„Nu contează că sunt francezi sau nu”. Kremlinul amenință cu atacuri asupra instructorilor militari care vor fi trimiși în Ucraina
Instructorii militari occidentali care antrenează soldați ucraineni în această țară nu vor avea „imunitate” în fața loviturilor rusești, a transmis marți Kremlinul, în contextul în care există informații potrivit cărora Franța ar putea trimite astfel de instructori în Ucraina, informează AFP.
Șeful armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, a declarat săptămâna trecută că instructori militari francezi vor sosi în curând în țară, dar Ministerul Apărării de la Kiev a retras ulterior afirmația. Ministerul a precizat doar că trimiterea de instructori este „încă în discuţie” cu Parisul şi cu alte ţări.
„Orice instructori care sunt implicați în instruirea regimului ucrainean nu au niciun fel imunitate. Nu contează dacă sunt francezi sau nu”, a declarat în fața reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Președintele francez Emmanuel Macron a refuzat să excludă desfășurarea de trupe în Ucraina, în pofida reticenței altor membri NATO și a avertismentelor furioase din partea Moscovei.
În acest moment, Franța nu are oficial în Ucraina personal militar care să asiste sau să antreneze forțele ucrainene.
Rusia a avertizat împotriva unui astfel de pas și a promis anterior că va distruge orice echipament militar occidental trimis în Ucraina.
Ministrul ucrainean al apărării a declarat luni că Ucraina încă se află în discuții cu Parisul și cu alte state membre NATO pe tema instructorilor.
„Noi continuăm operaţiunea militară specială în conformitate cu obiectivele şi sarcinile care au fost formulate de comandantul suprem în exerciţiu”, a mai subliniat marți Peskov, referindu-se la președintele Vladimir Putin, potrivit TASS.
Franța ar putea anunța chiar săptămâna aceasta că va trimite instructori în Ucraina
Reuters a relatat, citând surse din cercurile diplomatice, că Franţa ar putea face anunţul că va trimite instructori militari în Ucraina încă de săptămâna aceasta, în pofida riscului unei confruntări directe cu Rusia.
Conform agenţiei, Parisul ar putea trimite un număr limitat de instructori în etapa iniţială, iar apoi intenţionează să îl mărească la câteva sute. Potrivit surselor agenţiei, această misiune nu va funcţiona sub auspiciile UE sau NATO.
Formarea s-ar concentra pe deminare, menţinerea echipamentului operaţional şi expertiza tehnică pentru avioanele de luptă care ar urma să fie furnizate de Occident, au spus sursele Reuters.
De asemenea, Parisul ar urma să finanţeze, să înarmeze şi să antreneze o brigadă motorizată ucraineană. „Aranjamentele sunt foarte avansate şi ne-am putea aştepta la ceva săptămâna viitoare”, a declarat una dintre sursele diplomatice, potrivit News.ro.
Tot săptămâna trecută, Ministerul francez al Forţelor Armate a indicat că opțiunea trimiterii de instructori este o cale „încă în curs de explorare” şi că se discută acest subiect începând din februarie.
Proiectul unei coaliţii europene de instructori militari care să antreneze trupele ucrainene în Ucraina, dorit de Franţa, este discutat între europeni, dar pare departe de a fi finalizat. Numeroase ţări se întreabă care vor fi consecinţele pentru Moscova.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski este aşteptat în Franţa pe 6 iunie, la cea de-a 80-a aniversare a Zilei Z, când soldaţii aliaţi au debarcat în Normandia pentru a alunga forţele germane naziste în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. El va purta discuţii cu preşedintele francez Emmanuel Macron la Paris, a doua zi.
Vladimir Putin a prezentat prezenţa unor militari francezi pe baze regulate în Ucraina ca fiind un pas spre un conflict global.
Franţa a instruit aproximativ 10.000 de soldaţi ucraineni de la începutul invaziei ruse în Ucraina, dar a făcut acest lucru în cadrul UE.
Noua misiune n-ar fi în cadrul UE sau NATO, dar statele baltice au indicat în trecut că s-ar putea alătura Franţei într-un astfel de proiect. „Lituania este pregătită să se alăture unei coaliţii conduse de Franţa, de exemplu, care ar antrena soldaţi în Ucraina”, a declarat ministrul lituanian de externe Gabrielius Landsbergis, pe data de 20 mai, pentru televiziunea franceză LCI.
Miniştrii apărării din UE au dezbătut marţea trecută ideea antrenării forţelor ucrainene în Ucraina, dar nu au ajuns la o poziţie comună, a anunțat şeful politicii externe a UE, Josep Borrell.
Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro