Nou termen in procesul Colectiv, primul dupa reunirea tuturor dosarelor
La Tribunalul Bucuresti este programat, luni, un nou termen in procesul Colectiv, primul dupa ce instanta a admis ca dosarul in care sunt judecati pompierii Antonina Radu si George Petrica Matei sa fie reunit cu dosarul in care sunt inculpati patronii clubului si fostul primar Cristian Popescu-Piedone, transmite Agerpres.
Incendiul din clubul Colectiv din Bucuresti a avut loc in noaptea de vineri 30 octombrie 2015. S-a declansat in timpul unui concert gratuit al trupei Goodbye to Gravity, cu ocazia lansarii unui nou album. 65 de oameni si-au pierdut viata in urma acestei tragedii.
Initial, procurorii de la DNA si Parchetul General au trimis in instante trei dosare in legatura cu tragedia de la Colectiv: LaTribunalul Bucuresti – fostul primar Cristian Popescu-Piedone, la Judecatoria Sectorului 4 – patronii clubului si la Tribunalul Militar Bucuresti – pompierii Antonina Radu si George Petrica Matei.
In 15 mai 2016, Judecatoria Sectorului 4 a dispus reunirea la Tribunalul Bucuresti a dosarului in care sunt acuzati patronii clubului cu cel in care este inculpat Cristian Popescu-Piedone, motivul invocat fiind faptul ca in primul dosar a nu exista nicio institutie parte responsabila civilmente, iar bunurile inculpatilor nu acopereau despagubirile cerute de victimele incendiului.
De asemenea, pe 6 decembrie 2017, Tribunalul Militar Bucuresti a decis ca dosarul pompierilor sa mearga la Tribunalul Bucuresti, iar aceasta din urma instanta a confirmat, pe 15 ianuarie a.c., ca este de acord cu aceasta reunire. Decizia judecatorului de la Tribunalul Bucuresti a fost primita cu aplauze in sala de judecata.
Patronii clubului Colectiv – Alin George Anastasescu, Paul Gancea si Costin Mincu – sunt acuzati de ucidere din culpa, vatamare corporala si neluarea masurilor legale de securitate si sanatate in munca. In dosar mai sunt judecati Daniela Nita – patroana firmei de artificii SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL, Cristian Nita (director) si Viorel Zaharia (pirotehnist), precum si persoanele juridice SC Colectiv Club SRL si SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL.
In rechizitoriul intocmit de Parchetul General se arata ca patronii Colectiv „au incurajat si permis accesul unui numar de persoane mult peste limita admisa a clubului, in conditiile in care spatiul nu era prevazut cu mai multe cai de evacuare in caz de urgenta, precum si desfasurarea unui spectacol pirotehnic (foc de artificii) in incinta acoperita a clubului situat pe strada Tabacarilor nr. 7, sector 4, in conditiile amenajarilor interioare improprii unor astfel de activitati, caracterizate prin existenta unor materiale usor inflamabile, montate cu incalcarea dispozitiilor legale si pentru evitarea costurilor suplimentare (obiecte de decor si pentru izolare fonica pe stalpii de sustinere, pereti si tavan, spuma poliuretanica neignifugata), cu consecinta producerii unui incendiu in seara de 30.10.2015”.
Fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone este acuzat de savarsirea a doua infractiuni de abuz in serviciu. De asemenea, au fost deferite justitiei alte trei persoane din cadrul primariei: Aurelia Iofciu – sef al Serviciului autorizari comerciale, Larisa Luminita Ganea – consilier superior, Ramona Sandra Motoc – referent superior, ambele in cadrul aceluiasi serviciu.
Potrivit DNA, infractiunea de abuz in serviciu retinuta in sarcina inculpatilor consta in eliberarea acordurilor si autorizatiilor de functionare pentru doua societati comerciale intr-o modalitate care a incalcat prevederile legale referitoare la securitatea la incendiu, inclusiv prin aceea ca nu au fost respectate dispozitiile privind controlul dupa emiterea autorizatiilor.
Pompierii Antonina Radu si George Petrica Matei au fost trimisi in judecata de DNA in octombrie 2016, fiind acuzati tot de abuz in serviciu.
Potrivit procurorilor, desi au facut mai multe deplasari la clubul Colectiv, Antonina Radu si George Matei nu au intocmit niciun act de control, cu niciun prilej si nici nu au intreprins vreo masura pentru ca aceasta societate sa fie luata in evidenta de catre ISU Bucuresti pentru ca functiona fara aviz/autorizatie de securitate la incendiu, asa cum erau obligati de actele normative ce reglementeaza activitatea in domeniu.