Sari direct la conținut

Norvegia ocupata de Rusia – scenariul unui film de fictiune care irita Moscova

HotNews.ro

Un serial ce imagineaza situatia in care Rusia ar prelua prin forta controlul pretioaselor resurse petroliere ale Norvegiei a starnit mania autoritatilor ruse, carora nu le convine sa fie prezentate in rolul agresorului, chiar daca este vorba doar despre un film de fictiune, relateaza Agerpres.

Superproductia intitulata „Okkupert” (Ocupat) are un buget de circa 10 milioane de euro, fiind astfel cel mai scump film din istoria cinematografiei norvegiene. Potrivit scenariului infatisat de scriitorul norvegian Jo Nesbo – autorul romanului „The Snowman” (Omul de Zapada), care l-a inspirat pe Martin Scorsese in pelicula omonima -, in urma unei catastrofe ecologice Norvegia va renunta la productia de petrol si gaze si astfel se va declansa o criza mondiala. Apoi, cu binecuvantarea Uniunii Europene si dupa retragerea SUA din NATO, Rusia intervine in afacerile interne ale vecinului ei scandinav pentru a relansa productia de hidrocarburi.

„Este foarte regretabil ca la a 70-a aniversarea a victoriei din Al Doilea Razboi Mondial, autorii unui serial, care par sa fi uitat contributia eroica a armatei sovietice la eliberarea nordului Norvegiei de sub ocupatia nazista, au decis in spiritul celei mai rele traditii a Razboiului Rece sa sperie publicul norvegian cu o amenintare nefondata venita dinspre est”, a reactionat ambasadorul Rusiei la Oslo, Viaceslav Pavlovski.

In replica, regizorul Erik Skjoldbjaerg reproseaza rusilor ca manifesta o „opozitie de principiu” si „comenteaza un serial pe care inca nu l-au vazut”. „Ne-am jucat cu o realitate geopolitica si am creat o Norvegie fictiva, o Rusie fictiva si un context international fictiv”, a mai spus regizorul norvegian, adaugand ca filmul prezinta o „ocupatie de catifea”, fara invazie militara.

Totusi, aceste explicatii nu par sa-i multumeasca pe rusi. „Desi autorii subliniaza constant ca este vorba despre o fictiune, in film sunt aratate tari reale, iar Rusia, din nefericire, este in rolul agresorului”, a raspuns ambasadorul Pavlovski.

De altfel, serialul cu zece episoade, primul urmand sa fie difuzat pe 4 octombrie, apare intr-un moment delicat, in contextul in care americanii si europenii acuza Rusia ca este responsabila pentru conflictul din Ucraina.

Insa regizorul Skjoldbjaerg sustine ca la acest film s-a inceput sa se lucreze cu mult timp inaintea aparitiei problemelor din Ucraina, iar respectiva productie nu ar avea ca scop sa faca vreo aluzie la conflictul evocat.

Tara membra a NATO, dar nu si a Uniunii Europene, Norvegia a avut in general relatii bune cu Rusia, dar aceste raporturi s-au deteriorat odata cu declansarea crizei din Ucraina. Guvernul de la Oslo s-a alaturat sanctiunilor europene impotriva Rusiei, decizie ce a determinat riposta Moscovei, care a inclus Norvegia pe lista tarilor vizate de embargoul agroalimentar.

Pe plan militar, s-a constatat o intensificare a prezentei fortelor navale rusesti in apropierea coastelor norvegiene din zona Oceanului Arctic. „Nu estimam ca in prezent Rusia reprezinta o amenintare militara pentru Norvegia, dar vom continua sa monitorizam ce se intampla in vecinatatea noastra”, a declarat in luna aprilie seful Statului Major al armatei norvegiene, Haakon Bruun-Hanssen.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro