VIDEO Ce urmează la USR – explicațiile liderului demisionar Cătălin Drulă. Data la care partidul va avea un nou președinte
Cătălin Drulă, care luni a anunțat că demisionează de la conducerea USR în urma rezultatului „sub așteptări” obținut de partid la alegerile din 9 iunie, a anunțat că marți va propune Biroului Național organizarea alegerilor pentru următorul președinte al USR în perioada 24-28 iunie, iar în 28 iunie îi va preda mandatul noului președinte al USR.
Cătălin Drulă a postat, marți, pe Facebook, un mesaj în care explică pașii statutari/tehnici care urmează în USR:
- „Astăzi voi convoca (1) Congresul USR pentru alegerea (2) unui nou Birou Național, pe data de 29 iunie, la București.
- De asemenea, voi propune astăzi Biroului Național, organizarea alegerilor pentru următorul Președinte al USR, în perioada 24-28 iunie. (3)
- Pe data de 28 iunie, îi voi preda mandatul noului președinte ales”.
El mai spune că „USR merge înainte și că mișcarea reformistă, modernizatoare din România trebuie să continue”, următoarele obiective fiind luptele din toamnă.
„Alianța PSD-PNL poate fi oprită (au avut 48% la europarlamentare) cu votul și încrederea oamenilor care își doresc alt viitor în România”, adaugă Cătălin Drulă.
Ionuț Moșteanu: „Trebuie să ne regrupăm rapid”
La rândul său, purtătorul de cuvânt al USR, Ionuţ Moşteanu, a spus marți, într-o conferință de presă, că până la sfârșitul acestei săptămâni vpr fi depuse candidaturile pentru funcția de președinte, iar cel târziu în 28 iunie va fi clar cine va fi noul preşedinte al USR.
„Depunerea candidaturilor pentru preşedintele USR va fi până la finalul acestei săptămâni, săptămâna viitoare vom avea campania internă, pe care fiecare candidat la preşedinţie o va desfăşura. Apoi, pe 24 şi 25 iunie vor fi alegerile online, turul 1, miercuri va fi o zi de pauză pentru resetarea sistemului, pe 27 şi 28 iunie turul doi. Cel târziu pe 28 va fi clar cine va fi noul preşedinte al USR şi va fi ziua în care Cătălin Drulă îi va preda prerogativele noului preşedinte”, a explicat Moşteanu.
El a precizat că sâmbătă, a doua zi, noul preşedinte va conduce lucrările Congresului USR la care va fi ales Biroul Naţional.
”E un calendar rapid, trebuie să ne regrupăm rapid, trebuie să ne reîntoarcem către cetăţeni, rapid, pentru că avem în faţă două noi alegeri, alegerea preşedintelui şi apoi parlamentarele la finalul anului. Pe calendarul actual, practic pe 15 iulie va trebui să începem strângerea de semnături pentru alegerile prezidenţiale”, a main spus Moșteanu.
Statutul USR prevede:
- 1. Președintele are atributul convocării Congresului partidului
- 2. Alegerea Biroului Național se face de către Congresul partidului (prin votul delegaților)
- 3. Alegerea Președintelui partidului se face online cu votul tuturor membrilor
Luni, Cătălin Drulă a anunțat că renunță la șefia USR după rezultatele înregistrate la alegerile europarlamentare (sub 9%) și locale.
Purtătorul de cuvânt al USR, Ionuț Moșteanu, preciza luni că USR nu va avea un președinte interimar și că în momentul alegerii noului președinte Cătălin Drulă îi va preda acestuia mandatul.
Liderul USR, Cătălin Drulă, a anunțat, luni, că își asumă rezultatul alegerilor și că „în cel mai scurt timp” va convoca alegeri pentru un nou președinte al USR.
El a spus că a luat această decizie în urma rezultatului „sub așteptări” pe care USR l-a obținut la alegerile locale și europarlamentare din 9 iunie.
Drulă a spus că Dominic Fritz – care a câștigat un nou mandat la Primăria Timișoara – este „cel mai legitim candidat” pentru conducerea partidului.
Rezultatele provizorii ale alegerilor locale de duminică arată că USR a pierdut, la scor strâns, cele două sectoare din București unde are acum primari, sectoarele 1 și 2 (Clotilde Armand și Radu Mihaiu), și Primăria Brașov (Allen Coliban). A câștigat însă la Timișoara, unde Dominic Fritz a obținut un nou mandat, și la Cîmpulung Muscel, unde Elena Lasconi a fost realeasă. În urma alegerilor locale din 9 iunie, USR a câștigat primăriile din 30 de localități.
La alegerile europarlamentare, USR a obținut, la nivel național, 8,44 % din voturi, iar din dispora a scos 16,34%. În privința votului politic pentru consiliile județene, USR a luat 9,8% din voturi.