'No Country for Old Men' si fratii Coen sunt marii castigatori ai premiilor Oscar 2008
Gala premiilor Oscar s-a incheiat. Productia „No Country for Old Men” a fost desemnata cel mai bun film al anului 2008, iar fratii Ethan si Joel Coen, autorii peliculei, au primit titlul de cei mai buni regizori, scenaristi si producatori.
Cel mai bun actor in rol principal a fost desemnat Daniel Day-Lewis pentru rolul din „There Will Be Blood”, iar cea mai buna actrita a fost aleasa frantuzoaica Marion Cotillard pentru interpretarea din „La vie en Rose”. Acesta este cel de-al doilea premiu al Academiei americane de Film castigat de Daniel Day-Lewis a si a patra nominalizare la Oscar.
Marion Cotillard, in varsta de 32 de ani, a jucat pentru prima data in filmul „Y a des nounous dans le placard” in regia varului sau, Laurent Cotillard. Debutul in cinematografie si l-a facut insa in productia „La belle verte”, iar mai apoi a aparut in seria de mare succes a regizorului Luc Beson, „Taxi”. Cotillard a devansat-o pe favorita publicului, Cate Blanchett, nominalizata pentru rolul din „Elizabeth: The Golden Age”.
Spaniolul Javier Bardem a castigat premiul Oscar pentru cel mai bun rol secundar masculin, pentru „No Country for Old Men”, in timp ce britanica Tilda Swinton a primit distinctia pentru cea mai buna actrita intr-un rol secundarpentru filmul „Michael Clayton”. Bardem a mai fost o singura data nominalizat la Oscar, in 2001, datorita rolului din „Before Night Falls”.
Filmul austriac Fälscher, Die a castigat filmul pentru cel mai bun film strain. Drama, in regia lui Stefan Ruzowitzky, aduce in prim plan povestea unui evreu care, in 1936, este un falsificator de succes. Acesta este totusi prins de politie si inchis intr-un lagar de munca, unde incepe o adevarata lupta de supravietuire.
Titlul de cel mai bun documentar a fost castigat de „Taxi to the Dark Side”, productie in regia lui Alex Gibney ce abordeaza problema nedreptatii si a cruzimii si care vorbeste despre drama unui sofer de taxi fara vina care este arestat si torturat pana la moarte.
Cel mai bun lung metraj animat este Ratatouille, povestea unui soricel care devine bucatar sef intr-un restaurant parizian. Filmul a fost realizat de Brad Bird, regizorul peliculei ”The Incredibles” premiat cu Oscarul pentru animatie in 2005.
Prima statueta Oscar a fost acordata de Jennifer Garner designerului Alexandra Byrne pentru cele mai bune costume din filmul „Elizabeth: The Golden Age”, in regia indianului Shekhar Kapur.
Ceremonia premiilor Oscar a avut loc la Kodak Theatre din Hollywood, Los Angeles, si a fost gazduita de actorul de comedie Jon Stewart, care se afla in aceasta postura pentru a doua oara in ultimii ani.
Trailerul filmului No Country for Old Men
Bazat pe romanul cu acelasi nume al scriitorului Cormac McCarthy, „No Country for Old Men” (Nu exista tara pentru batrani) are in prim plan relatie dintre Llewellyn Moss, un personaj care fuge cu o geanta plina de bani rezultata din urma unei afaceri cu droguri, Anton Chigurch, un ucigas platit pentru a-l reduce la tacere pe Moss si seriful Tom Bell, singura sansa de scapare a fugarului. Violenta si distrugerea se vor abate asupra celor trei odata cu declansarea actiunii.
Filmul, regizat, scris si produs de catre fratii Coen ii are in rolurile principale pe Tommy Lee Jones, Javier Bardem si Josh Brolin.
Lista castigatorilor celei de-a 80-a editii a premiilor Oscar
Cel mai bun film al anului – No Country for Old Men
Cel mai bun regizor – Ethan Coen si Joel Coen (No Country for Old Men)
Cel mai bun actor in rol principal – Daniel Day-Lewis (There Will Be Blood)
Cea mai buna actrita in rol principal – Marion Cotillard (La vie en Rose)
Cel mai bun actor in rol secundar – Javier Bardem (No Country for Old Men)
Cea mai buna actrita in rol secundar – Tilda Swinton (Michael Clayton)
Cel mai bun film strain – Fälscher, Die (Austria)
Cel mai bun documentar – Taxi to the Dark Side
Cel mai bun documentar, scurtmetraj – Freeheld
Cel mai bun scenariu original – Juno
Cel mai bun montaj – Christopher Rouse (The Bourne Ultimatum)
Cea mai buna imagine – Robert Elswit (There Will Be Blood)
Cel mai bun scenariu adaptat – Joel and Ethan Coen (No Country for Old Men)
Cel mai bun mixaj de sunet – Karen M. Baker, Per Hallberg (The Bourne Ultimatum)
Cel mai bun sunet – Scott Millan, David Parker, Kirk Francis (The Bourne Ultimatum)
Cel mai bun cantec – Once (Falling Slowly)
Cea mai buna cea mai buna coloana sonora – Dario Marianelli (Atonement)
Cel mai bun scurtmetraj (live action) – Le Mozart des pickpockets
Cea mai buna scenografie – Dante Ferretti (Sweeney Todd)
Cel mai bun scurtmetraj animat – Peter & the Wolf
Cele mai bune efecte vizuale – Michael L. Fink, Susan MacLeod, Bill Westenhofer, Ben Morris (The Golden Compass)
Cele mai bune costume – Alexandra Byrne (Elizabeth: The Golden Age)
Cel mai bun film de animatie – Ratatouille
Cel mai bun machiaj – Didier Lavergne si Jan Archibald (La Vie en Rose)