Sari direct la conținut

Întrebarea la care mulți caută răspuns: Unde se ascunde fostul dictator Nursultan Nazarbayev?

HotNews.ro
Nursultan Nazarbaev, Foto: Michael Klimentyev / Sputnik / Profimedia Images
Nursultan Nazarbaev, Foto: Michael Klimentyev / Sputnik / Profimedia Images

Serviciile de informații îl caută, șefii companiilor multinaționale, ca și majoritatea cetățenilor din Kazahstan. Toți se întreabă: unde este Nursultan Nazarbayev?, scrie The Guardian. Liderul Kazahstanului din 1991 până în 2019, Nazarbayev a fost multă vreme cel care lua toate deciziile politice și de business din țară, care instituise unui cult oribil al personalității. În 2019, și-a ales cu atenție un succesor, pe Kassym-Jomart Tokayev, el păstrând însă puterea din culise. Capitala, împreună cu aeroportul și cu cea mai importantă universitate au fost redenumite după el.

Dar de când cele mai grave tulburări de la izbucnirea independenței la începutul acestei luni, Nazarbayev n-a mai ieșit public. Nici personal, nici prin declarații. Cifrele oficiale spun că 225 de persoane au murit în timpul tulburărilor sociale și a represiunii care a urmat. Între timp, bărbatul care a personificat Kazahstanul atât de mult timp a dispărut pur și simplu.

Unii spun că se ascunde pe malul lacului Geneva. Alții bănuiesc că a fugit în Dubai. Câțiva au șoptit conspirativ că ar putea fi mort. Potrivit mai multor surse, el s-ar afla totuși în Kazahstan, probabil în capitala Nur-Sultan, orașul care îi poartă numele.

„Cele mai noi informații sunt că Nazarbayev este în viață și negociază cu Tokayevi”, a spus un fostdiplomat, cu bune conexiuni în Kazahstan.

Tokayev, cândva loial dictatorului, a folosit represiunea pentru a se desprinde de imaginea de om al dictatorului. Unii din membrii familiei lui Nazarbayev sunt acuzați că s-au folosit de protestele din țară pentru a-l detrona pe Tokayev și a prelua puterea.

Yermukhamet Yertysbayev, fost ministru și consilier al lui Nazarbayev crede că fostul său șef se află în țară. „Negocierile sunt în desfășurare, dar este clar că era Nazarbayev s-a încheiat”, a spus Yertysbayev, adăugând că violențele recente pot fi puse pe seama „forțelor reacționale și conservatoare din clanul Nazarbayev”.

Deși Tokayev nu l-a criticat public pe fostul său binefăcător, sunt semnale că perioada cultului personalității s-a cam încheiat. O statuie a dictatorului, prăbușită în timpul revoltelor, nu a mai fost reparată; indicatoarele stradale de pe Bulevardul Nazarbayev care au fost dărâmate în Almaty, cel mai mare oraș al țării, nu au fost nici ele re-puse pe picioare.

Autoritățile l-au arestat pe fostul șef al serviciilor de securitate, loial lui Nazarbayev, Karim Masimov, sub acuzația de tentativă de preluare a puterii. Sâmbătă, s-a anunțat că doi dintre ginerii lui Nazarbayev au fost concediați din funcțiile lor de conducere din companii-cheie de stat. Alte rude au fugit din țară.

Mulți din elita socială și de business se grăbesc acum să-și declare loialitatea față de Tokayev, a spus o sursă de afaceri bine conectată la evenimentele de acolo, adăugând că orice epurare ar fi limitată la cei din familia și cercul de apropiați al lui Nazarbayev. „Tokaev este un tip sensibil și știe cât de importantă este imaginea țării. El va acționa lin și cu grijă. Nu va trage gloanțele cu o mitralieră,ci își va elimina dușmanii unul câte unul, cu o pușcă cu lunetă.”

După tranziția din 2019, se părea că statutul oficial al lui Nazarbayev de „conducător al națiunii” și rolul său de șef al puternicului consiliu de securitate ar asigura garantarea siguranței sale și a statutului. În schimb, imaginea lui, construită timp de 30 de ani, s-a prăbușit în câteva zile.

„Mulți oameni se mută din tabăra Nazarbayev în cea a președintelui Tokayev”, a spus Yertysbayev, care pare și el implicat în exact același scenariu. „Cred că Nazarbayev nu a urmărit cu suficientă atenție marele film al lui Francis Ford Coppola Nașul”, a spus Yertysbayev. „Fără îndoială că el este tatăl și fondatorul statului independent kazah, dar este o persoană vie și își are minusurile lui. Și cel mai mare minus este slăbiciunea pentru familia și pentru apropiați. Cred că este inacceptabil așa ceva pentru un șef de stat.”

Exemplul din Kazahstan se va dovedi probabil instructiv și pentru alți autocrați din regiune, în special pentru liderul belarus Alexandru Lukașenko și pentru Vladimir Putin din Rusia.

Putin, al cărui mandat actual expiră în 2024, a semnat recent o lege care îi va permite să rămână președinte până în 2036, dar el este promovat și având un rol de „tată al națiunii”, asemănător lui Nazarbayev, rol care i-ar permite o pensionare sigură și prosperă din politică, păstrând totodată controlul suprem. Dintr-o dată, pare o opțiune mai puțin sigură.

Putin și-a anunțat sprijinul pentru Tokayev, oferindu-ajutorul militar printr-o alianță condusă de Rusia, în speranța recâștigării controlului. Probabil că a oferit acest sprijin condiționat de o garanție de siguranță pentru viața lui Nazarbayev. Cu toate acestea, Putin nu putea să nu observe viteza cu care susținătorii devotați ai lui Nazarbayev s-au lepădat de fostul lider.

În Kazahstan, oamenii așteaptă să vadă dacă Nazarbayev va mai apărea vreodată public și dacă Tokayev se va lepăda oficial de predecesorulsău, va reînvia cultul personalității sale sau pur și simplu va rămâne tăcut.

„Am avut o mulțime de semnale mici, dar încă îl așteptăm pe cel mare”, a spus Vyacheslav Abramov, redactorul șef al site-ului de știri vlast.kz.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro