Înscenarea morții ziaristului Arkadi Babchenko are un precedent: Virgil Tănase, disidentul român pe care Securitatea l-a vrut mort
Înscenarea morții ziaristului Arkadi Babchenko pentru a dejuca o prezumtivă tentativă de asasinat are un precedent în 1982, în Franța. Este vorba de Virgil Tănase, disidentul român pe care Securitatea lui Ceaușescu ar fi vrut să-l ucidă, scrie AFP.
„Virgil Tănase era un refugiat român în Franța, pe care serviciile române de informații, faimoasa Securitate, voiau să-l elimine și pe care DST (Direcția de Supraveghere a Teritoriului, însărcinată cu contraspionajul în Franța) l-a ascuns pentru o vreme bună, lăsând să se creadă că e mort”, explică Eric Dénécé, directorul Centrului francez de cercetări asupra informațiilor (CF2R).
În cartea „Des affaires très spéciales” (Plon), Jacques-Marie Bourget și Yvan Stefanovitch povestesc această istorie.
După publicarea, în revista Actuel, a unui articol foarte critic al lui Virgil Tănase la adresa dictatorului român Nicolae Ceaușescu, acesta l-a însărcinat pe unul dintre agenții săi în Franța, Matei Haiducu, să îl elimine pe scriitor, care se refugiase de trei ani în Franța și obținuse cetățenia.
„Din verificare în verificare”, scriu cei doi autori, „DST ajunge la convingerea că nu e vorba de o manipulare. Este decisă o mare mistificare: să se răspândească ideea morții lui Virgil Tănase și a lui Paul Goma” (un alt opozant român vizat de regimul de la București).
Potrivit tezei oficiale, Matei Haiducu ar fi refuzat această misiune și ar fi contactat DST.
„În 20 mai 1982, la ieșirea din locuința sa pariziană, Virgil Tănase este răpit. Soția sa, îngrijorată, fără vești, telefonează la DST. A doua zi, în compania a doi polițiști ai acestui serviciu, semnalează dispariția soțului său la comisariatul de cartier”, adaugă autorii. „Este cu atât mai credibilă în rolul său de femeie îngrijorată cu cât nu știe ce s-a întâmplat cu soțul său și o mare comedie este în curs de a fi jucată”.
Arkadi Batcenko i-a cerut scuze soției sale pentru „infernul pe care l-a trăit timp de două zile”. Autoritățile ucrainene au afirmat însă că familia era la curent cu această operațiune, care viza dejucarea unei tentative de asasinat atribuită Rusiei.
În 1982, DST l-a ținut pe Virgil Tănase timp de trei luni într-o „locuință sigură” din Bretania.
În 30 august, totul este dezvăluit de cotidianul „Le matin de Paris” și la puțin timp Virgil Tănase apare în sediul revistei Actuel, condusă de prietenul său Jean-François Bizot, unde ține o conferință de presă.
„În ochii contraspionajului francez, povestea a fost un succes”, scriu Jacques-Marie Bourget și Yvan Stefanovitch.
În urma acestei istorii, președintele François Mitterrand și-a anulat o vizită prevăzută la București.
Virgil Tănase, astăzi în vârstă de 72 de ani, a urmat o carieră de romancier, dramaturg și regizor în Franța.