută la Primăria Capitalei.
O bună parte din proiecte se referă la mobilitatea urbană și modernizarea sistemului de termoficare.
”Ne interesează foarte tare mobilitatea, trebuie să rezolvăm o dată pentru totdeauna problema traficului și tot ce înseamnă probleme conexe. Proiectul cel mai important este metroul de suprafață, modernizarea și extinderea liniilor de tramvai, ne dorim electrificarea transportului public din București. Printre proiectele pe care le depunem se numără atât achiziția de tramvaie cât și transformarea actualelor autobuze pe motorină în troleibuze. Mai avem un proiect cu piste de bicicicliști în zona metropolitană. Mare parte din proiectele pe care le depunem nu vizează doar Bucureștiul ci și zona metropolitană. Avem un set de proiecte pentru termoficare, ele însumează 1 miliard de euro – se referă atât la modernizarea rețelei, digitalizarea sistemului de termoficare și aici vorbim atât despre rețeaua de transport și distribuție cât și contorizare inteligentă la beneficiari”, a mai declarat Nicușor Dan.
O altă parte din proiectele depuse vizează spațiile verzi.
”Avem un set de proiecte pentru protecția mediului care însumează 900 milioane euro. Cel mai mare proiect se numește Plămâni verzi pentru București și vizează amenajarea multor spații verzi care în momentul de față sunt trecute ca spații verzi în PUG dar care nu sunt amenajate. În cadrul acestui proiect sunt și locuri pe care cetățenii așteaptă de mult să fie amenajate cum este Parcul natural Văcărești, Lacul Morii, Salba de Lacuri. Avem un proiect care vizează, pentru că este un domeniu îndelung neglijat, gestionarea deșeurilor. Un proiect important este Registrul spațiilor verzi ca să avem o dată pentru totdeauna evidența spațiilor verzi.”, a mai declarat Nicușor Dan.
Printre proiectele depuse pentru obținerea finanțării se mai numără:
– sănătate: construire de noi corpuri pentru spitalele existente, obținerea autorizațiilor pentru securitate la incendiu, digitalizarea întregii rețele de spitale;
– Social: creșe, locuințe sociale, o rețea de servicii sociale pentru victimele violenței domestice;
– consolidarea cladirilor cu risc seismic, nu e clar dacă se vor finanța prin PNRR doar clădiri publice sau și cele private;
– Dâmbovița axă creativă a orașului, amenajarea cursului râului Dâmbovita de la Lacul Morii la Biblioteca Națională, facilități academice de IT.
Primarul Nicușor Dan a declarat că vechea administrație, pe lângă faptul că a lăsat datorii curente de 2,5 miliarde lei și imposibilitatea de a aloca bani din buget pentru investiții, nu a lăsat nici proiecte în redactare sau implementare, ceea ce obligă municipalitatea în următoarele luni să facă un efort susținut pentru a face studiile de fezabilitate și a scrie proiectele.
”Doar două vorbe despre vechea administraţie. Nu numai că am preluat instituţia asta cu o datorie de 2,5 miliarde lei, şi de aici imposibilitatea de a aloca bani din bugetul public pentru mari lucrări de investiţii în anul 2021, o să discutăm asta când o să discutăm bugetul, dar suntem în situaţia de a nu avea proiecte în curs de implementare, în curs de redactare. În PNRR contează foarte mult viteza de a depune proiecte. Deci pentru toate proiectele pe care le-am menţionat şi pentru toate proiectele pe care o să le găsiţi în lista de proiecte pe care le-am depus către Ministerul Fondurilor, o să trebuiască un efort susţinut în următoarele luni pentru a scrie studii de fezabilitate astfel încât proiectele să poată să fie depuse în integralitatea lor când ministerul ne va cere. (…) Oricare din aceste 50 de proiecte suntem în stare să facem în cursul acestui an și să le implementăm până în 2026”, a declarat Nicușor Dan.