Sari direct la conținut

Nu iese fum fara foc? Ba da: din tigara electronica

HotNews.ro

Ai incercat plasturi sau guma de mestecat cu nicotina…sticksuri sau acadele…dar tot nu te poti lasa de fumat. Poate fiindca niciuna dintre metodele folosite pana acum nu-ti amintea concret de forma si gustul tigarii sau de placerea vinovata de a fuma? La asta s-au gandit si inventatorii tigarii electronice.

Fie ca este vorba de tigari, pipe sau trabucuri, produsele e-smoking au un aspect aproape identic cu cel al produselor originale, dar nu pot fi stinse in scrumiera: functioneaza pe baza de baterii. Substanta toxica pe care o contin, ca si tigarile obisnuite, este nicotina.

E-tigareta simuleaza fumul si gustul unei tigari obisnuite, inclusiv jarul. Din varful tigarii va iesi un „fum”, mai exact un abur al carui gust poate varia intre fructe, ciocolata sau menta, pana la gustul tigarii obisnuite.

Avantaje…sau nu

Nivelul nicotinei continute de e-tigara este reglabil. „Exista patru concentratii de nicotina: fara, mic, mediu si mare”, spune Andrei F., utilizator.

Avand in vedere ca e-tigareta nu contine gudron si monoxid de carbon, tari ca Anglia, Austria sau Olanda au adoptat-o ca alternativa la interzicerea fumatului in locuri publice.

La capitolele Design si Functionalitate mai este de lucrat, greutatea tigarii fiind de 400 de grame. „Este grea, foarte grea, nu poate fi tinuta intre buze, si nici cu doua degete precum tigara clasica. Aici mi se pare cel mai mare impediment de utilizare”, crede Andrei.

In plus, trasul „fumului” in piept trebuie sa se faca incet si lung, altfel risti sa primesti, in loc de abur, o portie de lichid deoarece „filtrul contine un gel care se vaporizeaza, dar nu si daca tragi prea tare”, spune Andrei.

Vanzarile – influentate de interzicerea fumatului in locurile publice

Vanzarile in Europa au fost de circa 600.000 de bucati in 6 luni, avand in vedere ca amenzile pentru fumatul in locuri publice sunt foarte mari.

Cifrele depind insa de legislatia fiecarei tari: in Marea Britanie se poate vinde si folosi oriunde, in timp ce Austria o considera metoda de tratament si o comercializeaza in farmacii, iar Olanda interzice reclamele la e-tigareta.

In Romania, intervin „reticenta si lipsa de informare, precum si absenta unei legi clare impotriva fumatului in locuri publice”, afirma Cristian Neagu, director de vanzari al unui site de e-smoking.

Parerea este intarita de Dávid Köllő, administratorul unui alt site tematic : “Aici nu au prins inca, mai ales din lipsa de informatii, de cunostinte”.

Pretul ar putea fi un alt impediment, costul unei e-tigarete variind intre 370 si 440 de lei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro