Sari direct la conținut

Noi stim bugetul IPJ. 116 miliarde pentru salariile politistilor

Obiectiv

Daca, pina mai ieri, in opinia sefilor Politiei Judetului, cifra alocatiei bugetare a IPJ si repartizarea acesteia pe compartimente erau un secret stipulat printr-o hotarire la fel de secreta, zilele trecute, Inspectoratul General al Politiei (IGPR) a rupt misterul, comunicindu-ne oficial bugetul Politiei brailene si impartirea acestuia. Conform adresei nr. 310.284/03.05.

2004, semnata de seful Politiei Romane, chestorul principal Dumitru Sorescu, reiese ca, anul acesta, Politia braileana are la dispozitie aproximativ 165 miliarde de lei. „In conformitate cu Legea 218/2002, cap.6 – «Asigurare materiala si financiara», art.

46, unitatile de politie, ca institutii publice aflate in subordinea Ministerului Administratiei si Internelor, sint dotate (si finantate) din fondurile alocate cu aceasta destinatie, prin legea bugetului de stat si din alte surse constituite potrivit legii.

Pentru anul 2004, Inspectoratul de Politie al Judetului Braila are finantare aprobata, conform Legii 507/2003, a bugetului de stat, dupa cum urmeaza: ordine publica – 164,89 miliarde de lei, din care 116,50 miliarde de lei – cheltuieli cu personalul, 43,04 miliarde – cheltuieli materiale si servicii (benzina, telefoane, curent, intretinerea sediului, consumuri cu dotarea, materiale necesare

pentru desfasurarea activitatilor – n.r.), 0,35 miliarde – cheltuieli cu CASS retinuti (cheltuielile cu asigurarile sociale ale persoanelor retinute, intretinerea arestatilor – n.r.), expertize contabile, despagubiri civile si 5,00 miliarde – cheltuieli de capital (investitii), aprobate de MAI, cu data de 10.03.2004″.

Deci salariul mediu brut al unui politist brailean se cifreaza, lunar, la aproximativ 10 milioane de lei (circa 7,5 milioane de lei net), in conditiile in care, pentru cheltuielile de personal, s-au alocat, in acest an, 116 miliarde de lei, iar in Braila, sint aproximativ 1.000 de politisti.

Acest lucru trebuie stiut de opinia publica, intrucit, din banii contribuabililor, sint platiti politistii – oameni care trebuie sa-si faca datoria fata de cetatean, macar pe masura chenzinei pe care o incaseaza.

Nu contesta nimeni ca politistii trebuie sa fie mult mai bine motivati financiar, insa este important ca si acestia sa constientizeze ca sint in slujba comunitatii care le asigura lefurile.

.

IPJ nu dispune de buget de venituri si cheltuieli din surse extrabugetare.

.

In adresa remisa cotidianului nostru, IGP ne-a informat, citind „la bold” acte normative in vigoare (ceea ce IPJ Braila nu a facut): „Dupa aparitia Legii nr. 500/2002, a finantelor publice, conform art. 10, alin.

2, toate veniturile retinute si utilizate in sistem extrabugetar, sub diverse forme si denumiri, se introduc in bugetul de stat, urmind regulile si principiile acestui buget, cu exceptia celor prevazute la art. 62, alin. 1, lit. b si c, si la art. 68, precum si a celor pentru constituirea, potrivit legii, a fondurilor de stimulare a personalului.

Ca urmare a acestei prevederi, incepind cu data de 1.01.2003, Inspectoratele de Politie, deci si IPJ Braila, ca institutii publice, sint finantate integral de la bugetul de stat. Legea nu mai da posibilitatea retinerii si utilizarii directe a veniturilor, acestea virindu-se la bugetul statului sau bugetul local, dupa caz. Legea 360, din 6 iunie 2002, stipuleaza, la art. 54, al.

3, ca, pentru actiuni deosebite, care determina aducerea de venituri la bugetul de stat, politistul poate fi recompensat cu pina la 1% din cuantumul acestora, dar nu mai mult decit venitul sau brut anual, in conditiile stabilite prin ordinul ministrului de Interne. (…

) Pina la data prezenta, nu sint inregistrate inca stimulari ale cadrelor de politie, din fondul ce se constituie la nivelul MAI”.

In ceea ce priveste activitatile pe care IPJ Braila si le-ar fi programat, in acest an, pentru a-si suplimenta fondurile, din comunicatul IGP-ului rezulta ca „pusculita” Politiei brailene este „alimentata” exclusiv din bani de la buget.

„Daca se face referire la Fundatia «Ancheta», precizam ca aceasta este constituita in afara structurilor organizatorice ale Politiei Romane, are personalitate juridica proprie si nu raporteaza MAI bilanturile financiar-contabile incheiate. Conform legislatiei economice in vigoare la aceasta data, fundatiile non-profit, functionind in baza Ordonantei de Guvern nr.

26/2000, au obligatia depunerii Situatiilor Financiare anuale, la Administratia Financiara, intrucit, prin nici o hotarire de guvern, Fundatia «Ancheta» nu este recunoscuta ca fiind de utilitate publica”, se mai arata in comunicatul IGP.

.

Razboi de opinie, pe principiul „fiecare cu cartea lui” .

.

Reamintim ca aceeasi solicitare la care Inspectoratul General al Politiei ne-a raspuns cu promptitudine, am inaintat-o si IPJ Braila, insa raspunsul conducerii Inspectoratului a fost stupefiant. Invocind eronat o serie de acte normative, comanda Politiei Judetene ne-a comunicat sec ca „bugetul este secret”.

Ulterior, IPJ a revenit asupra raspunsului, sustinind ca bugetul este secret in baza unei hotariri de Guvern, care, de asemenea, are un caracter secret.

Altminteri, hotarirea respectiva este instrumentul de lucru al structurilor politienesti, iar listele privind bugetul si repartizarea acestuia – invocate in Legea protectiei informatiilor clasificate – sint publicate in acea hotarire si se comunica institutiilor cu atributii in domeniul sigurantei nationale. Si, totusi, IGP ne-a raspuns.

Contactat si intrebat cum comenteaza faptul ca bugetul nu este secret, seful IPJ Braila, comisar-sef Ion Motoc, a aruncat „strategic” raspunderea in spinarea „cabinetului nr. 2”, recomandindu-ne sa luam legatura cu prim-adjunctul sau, comisarul-sef Colceag, „care s-a ocupat indeaproape de subiect si cunoaste situatia”.

Iata ce a declarat cms.-sef Colceag, referitor la faptul ca ceea ce, pentru IPJ Braila, constituie un secret care trebuie ascuns cu strasnicie de ochii presei, pentru esaloanele superioare de la Bucuresti, inseamna informatii de interes public: „Foarte bine ca IGP-ul v-a dat bugetul, ei nu patesc nimic. Eu, daca vi l-as fi dat… Eu nu puteam sa vi-l spun, foarte bine ca i-ati contactat pe ei.

Imi sustin in continuare punctul de vedere, acela ca bugetul este secret, conform unei hotariri secrete. Sustin acest punct de vedere oriunde, am cartea in fata si stiu ce spun. Stiu ce ordine am!”.

Fata de situatia in care se afla ziarul „Ancheta”, in conditiile in care IPJ Braila editeaza – conform site-ului Politiei Romane – saptaminalul cu acelasi nume, cms.-sef Colceag a declarat: „Fundatia este facuta de politisti, pentru politisti, ca persoane fizice, si are, printre altele, scopul de a preveni infractionalitatea.

Este fundatie non-profit, nu functioneaza din bani publici si nu constituie sursa extrabugetara”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro