Sari direct la conținut

Noul bașcan al Găguziei dorește să deschidă un „birou de legături” la Moscova: „Vrem și mai multă prietenie cu Federația Rusă”

HotNews.ro
Celebrarea Zilei Victoriei la Comrat, capitala Gagauziei, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Celebrarea Zilei Victoriei la Comrat, capitala Gagauziei, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Noul guvernator (bașcan) al Găgăuziei, regiunea autonomă pro-rusă din sudul Republicii Moldova, a declarat luni după câștigarea alegerilor locale că dorește relații mai apropiate cu Moscova, relatează Reuters.

Evghenia Guțul, care face parte din Partidul Șor fondat de oligarhul fugar Ilan Șor, a câștigat alegerile de duminică pentru șefia republicii, obținând 52% din voturile exprimate.

Poliția moldoveană a declarat că scrutinul s-a desfăşurat pe fondul mai multor încălcări ale legislației, inclusiv de corupere a alegătorilor din partea Partidului Şor, acuzat de fraudarea primului tur.

„Suntem un partid pro-rus. Vrem și mai multă prietenie cu Federația Rusă, prietenie cu alte țări”, a declarat ea într-o conferință de presă organizată la Comrat, capitala Găgăuziei.

Guțul a anunțat de asemenea că dorește deschiderea unui birou de legături cu Rusia la Moscova, adăugând însă că „nu dorim niciun fel de conflicte” cu puterea de la Chișinău.

Başcanul Găgăuziei este ales prin vot direct o dată la patru ani. Acesta devine automat membru al guvernului Republicii Moldova.

Separatiștii din Transnistria vor mai mulți „pacificatori” ruși

Comentariile lui Guțul vin după ce la începutul săptămânii autoritățile nerecunoscute din Transnistria, cealaltă regiune puternic pro-rusă a Republicii Moldova, au cerut Moscovei să își extindă așa-zisa misiune de „menținere a păcii” în regiune prin trimiterea mai multor trupe.

Mutarea a fost imediat denunțată de guvernul de la Chișinău.

Această nouă escaladare a tensiunilor dintre Chișinău, Tiraspol și Moscova a venit după ce pe 13 februarie președintele Maia Sandu a anunțat pentru prima dată că autoritățile de la Chișinău sunt la curent cu un plan violent al Rusiei, ce include atacuri și luări de ostatici, de subminare a Republicii Moldova.

Imediat după aceste declarații, partidul pro-rus al oligarhului fugar Ilan Șor, despre care se crede că joacă un rol central în tentativele Moscovei de a destabiliza Republica Moldova, a început să organizeze proteste la Chișinău, aducând oameni cu autocarele pentru a manifesta împotriva guvernului pro-occidental al țării.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro