Sari direct la conținut

Zece candidaturi depuse până acum pentru șefia USR. Pe cine susține Lucian Viziteu, primarul din Bacău

HotNews.ro
Lucian Viziteu, Foto: Inquam Photos / George Călin
Lucian Viziteu, Foto: Inquam Photos / George Călin

Zece persoane şi-au depus candidatura pentru preşedinţia USR, până duminică noaptea, când a fost termenul limită de depunere a canidaturilor, între acestea fiind primarul din Câmpulung Muscel, Elena Lasconi, deputatul Cristian Seidler şi activistul Radu Hossu. De asemenea, unul dintre candaţi este din Diaspora.

Potrivit unor unui comunicat de presă al USR, zece persoane şi-au depus candidatura pentru preşedinţia USR.

Acesta sunt:

  1. Elena Valerica Lasconi, 52 ani, Câmpulung, Argeş
  2. Cristian Gabriel Seidler, 43 ani, Sector 5, Bucureşti
  3. Radu Mihai Hossu – 38 ani, Brașov
  4. Gabriel – Mugur Dumitrescu – 54 ani, Ploieşti, Prahova
  5. Vasile Dinca – 51 ani, Floreşti, Cluj
  6. Luiza Oancea – 33 ani, D1, Marea Britanie, Diaspora
  7. Adrian – Ştefan Dudu, 31 ani, Craiova, Dolj
  8. Eduard Ene, 24 ani, Craiova, Dolj
  9. Doru Valentin Ilie – 25 ani, Sector 6
  10. Vasile Gabriel Filip – 46 ani, Constanța

Dominic Fritz nu mai candidează pentru funcția de președinte USR

Preşedintele USR Cătălin Drulă şi-a anunţat demisia după rezultatul obţinut de partid în alegerile din 9 iunie.

Primul care a anunţat că va candida pentru a prelua funcţia a fost primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz, care însă a precizat că nu doreşte să-şi asume şi candidatura pentru alegerile prezidenţiale. De aceea, în cursul zilei de duminică, a anunţat că nu va mai candida.

  • „Obiectivul meu în ultimele zile a fost să construim o formulă unificatoare pentru că ultimul lucru de care avem nevoie este şi mai multă dezbinare (…) Trebuie să iau însă la cunoştinţă că propunerea mea de a separa candidatura la prezidenţiale şi preşedinţia partidului nu pare să aibă suficientă tracţiune momentan în interiorul partidului şi nu este împărtăşită nici de Lucian, nici de Elena. Să merg înainte cu ea ar risca să ne dezbine într-un moment crucial şi nu vreau să repet greşelile din USR care au dus la fragmentare”, le-a transmis Fritz colegilor.
  • Acesta i-a anunţat că nu va candida: „Nu voi candida. Vă asigur că a fost o decizie extrem de dificilă pe care am luat-o cu multă responsabilitate. Nu am nevoie de preşedinţia USR ca să particip la reconstrucţie”.
  • El a făcut apel la „o mai bună comunicare bazată pe nevoile reale ale oamenilor, o împuternicire a filialelor locale performante şi o deschidere a partidului către toate forţele reformatoare din interior şi din ţară”.
  • „USR trebuie să devină din nou un magnet pentru idei şi oameni de calitate. Mă voi pune în slujba acestor idei cu o candidatură la Biroul Naţional împreună cu o echipă din toată ţară. Prieteni, ştiu că e agitaţie multă în aceste zile. Unii adversari politici deja au început să facă planuri pentru o România fără noi. Se înşeală. USR va ieşi întărit din această criză. Vom câştiga din nou”, şi-a încheiat primarul din Timişoara mesajul transmis colegilor, potrivit News.ro.

Pe cine susține Lucian Viziteu, primarul din Bacău

Primarul din Bacău, Lucian Viziteu, anunţase, în urmă cu câteva zile, că este dispus să candideze, dar duminică a precizat că susţine candidatura Delenei Lasconi.

Primarul din Câmpulung Muscel, Elena Lasconi, a câştigat un nou mandat cu peste 60% dintre voturile exprimate la scrutinul din 9 iunie, iar duminică a anunţat că va candida şi pentru preşedinţia partidului şi pentru alegerile prezidenţiale.

Cum se desfășoară alegerile pentru șefia USR

Amintim că, luni, actualul președinte al USR, Cătălin Drulă, și-a anunțat demisia și, totodată, convocarea alegerilor pentru o nouă conducere a partidului.

Drulă a spus că a luat această decizie în urma rezultatului „sub așteptări” pe care USR l-a obținut la alegerile locale și europarlamentare din 9 iunie, rezultat pe care și-l asumă.

Purtătorul de cuvânt al USR, Ionuț Moșteanu, a precizat ulterior că USR nu va avea un președinte interimar și că în momentul alegerii noului președinte Cătălin Drulă îi va preda acestuia mandatul.

Biroul Naţional al USR a stabilit ca în perioada 14-16 iunie să fie depuse candidaturile celor care îşi doresc să se înscrie în competiţia internă. Pe parcursul săptămânii viitoare va fi campanie electorală internă, iar pe 24-25 iunie va avea loc turul 1 al alegerilor, cu posibilitatea unui tur 2 pe 27-28 iunie.

Preşedintele USR este ales de fiecare membru al partidului, prin vot direct, pe o platformă online, aşa cum prevede statutul.

Cei 24 de noi membri ai noului Birou Naţional vor fi aleşi în Congresul partidului, convocat pentru 29 iunie.

INTERVIURILE HotNews.ro