„Nu furați Crăciunul a milioane de români!”. Apel public către guvernanți semnat de peste 10.000 de oameni
Una dintre cele mai importante organizații non-guvernamentale, Asociația pentru Relații Comunitare, cere liderilor partidelor care se pregătesc de guvernare să nu elimine facilitățile fiscale prin care companiile pot susține munca societății civile.
„Am aflat cu îngrijorare că Guvernul discută în aceste zile o ordonanță de urgență prin care să elimine total sau parțial posibilitatea legală pentru companii de a redirecționa către ONG-uri, prin sponsorizare, o parte a impozitului lor pe profit. Acest fapt ar distruge iremediabil felul în care se fac sponsorizări pentru societatea civilă în România. Aceste modificări au potențialul să distrugă sisteme de sprijin create de societatea civilă în ultimii 20 de ani și să ne întoarcă la o stare demnă de anii postdecembriști”, se arată în petiția lansată de Asociația pentru Relații Comunitare, una dintre cele mai importante organizații non-guvernamentale din România.
În petiție, ARC explică ce fac organizațiile non-guvernamentale pentru societate.
„Dacă ați ajuns voi sau cu copiii voștri sau cu bătrânii voștri în spital și ați găsit condiții decente, este cel mai adesea datorită dotărilor și renovărilor făcute și de o organizație neguvernamentală. Dacă școlile în care copiii noștri învață nu pică pe ei și au dotări și profesori care să-i pregătească pentru o lume în schimbare, de cele mai multe ori e și datorită intervenției ONG-urilor. Dacă sunt oameni în jurul nostru, poate chiar în familiile noastre, care au avut nevoie de terapie, burse, asistență socială, ajutor să treacă prin momentele grele din viață și de protecția drepturilor lor fundamentale, tot datorită sprijinului ONG-urilor s-au întâmplat. Dacă ai în continuare un parc lângă tine unde te plimbi cu familia ta, e pentru că și un ONG s-a luptat pentru el”.
Iar lista continuă: „Dacă încă avem acces la natură protejată, e și datorită muncii ONG-urilor. Dacă încă mai avem acces la cultură peste tot în țară și patrimoniu care ne ajută să nu ne pierdem identitatea și să ne creștem turismul, e și datorită muncii ONG-urilor. Și dacă încă mai aflăm de actele de corupție care ne sărăcesc pe toți și care duc țara în colaps, e datorită presei libere susținută și de ONG-uri.”
„Recuperați cele 8 miliarde de euro pierduți din TVA”
Asociația consideră că guvernanții ar trebui să se uite în altă parte atunci când caută bani pentru buget. „În loc să se uite la cum recuperează cele peste 8 miliarde euro din TVA-ul care le scapă printre degete în fiecare an, statul se întoarce constant încercând să lovească în oamenii pe care societatea civilă îi ajută și să distrugă ceva ce e benefic pentru țară și pentru noi toți. Cerem să ni se spună cum calculează impactul măsurii guvernul. Orice astfel de măsură radicală trebuie să aibă la bază o analiză serioasă a impactului care să dovedească beneficiile ei. Ori după părerea noastră, în loc să aducă bani la buget, așa cum se crede, fără dovezi, o astfel de măsură ar avea un impact social și bugetar negativ”.
„Avem nevoie să tragem un semnal de alarmă guvernanților. Auzim îngrijorător de des că, prin sponsorizare, se „pierd” bani din buget – fiecare leu care merge în sponsorizări SE ÎNTOARCE în economia României. Întreg sectorul ONG din România înseamnă peste 127.000 angajați care plătesc taxe și sunt parte din economia țării. Toate investițiile noastre, inclusiv fondurile pe care le atragem din exteriorul țării, se întorc în economia țării”, se mai arată în petiție.
Hotnews a cerut o reacție ministrului de Finanțe, Marcel Boloș, pe acest subiect, o vom publica imediat ce ne va fi transmisă.
1.300 de ong-uri cereau partidelor să spună clar ce vor să facă cu legislația care susține societatea civilă
În urmă cu o lună, peste 1.300 de organizații neguvernamentale active din România au adresat o scrisoare deschisă partidelor politice, solicitându-le să își asume public și în programele lor electorale o poziție clară și transparentă față de legislația care sprijină sectorul neguvernamental. ONG-urile spun că există, în perioada următoare, riscul unor modificări legislative menite să anuleze sau să reducă aceste facilități, lucru care le-ar afecta activitatea.
Scrisoarea subliniază rolul esențial al facilităților fiscale în susținerea activităților pe care organizațiile le fac în interes public, cel mai adesea ele rezolvând probleme pe care statul nu reușește să le gestioneze.
Prin scrisoarea deschisă, cele 1.300 de ONG-uri solicită partidelor să răspundă public la următoarele întrebări esențiale:
- Care este poziția față de Legea sponsorizării, un instrument crucial pentru finanțarea intervențiilor sociale, educaționale, de sănătate și mediu?
- Cum vor susține păstrarea facilității fiscale de 20% (inclusiv Declarația 177), care permite companiilor să sprijine ONG-urile?
- Care sunt intențiile privind colaborarea viitoare între stat și sectorul nonguvernamental?
Printre semnatarii scrisorii se numărau unele dintre cele mai cunoscute ONG-uri din România: Asociația Dăruiește Viață, Salvați Copiii, Asociația pentru Relații Comunitare, Freedom House, Hope and Homes for Children, Hospice „Casa Speranței”, SOS Satele Copiilor, World Vision România, Asociația MagiCAMP sau Societatea Națională de Cruce Roșie.