Sari direct la conținut

„Nu este un film de Hollywood”. Un ministru britanic încearcă să minimizeze așteptările cu privire la contraofensiva ucraineană

HotNews.ro
James Cleverly, Foto: © No10 Crown Copyright / eyevin / Eyevine / Profimedia
James Cleverly, Foto: © No10 Crown Copyright / eyevin / Eyevine / Profimedia

Secretarul de externe al Marii Britanii, James Cleverly, a spus că ofensiva Ucrainei ar putea să nu fie „decisivă” în încercarea de a minimiza așteptările cu privire la o recuperarea zonelor ocupate de ruși în Ucraina, subliniind că „nu este un film de Hollywood”, relatează AFP și CNN.

În vizită la Washington, ministrul britanic a pledat din nou sprijin pe termen lung pentru Ucraina să lupte cu forțele ruse, dar a avertizat împotriva oricăror așteptări nerealiste în fața acestei ofensive anunțate.

Ucrainenii „s-au dovedit a fi foarte, foarte eficienți în apărarea țării lor, dar trebuie recunoscut că s-ar putea să nu existe un progres simplu, rapid și decisiv”, a spus el think tank-ului AtlanticCouncil.

„Sper și mă aștept că se vor descurca foarte, foarte bine, pentru că ori de câte ori i-am văzut pe ucraineni, au depășit așteptările”, a spus el, adăugând că oamenii „trebuie să fie realiști”.

„Aceasta este lumea reală. Acesta nu este un film de la Hollywood”, a spus Cleverly, care a adăugat că se așteaptă la o „escaladare verbală” de la președintele rus Vladimir Putin.

El a exprimat, de asemenea, dorința Londrei de a vedea cum China joacă un rol mai constructiv în încheierea războiului.

„Știm că (președintele chinez) Xi se bucură de un grad semnificativ de influență cu Vladimir Putin”, a spus Cleverly. „Dacă, prin intervenția sa, poate ajuta la restabilirea suveranității Ucrainei și la scoaterea trupelor ruse din acea țară, nu voi critica asta”, a spus el.

Kievul se pregătește de luni de zile să efectueze o vastă ofensivă „de primăvară” împotriva trupelor ruse din teritoriile ocupate din estul și sudul țării, iar pentru a face acest lucru necesită mai mult ajutor militar de la occidentali.

Ucraina ar putea primi rachete cu rază lungă?

Marea Britanie s-ar pregăti să trimită Kievului rachete cu rază lungă de acțiune pe care administrația Biden a refuzat până acum să le trimită și care pot lovi ținte aflate la 300 de kilometri distanță, relatează Washington Post, care citează un anunț de achiziție publicat pe 2 mai de către Fondul Internațional pentru Ucraina, condus de britanici.

Astfel, apelul la răspunsuri din partea companiilor care ar putea furniza muniții cu o rază de acțiune de până la 300 km a fost inclus într-un anunț postat săptămâna trecută de Fondul Internațional pentru Ucraina – un grup de țări care include Marea Britanie, Norvegia, Țările de Jos, Danemarca și Suedia – instituit pentru a trimite arme Kievului, scrie și The Guardian.

Întrebat despre politica britanică privind furnizarea de avioane de luptă și rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei la un eveniment la Washington, secretarul britanic de externe James Cleverly a refuzat să detalieze planuri specifice.

Dar el a spus că este important să continuăm să căutăm modalități de „îmbunătățire și accelerare a sprijinului pe care îl acordăm Ucrainei”.

„Dacă economisim lucruri pentru o zi ploioasă, aceasta este ziua ploioasă”, a spus el.

Un oficial britanic a declarat că nu a fost luată nicio decizie finală de a trimite în Ucraina rachete cu capabilitățile stabilite în anunțul publicat, relatează Reuters.

Yuriy Sak, un consilier al ministrului ucrainean al apărării, a declarat pentru Reuters că Kievul nu are informații concrete despre efortul condus de Regatul Unit de a furniza rachete cu rază lungă de acțiune, dar că Ucraina a făcut, de luni de zile, apel în mod constant la guvernele occidentale să furnizeze arme cu rază lungă de acțiune.

Urmărește ultimele evoluții din a 440-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro