Sari direct la conținut

Nigel Farage, acuzat că a sprijinit protestele extremei-drepte prin răspândirea de dezinformare, spune că a avut drept sursă de informare postările lui Andrew Tate

HotNews.ro
Nigel Farage, acuzat că a sprijinit protestele extremei-drepte prin răspândirea de dezinformare, spune că a avut drept sursă de informare postările lui Andrew Tate
Nigel Farage și Andrew Tate. Foto: Profimedia

Politicianul britanic Nigel Farage, liderul partidului Reform UK, a declarat că s-a referit la postările făcute de influencerul Andrew Tate și „alte persoane cu un număr mare de urmăritori” când a răspândit mesaje în care punea sub semnul întrebării autoritatea poliției britanice, mesaje care au sporit răspândirea de teorii ale conspirației care au alimentat protestele violente de extremă-dreapta care au izbucnit după crimele din Southport, relatează Sky News.

Suspectul era cunoscut serviciilor secrete, iar poliția minte când spune că incidentul nu are legături teroriste sunt două dintre teoriile conspirației promovate de către politicianul britanic.

Chestionat marți privind afirmațiile nedovedite făcute în această perioadă, Nigel Farage a spus că poliția este vinovată pentru că putea acționa mai bine pentru „a stinge speculațiile”.

De asemenea, el a precizat că sursele pentru afirmațiile despre serviciile de securitate sunt „persoane proeminente cu numeroși urmăritori”, precum influencerul Andrew Tate, cercetat în România pentru trafic de persoane și viol.

„Au existat unele povești online de la persoane proeminente cu un mare număr de adepți, Andrew Tate etc., care sugerau că bărbatul a traversat Canalul Mânecii cu o barcă în octombrie 2023”, a spus Farage despre teoria falsă că autorul crimelor este un imigrant sosit recent în Marea Britanie.

Întrebat dacă a crezut ceea ce a citit în mediul online, Farage s-a delimitat de orice responsabilitate. „Nu am crezut nimic, nu am avut niciun indiciu”, a spus politicianul.

Cu toate acestea, el a refuzat să retragă videoclipul postat. săptămâna trecută. „Nu cred că ni s-a spus încă tot adevărul despre această persoană. Vreau să știu”, a insistat Farage.

Proteste violente la care au participat sute de grupuri antiimigrație au izbucnit în orașe din Marea Britanie după ce, săptămâna trecută, trei fete au fost ucise într-un atac cu cuțitul la un curs de dans pentru copii în Southport, în nord-vestul Angliei.

Crimele au fost exploatate de grupurile anti-imigranți și anti-musulmane, pe măsură ce s-a răspândit dezinformarea conform căreia suspectul era un imigrant islamist radical. Poliția a infirmat această teorie și a precizat că bărbatul suspectat de comiterea crimei s-a născut în Marea Britanie. Relatări din presa britanică au transmis că familia sa era creștină.

INTERVIURILE HotNews.ro